Sayfalar

18 Ekim 2012 Perşembe

İLK ŞEKER HAMURLU KURABİYE DENEMELERİM...

Merhabalar,
Çok uzun zamandır şeker hamurlu kurabiyeler yapmak istiyordum. Geçtiğimiz hafta sonu çok güzel bir mağazaya gittim. Şeker hamurlu kurabiye ve pasta vs yapmak için aradığınız herşey ama herşey burada mevcut. Sevgili İpek ablacım mutlaka listenle git. Yoksa oradan çıkamazsın müthiş güzel bir yer demişti. Evet gerçekten de insan kendini içeri girdiği anda kaybedebiliyor. Ben de edindiğim bilgiye dayanarak listemi hazırladım ve başlangıç olarak ne gerekiyorsa onları almaya çalıştım :))) Ama arada bir kaç tane de sepete attığım şeyler olmadı değil hani:))))
Neyse eve gelindi tek tek aparatlara merdanelere bakıldı kafamda bazı şeyler oluştu. Ertesi gün sabah kızım uyurken mutfağa girdim ve başladım önce kurabiye hamurumu yoğurdum şekil verdim ve pişirdim:))) Asıl işin bundan sonraki kısmı çok eğlenceliydi. Çocuklar gibiydim.
Renkli hamurlar cici kalıplar ve inanılmaz güzel merdaneler varken kendimi kaptırmışım:)))
İlk denemem ve sonuç bu :))) Bakalım sizler nasıl bulacaksınız biraz acemice oldu ama ileriki zamanlarda kendimi geliştireceğimi biliyorum. İnanılmaz keyifliydi. Haydi birlikte göz atalım...


Sizce nasıl olmuşlar yorumlarınızı ve önerileriniz bekliyorum.....
Sevgiler...

ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI BİBER DOLMASI


Merhabalar,
Kırmızı biber dolmasını çocukluğumdan beri çok seviyorum. Annem de sağolsun çok güzel yapar :)))  Pazardan aldığım biberleri közleyip deepfreeze atmaktı niyetim fakat burnuma sanki o an pişirmişim gibi bir koku geldi ve hemen fikir değiştirip dolmasını yaptım:))))
Pişerken mutfağı saran o muhteşem koku beni daha tadına bakmadan mest ediyor :)))))
Kokusuyla doyuyorum sanki:)))
Bilenler biliyor zaten de ben bir de bilmeyenler için tarifimi vermek istiyorum. Evlendiğim ilk yıllar az mı zorluk çektim. Ahhh ahhh neydi o günlerrrr :))))))
Haydi geçiyorum tarife...


ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI BİBER DOLMASI
Malzemeler:
1 kg kırmızı dolmalık kapya biber,
2 su bardağı pilavlık pirinç,
1 büyük soğan,
1 büyük domates,
1 çorba kaşığı domates salçası,
yarım demet dereotu,
yarım demet maydanoz,
1 çay kaşığı yeni bahar,
1 çay kaşığı değirmenden öğütülmüş kişniş,
1 çay kaşığı değirmenden öğütülmüş karabiber,
1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
1 çay kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı sumak,
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
zeytinyağı ve su

Yapılışı:
Öncelikle pirinçlerimizi bol suyla yıkayıp süzelim. Genişçe bir kaba alalım. Üzerine ince kıyım doğradığımız soğan, maydanoz, dereotu, domates (kabuğu soyulmuş) ve baharatlarımızı ekleyelim. Zeytinyağını ve nar ekşisini üzerine gezdirelim. Güzelce karıştıralım.
Biberlerimizi de güzelce yıkadıktan ve çekirdeklerini çıkarttıktan sonra içlerini harcımızla dolduralım. Derince bir tencereye sıralayalım. 
Ayrı bir kapta 1 tatlı kaşığı salçayı 1 su bardağı kadar su ile sulandıralım. İçine de çok az tuz ve zeytinyağı ekleyip karıştıralım, tencerenin kenarından dökelim. Kapağı kapalı olarak yaklaşık 15-20 dk da dolmalarımız pişecektir. Kontrollü pişirmekte fayda var :))) 
Afiyetler olsun...



EV YAPIMI TARHANA


Merhabalar,
Geçen seneye kadar tarhana nasıl yapılır aşamaları nelerdir inanın pek bilmiyordum. Sonra tv de bir programda  görüp not aldım. Her sene sağolsun annem ve kayınvalidem tarhana ihtiyacımı karşılıyorlar... Bu sene de verdiler... Ben de yapayım bakalım nasıl olacak dedim ve giriştim hemen. 1 haftanın sonunda miss gibi kokan tarhanam oldu. Annemler çok beğendi. Eeee boynuz kulağı geçermiş diye boşuna dememişler....

Robottan geçirdiğim tarhanamı, hemen o gün yapıp pişirdim :)))) 
Tadı gerçekten çok güzeldi ve kendim yaptığım için de inanılmaz mutluydum.... 
Herkese tavsiye ediyorum... Özellikle bebeklerimize ve gelişme çağındaki çocuklarımıza doktorlar mutlaka tarhana çorbası içirmemizi öneriyorlar. Tertemiz, katkısız ve besleyici. Daha ne isteriz ki bir anne olarak :)))) 
Mutlaka yapın diyorum...


İşte bu da benim tarhana tarifim :)))


EV YAPIMI TARHANA
Evde Tarhana Nasıl Yapılır ?
Malzemeler:
Yarım kg süzme yoğurt (ben normal yoğurdun susuz tarafını kullandım)
2 büyük soğan
5 yeşil sivri biber,
4 kırmızı kapya biber,
3 domates,
1 çorba kaşığı biber salçası,
2 çorba kaşığı kuru nane,
1 demet dereotu,
yarım demet maydanoz,
tuz ve aldığı kadar un 
(unu yaklaşık 1kg 750 gr kadar kullandım)
zeytinyağı,


Yapılışı:
Soğanı ince kıyım doğrayıp genişçe bir tavaya alalım. Çok az zeytinyağı ile soteleyelim. Biberlerin de çekirdeklerini çıkartıp ince ince doğrayalım. Soğanlarla birlikte soteleyelim. Domatesleri küp küp doğrayıp tavaya ilave edelim. Salçayı da ekleyip, hiç suyu kalmayıncaya kadar kavuralım. Ocağın altını kapatalım. Soğumaya bırakalım.
Maydanoz ve dereotunu ince ince doğrayalım. Ilıyan tavaya ekleyelim. Tuzunu da ekleyip şöyle bir karıştıralım.  Yoğurdunu ekleyelim ve karıştıralım. Ben bu aşamadaki halini bile çok severek yiyorum:))) Miss gibi kokuyor:)))
Unu da yavaş yavaş ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Kıvam aldıktan sonra dinlendirelim.
Üzerini kapatıp mayalanması için bekletelim.
Her gün 2 -3 defa tahta kaşık ile karıştıralım. Tarhanamız katı halinden çıkıp biraz daha cıvık hale gelmeye başlayacak...
1 hafta sonunda temiz bir sofra bezine ve ya örtüye elimizle parçalar alarak serelim.Un serpelim çok az altlarına ki yapışmasınlar... 
Bu şekilde tarhanamızı kuruyana kadar her gün çevirmemiz gerekiyor. Kuruyan tarhanamızı artık robottan geçirebiliriz :))))
Ben bez keselerde kilerde muhafaza ediyorum. Ya da cam kavanozlara koyup buzdolabına kaldırıyorum... Bu şekilde uzun süre dayanıyor tarhana... 
Afiyetle tüketin...

16 Ekim 2012 Salı

Uzmanlar Tavsiye Ediyor: Her Öğünden Sonra Bir Şaka!

Son günlerin en gözde Facebook uygulamalarından bir tanesi de Lipton Ice Tea Hararetmatik. Lipton Ice Tea Türkiye sayfası üzerinden ulaşabildiğiniz Hararetmatik uygulaması, IVR teknolojisiyle gerçekleştiriliyor. Türkiye’de ilk defa, yapılan şakayı kayıt etme özelliğine sahip bu teknolojiyle oturduğunuz yerden istediğiniz arkadaşınızı şakalayabiliyorsunuz. Bunun için tek yapmanız gereken, Facebook listenizdeki arkadaşlardan dilediğinizi seçip telefonunuzu ve hararetini yükseltmek istediğiniz arkadaşın telefonunu yazmak. Bu basit işlemden sonra Türkiye’nin son dönemdeki gözde komedyenlerinden İsmail Baki tarafından canlandırılan 5 ayrı telefon şakasından birini seçebiliyorsunuz. Günde 3 şaka hakkınız var ve unutmayın her arkadaşınıza sadece bir defa telefon şakası yapabilirsiniz.


Olay sadece şakayla da bitmiyor tabi. Eğer arkadaşınız şakayı sonuna kadar dinleme sabrı gösterirse hem siz hem de o SMS ile birer çekiliş numarası almaya hak kazanıyor. Her hafta sonunda da en fazla çekiliş hakkı elde eden kişi ise içi dolu, özel bir Lipton Ice Tea dolabı kazanıyor.

İsmail Baki’nin birbirinden renkli taklitlerini ister yemekten sonra tatlı niyetine yapın ister kahvaltıdan önce aç karnına. Bu şakalar karnınızı doyurmaz gerçi ama unutmayın uzmanlar her kahkaha bir pirzola değerinde diyor. Hararetmatik ile bol bol kahkaha atacağınız kesin.

Uygulamanın linki burada.

https://www.facebook.com/liptonhararetmatik/app_395429340516909

Seslendirmenin yapıldığı stüdyodan kamera arkası görüntüler ise çok eğlenceli:

http://youtu.be/bmkAfVBRBT4

Bir bumads advertorial içeriğidir.