Sayfalar

28 Eylül 2012 Cuma

PRATİK EKMEK TABANLI PİZZA

Hafta sonu yine canım pizza çekince baktım ekmek dolabına dünden kalan ekmeklerim var. Aslında hafta sonu sabah kahvaltısına sıcak ve taze ekmek yeriz hep ama bu hafta değişikli olsun istedim. Ekmek pizzası tarifi geçenler de vermiştim. Fakat bu ondan çok daha değişik ve bana göre çok daha güzel oldu. Çünkü tabanı aynı kek gibi yumuşak ve tadı inanılmaz güzeldi. O yüzden tarifin ismine ekmek tabanlı diye belirtmek istedim. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Kahvaltılarda hatta 5 çaylarında ve misafir menülerine ile alabiliriz bu tarifi bence. 
İşte kendimce uyguladığım pizza tarifim...

Malzemeler:
10 dilim tam buğday ekmeği,
2 yumurta,
yarım su bardağı kadar süt,
1 domates,
150 gr rendelenmiş kaşar peyniri,
ketçap,
2 yeşil sivri biber
sucuk, (yada sosis)
yeşil ve siyah zeytin,
tuz, nane, kekik, karabiber


                           ( piştikten sonraki hali )                                       ( pişmeden önceki hali )
Not: Güzel kızım biberli ve domatesli yemediği için sağ alt köşeyi onun için sadece peynir ve sucuklu olarak hazırladım:)))))



Yapılışı:
Öncelikle ekmek dilimlerimizi geniş ve derin bir kaba parçalayarak alalım. Üzerine yumurtaları kıralım. Sütü ve baharatları da ekleyip ve yoğuralım. Çok cıvık olursa ekmek dilimi ya da galeta unu ekleyebilirsiniz. Harcı iyice yoğurduktan sonra fırına dayanıklı bir borcamın zeminini yağlayalım. harcı her tarafa eşit gelecek şekilde içine döşeyelim. Elimizle düzeltelim ve biraz bastıralım.
Üzerine ketçap dökelim. bıçak yardımıyla her yerine sürelim. Kaşar peynirinin yarısını üzerine serpiştirelim. İncecik doğradığımız yeşil biberlerimizi varsa kırmızı papya biber de koyabilirsiniz renk renk süper oluyor. Daha sonra sucukları,yeşil ve siyah zeytini de küçük küçük doğrayıp üzerine serpiştirelim. Domatesin çekirdek kısımlarını çıkartıp küp küp doğrayalım ve onu da her yere eşit olarak yerleştirelim. En son üzerine kalan kaşar peynirini de serpiştirdikten sonra önceden ısıtılmış fırında üzerindekiler pişene kadar bekletelim. 20 dk kadar yeterli.
Sucuklar pişmiş ve kaşarlar erimişse pizzamız pişmiş demektir. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet, bal, şeker olsun:))))

27 Eylül 2012 Perşembe

SEBZELİ MÜCVER

Merhabalar,
Dün deepfrezede bekleyen kabak içlerim vardı onları değerlendirmek adına hemen iki dakikada malzemelerimi toparladım ve mücverimi yaptım:)) Bu sefer biraz daha farklı yaptım. İçine kabartma tozu da ekledim. İnanılmaz puf puf oldu ve tadı çok güzeldi:))) Daha önce verdiğim mücver tarifinden çok da farklı değil aslında :))))
Ama bu inanılmaz kabardı ve pofidik pofidik oldu:)
Buyrun işte tarifim...

Malzemeler:
3 kabak, (bende sadece iç vardı onu kullandım)
1 patates,
1 soğan,
2 yumurta,
1 pkt kabartma tozu,
100 gr beyaz peynir rendesi,
yarım demet dereotu,
tuz, karabiber, nane, kırmızı toz biber,
aldığı kadar un,

Kızartmak için: sıvıyağ


Yapılışı:
Öncelikle kabakları yıkayıp, rendenin iri tarafında rendeleyelim. Fazla suyunu avucumuzla sıkalım bir kaba alalım. Patates ve soğanıda aynı şekilde rendeleyip kabaklara ilave edelim. Yumurtaları kıralım. Ufaladığımız yada rendelediğimiz peyniri, ince kıyım dereotunu, kabartma tozunu ve baharatları da ekleyelim. Unu kaşık kaşık ilave edip kaşıkla karıştıralım. Kıvamı ne çok akıcı ne de çok katı olacak. 
Kıvamını ayarladıktan sonra tavaya sıvıyağı alıp ısıtalım. Kaşık ile bir miktar harcımızdan alıp yağın içine bırakalım. Çok kısa sürede piştiği için dikkatlice arkalı önlü nar gibi kızarana kadar pişirelim. Havlu kağıdın üzerine alıp fazla yağını çektirelim. Ilık ılık servis yapalım. 
Mücverinizi ben yağda değil de fırında pişirmek istiyorum derseniz, ısıya dayanıklı bir fırın kalıbını çok az yağlayın ve harcınızı kaba boşaltın. Üzerine de bolca susam serpin çok yakışıyor. Fırında yine kek pişirir gibi üzeri kızarana kadar pişirin. Bu şekilde de çok güzel ve hafif oluyor. 
Afiyet Olsun.

26 Eylül 2012 Çarşamba

MİNİK KALP MUFFİNLER


Merhabalar,
Dün çok güzel bir etkinliğe davet edildim. Oriflame ailesinin çok sevdiğimiz ablalarından sevgili Melek Tuğuz bizi Karşıyakadaki toplantıya davet etti. Hem eğlendik hem de ürünler hakkında bilgiler edindik. Bir Oriflame Danışmanı olarak da iyi ki gitmişim, çok güzel bir gün geçirdim gerçekten. Güzel dostluklar kurduk. Melek ablanın accayip pozitif, kıpır kıpır oluşu bizlere enerji verdi diyebilirim. Çok tatlı bir insan. Toplantıya karşı komşum Ayşe ablam ile birlikte gittik. Melek abla sakın birşey yapmadan gelme haaaa. Bloğunda güzel güzel tarifleri paylaşıyorsun vallahi içim gidiyor. Buraya gelirken de yap birşeyler getir de tadına bakalım dedi. Ben de hiç kırar mıyım canım ablamı hemen mutfağa girdim ve yeni aldığım silikon kalıplarımla cicili bicili muffinler hazırladım. Bir de yanına muzlu, portakallı ve çikolatalı trufflar yaptım :))))) Herkes çok beğendi....
İnşallah en yakın zamanda tekrar bir araya geliriz diyorum ve herkese selamlarımı gönderiyorum.
İşte cici muffinlerimin tarifi şöyle :))))


Malzemeler:
2 su bardağı un,
2 yumurta,
2 çorba kaşığı kakao
2 çay bardağı toz şeker,
1 çay bardağı buzlu su,
1 vanilya,
1 kabartma tozu,
1 portakal kabuğu rendesi,
1 çorba kaşığı hindistan cevizi
2 çorba kaşığı damla çikolata yada çikolata rendesi

Kayısı sosu için:
1 su bardağı kayısı suyu,
1 tatlı kaşığı mısır nişastası

Üzeri için:
renkli şekerleme



(kalıptaki pişmemiş hali)


Yapılışı:
Öncelikle derin bir kaba yumurtaları kıralım. Üzerine şekeri ekleyip mikserle iyice açık renk alana kadar çırpalım. Daha sonra suyu ekleyip çırpalım. Elenmiş ve içine kabartma tozu eklenmiş unu ekleyip tel çırpıcı ile karıştıralım.  Vanilyayı, portakal kabuğu rendesini, hindistan cevizini, çikolatayı da ekleyip karıştırdıktan sonra silikon kalıplarımızın içine kaşıkla harcımızdan paylaştıralım. Çok doldurmayalım. Kabarma payını da hesap ederek hacı dökelim.
Siz isterseniz dilediğiniz bir kalıba da yapabilirsiniz. Silikon kalıp ise yağlamaya gerek kalmıyor. Fakat diğer kalıpları çok az yağlamayı ihmal etmeyelim lütfen:))) Ben eğer silikon kalıpta yapmayacaksam çok az yağlarım içine de çok çok az un serpip fazla unu dökerim. Harcımı içine böyle dökerim.
Önceden ılıtılmış fırında 180 'C'de yaklaşık 20 -25 dk pişirmek yeterli oluyor. Kürdan testi yaptıktan sonra fırından çıkartabilirsiniz.
Ilıdıktan sonra kalıptan çıkarttığımız minik kalp keklerimizin üstteki boşluk yere de ister şanti isterseniz de benim yaptığım gibi meyve sosu dökebilirsiniz.
Kayısı sosu için küçük bir sos tencereseine 1 su bardağı kayısı suyunu dökelim. İçine 1 tatlı kaşığı tepeleme nişastayı da ekleyip sürekli karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim.
Sos koyulaşmaya başlayınca üzeri göz göz olunca ocaktan alıp ılımaya bırakalım. Arada karıştıralım ki üzeri kaymaklanmasın. Daha sonra da keklerimizin üst bşluklarına tatlı kaşığı yardımıyla sosumuzdan dökelim. Üzerini de renkli şekerlemelerle süsleyelim.
Afiyet Olsun....

Not 1: Harcımdan çok az da olsa arttı. Atmadım ve fırına dayanıklı 2 küçük borcam kaplara paylaştırdım. Onları da diğerlerinin yanında pişirdim...2 güzel topkeklerim oldu:))) Kızım ve babamız onlara talip oldular hemen:)))))
Not 2 : Türkiye' nin her neresinde olursanız olun. Eğer bu güzel aileye siz de dahil olmak isterseniz seve seve yardımcı olurum. Biz büyük bir aileyiz :))))


günün anısına güzel bir kare:)))

21 Eylül 2012 Cuma

KIZARTILMIŞ KABAK DOLMASI

Anneciğim ne de güzel yapar bu dolmayı. Elinin lezzeti bir başkadır. Her zaman mutfakta değişik yemekler yapmayı sever. İçindeki mutfak sevdası hiç bitmedi. Hala tv programlarından gördüğü beğendiği tarifleri uygular. Değişik lezzetler ortaya çıkarır. Bizlerle paylaşır. Telefonda konuşurken hemen bak şu programda şu vardı netten sende bak ben çok beğendim yapıcam falan diyor:))
Anacığım iyi ki varsın o güzel ellerin dert görmesin. Allah seni başımızdan eksik etmesin. Öpüyorum o pamuk ellerinden canım annem:)))))
İşte bu yemeğim de sevgili anneciğim tarifiyle yapıldı. İnanın bana tadına doyamadık biz. Bu haliyle kabağın lezzeti daha da güzel oldu.

Malzemeler:
1 kg kabak,
150 gr kıyma,
2 su bardağı pirinç,
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
2 orta boy soğan,
1 domates,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı biber salçası,
tuz, karabiber, kişniş, kırmızı toz biber,
kuru nane, kimyon, kırmızı pul biber
zeytinyağı, su

Kızartmak için: sıvıyağ



Yapılışı:
Kabaklarımızı tırtıklı bıçakla yada sebze soyucu ile soyalım. ortadan ikiye bölelim. İçlerini güzelce oyalım. Çıkan içleri de sakın sakın atmayın. Onları da mücver yapmak için buzdolabına yada deepfreze kaldıralım.
Tavaya  1 bardak kadar göz kararı sıvıyağı koyalım. Oyduğumuz kabakları ısıttığımız bu yağda kızartalım. Havlu kağıt üzerine fazla yağını çekmesi için bekletelim. Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Pirinçlerimizi güzelce yıkayalım, süzelim. Derince bir kaba alalım. Kıymayı çok az yağda kavuralım kaba aktaralım. Maydanoz ve dereotunu ince kıyım, soğanları küçük küpler şeklinde doğrayıp kaba aktaralım. Salçaları, baharatları ve tuzu ekleyelim. Çok az zeytinyağı gezdirelim. İç harcımızı güzelce harmanlayalım.
Kabakların içini çok fazla sıkı olmayacak şekilde dolduralım. Tencereye dik şekilde dizelim. Üzerlerine domatesten kapaklar yapalım. 
Ayrı bir kapta 4 su bardağı su, çok az tuz ve sıvıyağ, 1 çorba kaşığı domates salçasını ekleyip karıştıralım. Dolmaların kenarından bu karışımı tencereye ekleyelim. Kısık ateşte suyunu hafif çekene kadar, yaklaşık 25-30 dk pişirelim.
Servis tabağına aldığımızda üzerine yoğurt gezdirelim. Kuru nane ile süsleyelim.
Afiyetler Olsun...