Bu pastayı da klasik pandispanya tarifim ile yaptım. Çünkü çok güzel oluyor. Pastane pastalarını aratmadığına garanti verebilirim size. Pastayı dün akşam misafirliğe gelen annem, anneannem, küçük kız kardeşim Eda, Fransa'dan gelen amcam ve yengem ve de bizim ev halkı için hazırladım:))))
İnanın bana herkes çoook beğendi. Fresh bir pastaydı. Soğuk soğuk da miss gibi yedik vallahi.
Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka deneyin.
Asıl püf noktası şu pastanın. Krem şantiye sarı renk vermek için toz zerdeçalı denedim ilk defa ve çok başarılı oldu. Kesinlikle kokusunda hiçbir değişiklik yok tadı da ona keza.
Tadanlar kesinlikle anlamadılar, hatta gıda boyası diye düşündüler.
Zerdeçal harika bir renklendirici gerçekten ... İşte ispatı : D :D :D
İşte tarifim ;
Pandispanya malzemeleri:
3 yumurta,
1 su bardağı şeker,
1 çay bardağı soğuk su,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu,
1,5 su bardağı elenmiş un
Islatmak için: 1,5 su bardağı meyve suyu,
Kreması için:
2 su bardağı süt,
5 çorba kaşığı şeker,
2 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı nişasta,
2 çorba kaşığı labne peyniri,
1 paket vanilya,
1 tatlı kaşığı tereyağı
Üzeri için:
1 pkt sade krem şanti,
1 su bardağı soğuk süt,
zerdeçal,
1 adet muz,
1 adet şeftali
Yapılışı:
Çukur bir cam kasenin içine yumurtaları kıralım. Şekeri ilave edip mikserin önce düşük sonra yüksek devrinde iyice çırpalım. Daha sonra üzerine soğuk suyu ekleyip karıştıralım. Elenmiş unu, vanilyayı ve kabartma tozunu da ekledikten sonra yavaş yavaş karıştırarak kıvam almasını sağlayalım.
26 cm kelepçeli kalıbımızı margarinle yağlayalım. Çok hafif un serpip her tarafına bulaşmasını sağlayalım. Harcımızı kalıbın içine döküp kalıbı bir kaç kez düz bir zeminde sallayalım. İçindeki hava kabarcıklarını çıkartalım. Daha sonra soğuk fırına koyalım ve 180 'C ayarlayıp yaklaşık 30 dk kadar kontrollü olarak pişirelim. İlk 20 dk kesinlikle fırının kapağını açmayalım. Yoksa pandispanyamız söner ve kabarmaz.
Kek pişerken kremasını hazırlayalım. Bir tencereye süt, şeker, un, nişastayı alıp kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Daha sonra üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya, labne peyniri ve tereyağını ekleyip karıştıralım. Ilıması için bekletelim. Arada karıştıralım.
Kekimiz piştikten sonra biraz ılıması için bekletelim. Daha sonra kalıptan dikkatlice çıkartalım.
Servis yapacağımız pasta tabağına pandispanyayı alalım. Enlemesine ikiye keselim. Üzerine yine yıkayıp kuruladığımız kelepçeli kalıbın sadece kelepçeli kısmını (çemberini )oturtalım. O bizim kalıbımız olacak çünkü:)))
Pandisyanyayı meyve suyu ile her yerini eşit olarak ıslatalım. Üzerine hazırladığımız kremayı eşit olarak dökelim. Spatül ile düzgünce yayalım. Üzerine muz dilimlerini yerleştirelim.
Üzerine 2. pandispanyayı kapatalım onuda kaşık kaşık meyve suyu ile ıslatalım. Bu aşamada kelepçeli kalıbı dikkatlice çıkartalım.
Krem şantiyi soğuk süt ile kıvam alana kadar çırpalım. Spatül yardımı ile pastanın üzerini ince bir tabaka halinde sürelim. Kalan şantinin içerisine toz zerdeçal ekleyip istenilen koyuluktaki rengi alana kadar karıştıralım. Krema sıkma torbasına yıldız uç takıp, şantiyi torbaya dolduralım.
Pastanın üzerini süsleyelim. Şeftali dilimleri ile de dekor yapalım.
Buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra servis yapalım:)))
Afiyetler olsun...
Merhabalar,
Dün akşam annemler ile Fransa'dan Türkiye ye tatile gelen amcam ve yengem misafirlerimdiler:) Çok keyifli bir akşam geçirdik hep birlikte. Amcam sağolsun çok neşeli. Birkaç haftalığına İzmir'e geliyor bu süre zarfında hem anne-baba ve akraba ziyaretleri yapıyorlar hemde tatil yapıyorlar:)
İnşallah bundan sonra daha uzun süre onları görmek nasip olacak. Bu da sevindirici bir haber benim için:)))
Gelelim hazırladığım ikramlarıma. Hem bu harika böreği hem de şeftalili, muzlu ve zerdeçallı nefiss bir yaş pasta hazırladım:))))
Bu milföylü böreğin nette birçok yapılış şekli vardı. Hazırlama stili farklı farklı. Ama ben en çok bu çiçek modelini beğendim. Görüntüsü çok güzel.
Hemen aldım tarifi sevgili Devletşah'dan ve başladım yapmaya. Yapması da yemesi kadar zevkli. Çok eğlenceli. Hazırlarken ki fotosunu çekmeyi atlamışım neyse artık bir daha ki sefere onuda eklerim, ama siz Devletşahın sitesinden detaylı fotolarına bakabilirsiniz.
Neyse sonuçta ortaya işte böyle bir börek çıkıverdi :)))) Hafif ılık ta ikram edince herkes çok çok beğendi.. Afiyet bal şeker olsun hepinize canlarım:)))))
Çıtır çıtır nefis bir börek oldu. İsterseniz iç harcını evinizdeki malzemelerle de yapabilirsiniz. Patatesli, ıspanaklı, mantarlı, kaşarlı, sosisli vs vs:))))
İşte bu güzel böreğin tarifi;
Malzemeler:
10 yaprak milföy,
İç harcı:
Çökelek (yada beyaz peynir)
1 kırmızı kapya biber,
1 çekirdekleri alınmış domates,
bir miktar çekirdekleri alınmış yeşil zeytin, (siyah da olur)
1 yeşil sivri biber,
1 yumurta akı,
tuz,karabiber
Üzeri için:
1 yumurta sarısı,
sucuk dilimleri
Yapılışı:
Öncelikle deepfreze'den çıkarttığımız milföyleri tek tek ayıralım ve çözülmeleri için biraz ortam sıcaklığında bekletelim.
Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Bir kabın içine çökeleği alıp içine yumurta akı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Kırmızı ve yeşil biberi çok küçük doğrayalım. Çekirdeklerini çıkarttığımız domatesleri de aynı şekilde küçük doğrayalım. Yeşil ya da siyah zeytinin de çekirdeklerini çıkartalım.
Hepsini ayrı kaplara koyalım.
Öncelikle milföy yapraklarından 1'er cm içeriden kenarlara doğru paralel ( L ) şeklinde kesikler atalım. Ortaya önce çökelekli karışımdan yeteri kadar, sonra sırasıyla biraz domates, biraz biberlerden, biraz da zeytin koyalım. Ortada kare kenarlarda kesik şeritler kalıyor. Ayrılan şeritleri katlayıp hamurun diğer üst kısmının üzerine kapatalım. Çiçek şeklini bu aşamada alıyor zaten. Daha sonra üzerine fırçayla yumurta sarısı sürelim. Ve ince dilim kestiğimiz sucukları tam ortasına yani birleşim yerlerinin üzerine gelecek şekilde yerleştirelim.
Mutlaka önceden ısıtılmış fırında kızarana ve kabarana kadar pişirelim.
Afiyetler olsun...
Ekmeği bayatlatmamaya çok dikkat ediyorum hep, fakat bazen fazlaca alıyoruz ve de kalıyor işte:( Hal böyle olunca hafta sonu aklıma pizza yapmak geldi. Ben de cumartesi sabahı kahvaltısına bu muhteşem ekmek pizzalarını yetiştirdim hemen. Kesinlikle ev ekonomisi için de harika bir çözüm. Hem besleyici hem de çok lezzetli. Mantarlısını da tavsiye ediyorum....
Aslına bakarsanız misafirlerimiz için 5 çaylarında da harika bir atıştırmalık olur diye düşünüyorum. Ekmekle yapacak o kadar çok tarif var ki :)))
İşte tarifim,
Malzemeler:
10 dilim bayat ekmek,
sucuk, (ya da sosis)
yeşil biber,
kırmızı kapya biber,
kaşar peyniri rendesi,
yeşil ya da siyah zeytin,
Sosu için.
zeytinyağı,
1 iri diş sarımsak,
kekik ve tuz
Yapılışı:
Öncelikle sarımsağı ezelim. Küçük bir kabın içine zeytinyağı koyalım. Sarımsak, tuz ve kekik ekleyip karıştıralım. Sucukları, biberleri küçük küçük doğrayalım. Zeytinin çekirdeklerini çıkartıp 3 parçaya bölelim. Kaşar peynirini de rende yapalım.
Ekmek dilimlerinin üzerine fırça yardımıyla sosdan sürelim. Üzerine kaşar peyniri serpelim. Sucuk, yeşil ve kırmızı biber ve zeytin yerleştirelim. Yine üzerine kaşar peyniri serpiştirelim. Elimizle çok hafif bastıralım ki dağılmasınlar. Fırın tepsisini çok az yağlayıp ekmekleri üzerine dizelim.
Önceden ısıtılmış fırında üzerindeki kaşar eriyene kadar yaklaşık 10 dk pişirelim.
Afiyetler Olsun...
Merhabalar,
Bugün sizlere inanılmaz pratik ve bir o kadar da lezzetli bir börek tarifi vereceğim. Sevgili Mutfak ve Tatlar da gördüm bayıldım. Görüntüsü ile göz dolduran, şık sunumlu çıtır çıtır bir börek. Anlatmakla olmazzzz tadına bakmanız lazım mutlaka. İnanın bana çok pratik.
Geçelim mi bu nefis böreğin tarifine,
Malzemeler:
4 yufka,
İç malzemesi:
500 gr kadar çökelek
(istenilen içle de olur haşlanmış patates, kıyma, beyaz peynir ıspanak vs)
1 tutam maydanoz (bende yoktu kullanmadım)
1 yumurta akı,
tuz ve karabiber
Sosu:
yarım su bardağı sıvıyağ,
yarım su bardağı su,
Üzeri:
1 yumurta sarısı,
çok az sıvıyağ
Yapılışı:
Öncelikle yufkayı tezgaha serelim. Ortadan ikiye daha sonra tekrar ikiye bölüp 4 üçgen elde edelim. Üçgen olan parçanın sivri kısmı bize (aşağı) bakacak şekilde çevirelim. Su ve sıvıyağ karışımından fırça ile her yerine eşit olarak sürelim. Sivri kısmından başlayıp yukarı doğru itelim ve büzgü oluşturalım. Kenar kısımlarını aşağı doğru alıp hafifçe üst üste bindirelim.
Derin bir kapta çökelek, yumurta akı, varsa ince kıyım maydanoz, tu ve karabiberi ekleyip harmanlayalım. Yufkamızın katladığımız alt noktasına harcımızdan yeteri kadar koyalım. Yanlardan da hafifçe içe doğru katlayıp rulo yapmaya başlayalım. Yarıya kadar gelince büzgülü kısmı kapak gibi üzerine kapatalım. İşte hepsi bu :)))
Hafifçe yağlanmış tepsimize tüm yufkaları aynı şekilde yapıp sıralayalım.
Üzerine yumurta sarısı ve çok az sıvıyağ eklediğimiz karışımımızdan fırça ile sürelim.
Önceden ısıtılmış 200 'C lik fırınımızda nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak, çıtır çıtır servis yapalım :))))
Afiyet Olsun....