Bugün sizlere ilk kez yaptığım ve tadına bayıldığım bir köfte tarifi vermek istiyorum. Evde bu sıralar malum iftar için alınan pideler ve ekmekler biriktikçe birikti. Ne yapabilirim diye düşünürken sevgili Reyhan arkadaşımın sitesinde tamda istediğim gibi bir tarifle karşılaştım. Sevgili arkadaşımın sitesine (anne eli gibi) buradan ulaşabilirsiniz:)))
Bakmadan geçmeyin diyorum daha neler var neler :)))
Ev ekonomisi gerçekten çok önemli. Ben genelde ekmeklerimi küçük küpler şeklinde kesip biraz da baharatlandırıp fırında kuruturum ya da robottan geçirip galeta unu yaparım. Ama bu kez farklı birşey yapmak istedim. İyiki de yapmışım harika oldular. İftara afiyetle yedik eşimde çok beğendi. Hele kızım oooh köfteler çok güzelmiş anneciğim diye diye yedi:))))))))
Tarif için öncelikle Reyhana çok teşekkür ediyorum ve sizlerle o güzel tarifi paylaşıyorum....
BAYAT EKMEK KÖFTESİ
Malzemeler:
1 bütün ekmek (evde kalan pideniz varsa oda olur)
2 yumurta,
1 soğan,
2 su bardağı kadar kaşar peyniri,
2 iri diş sarımsak,
galeta unu (çok az kıvam vermek için),
tuz, karabiber, kırmızı toz biber,
kuru nane, kekik, kimyon,
maydanoz (bende yoktu koymadım, olmasa da olur)
deretotu (bende yoktu koymadım, olmasa da olur)
Kızartmak için : Sıvıyağ
Yapılışı:
Öncelikle ekmeğimizi içine su koyduğumuz bir kabın içinde yumuşatalım. Yumuşayan ekmeklerimizin suyunu elimizle sıkıp ayrı bir kaba aktaralım. İçine yumurtaları, rende yaptığımız soğan ve sarımsakları, baharatları, varsa maydanoz ve dereotunu ekleyip yoğuralım. Kıvamı cıvık olursa çok az galeta unu ilave edip yoğurmaya devam edelim. Harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Yassı şekil verip tepsiye dizelim. Tavaya biraz sıvıyağ ekleyip ısıtalım.
Köftelerimizin kızartırken bir püf noktası var amman amman atlamayın diyorum. Köftenin bir önü iyice kızarmadan kesinlikle çevirmeyin yoksa parçalanıyor. İyice kızardıktan sonra diğer tarafını da çevirerek kızartalım.
Havlu kağıt serdiğimiz tabağa köftelerimizi aktaralım.
Afiyetle yiyelim:)))