Sayfalar

13 Temmuz 2012 Cuma

KAYISI REÇELİ


Bu sene nedendir bilinmez çok çok reçel yapasım var. Hazır köyden doğal doğal ve dalından topladığımız kayısıları da bulmuşken yapayım bari dedim. Kızımında eli değdi kayısıları oda topladı babasıyla :)
Reçel ve marmelatları kahvaltı sofralarında çok seviyorum. Bence olmazsa olmazlardan yani. 
Artık yaz kış yeriz. Reçel pastalara, kurabiyelere, keklere ve tatlılara çok yakışıyor. 
Haydi buyrun doğal kayısı reçeli tarifime..






















KAYISI REÇELİ

Malzemeler:
2 kg kayısı,
2 kg toz şeker,
2 tane karanfil,
çeyrek limon suyu,
1 tatlı kaşığı tereyağı

Yapılışı:
İlk önce yapılacak şey kayısıları güzelce yıkayıp küçük parçalar halinde doğramak. 
Not: 2 kg kayısının çekirdekleri çıkarıldıktan sonra geriye 1775 gr falan kalıyor :))) 
Daha sonra derin bir tencereye kayısıları ekleyelim. Üzerine toz şekeri de ekleyip kısık ateşte kaynatalım. İyice yumuşayan ve kaynadıkça kıvam alan reçelimize tereyağını ve çeyrek limon suyunu da ekleyip kaynatalım.
Reçelin olup olmadığını ise annemden gördüğüm bir metodla deniyorum ben. Tabağa bir kaşık reçel döküyorum. Soğudukça aldığı kıvama göre ayarlıyorum. Eğer daha akışkansa biraz daha kaynatıyorum. Kıvamı koyulaşmışsa ocağın altını kapatıyorum. 
En son olarak karanfilleri de ekleyelim. İyice soğumuş olan reçelimizi kavanozlara paylaştırabiliriz. 
Benim tam 4 tane yarım kiloluk kavanozum çıktı :))))) Yaz kış afiyetle yeriz inşallah....
Afiyetler Olsun.....

MERCİMEK KÖFTESİ


Annemden aldığım tarif ile yıllardır yaptığım, tadı hiç şaşmayan garantili mercimek köftem. Davet softalarının ve gün menülerinin vazgeçilmezidir bence mercimek köftesi. Ben bu aralara çok sık yapar oldum:)) Kızımın doğum günü için de çok sevilen mercimek köftesini yaptım. Çok bereketli oluyor. Bol limonlu da nefis doğrusu. Şimdi bile canım çekti yani...
İşte tarifim,

Malzemeler:
2 su bardağı köftelik bulgur,
2 su bardağı kırmızı mercimek,
3 soğan,
2 diş sarımsak,
1 çay bardağı sıvıyağ,
3 çorba kaşığı nar ekşisi,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı tatlı biber salçası,
5-6 adet taze soğan,
yarım demet maydanoz,
tuz, kimyon, karabiber, kırmızı pul biber
4 su bardağı su

Üzeri için:
Marul yaprağı ve limon dilimleri

Yapılışı:
Öncelikle mercimeği yıkayalım. Bir tencereye 4 su bardağı su koyup mercimeği ekleyip pişirelim. Altını kapatıp içine bulguru ekleyip tencerenin kapağı kapalı olarak demlenmesini bekleyelim.
Bulgurlar şişince genişçe bir kabın içine aktaralım mercimek ve bulguru. Soğanı yemeklik küçük doğrayıp az yağda tavada kavuralım. Salçaları da ekleyip biraz daha kavuralım. Tavadakileri mercimeğe ekleyelim. Sarımsakları ezelim. Maydanozu ince kıyım, taze soğanları küçük küçük doğrayalım ve kaba ekleyelim. Baharatları da ekledikten sonra karıştıralım ve yoğuralım. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizle şekil verelim. Bu aşamada ister köfte şekli isterseniz de yuvarlak şekil verebilirsiniz.
Servis yapacağımız tabağın altına marul yaprakları serelim. Üzerine şekil verdiğimiz köftelerimizi dizelim ve limon dilimler ile süsleyelim.
Afiyet Olsun....

PATATES SALATASI

Yazın en güzel 5 çayı ikramlığı diye düşünüyorum. Hem hafif hemde çok lezzetli. Bence bu salata her şeyin yanına çok yakışıyor. İster günlerinizde ikramlık olarak servis yapın, isterseniz de balık yemeklerinin yanında ikram edin.
Ben çok yakıştırıyorum balığa yanına patatesi. Yani nereye isterseniz oraya :))))))
Geçen hafta kızımın doğum günü partisi için hazırlamıştım salatamı. En çabuk tüketilen ikramlarımdan biri oldu. Serin serin çok beğenildi.
Herkesin severek yaptığı bir salatadır aslında bir de benim tarifimle denemek isterseniz işte buyrun tarifim:)
   
Malzemeler:
2 kg patates,
2 kuru soğan,
3-4 dal taze soğan,
yarım demet maydanoz,
1 limon,
zeytinyağı, 
tuz ve karabiber


Yapılışı:
Öncelikle patatesleri haşlayalım. Soğanları yemeklik küçük küçük doğrayalım. Tavaya zeytinyağ ekleyip soğanları kavuralım. Haşlanan patateslerin kabuklarını soyup iri parçalar şeklinde doğrayalım. Genişçe bir kaba alalım. Sotelenen soğanı, ince kıyım maydanozu, yine küçük doğranmış taze soğanı ve tuzunu karabiberi patateslere ilave edelim. En son olarak da limon suyunu ekleyip karıştıralım. Zeytinyağı az gelirse üzerine ilave edelim. Servis yapacağımız kaba alıp nane yaprakları ile süsleyelim.
Afiyet Olsun.

SUSAMLI TATLI KURABİYE ( Anne Kurabiyesi )

Küçüklüğümden beri bu kurabiyelerin hastasıyımdır. Çok seviyorum. Hem çok lezzetli hem de içi yumuşacık oluyor. Kolay kolay da bayatlamıyor. Harika bir kurabiye. Klasik anne kurabiyesi de diyebiliriz buna:)))) Eskiden çeşit çeşit kalıplar yoktu ki piyasada. Anne elinde şekil alan harika kurabiyelerin yeri heppp ayrıdır bende. O yüzden bu kurabiyeler bana hep eskiyi anımsatır. 
İşte bu kurabiyeler de sevgili kayınvalidemin elinden çıktılar :)))))) Lezzetini anlatmam imkansız. Hem annemim hem de kayınvalidemin her ikisinin de elinin lezzetine diyecek yok vallahi. Onlardan öğrenecek daha bir sürü tarif var sırada bekleyen. 
İyi ki varsınız, iyi ki bizimlesiniz, sizi seviyorum diyerek hemen tarife geçmek istiyorum....

Malzemeler:
1 paket yumuşak margarin yada tereyağı,
1 su bardağı yoğurt,
yarım çay bardağı sıvıyağ,
1 +1/3 su bardağı tozşeker,
2 yumurtanın sarısı
(akları üzeri için ayrılacak)
1,5 çay kaşığı karbonat,
Aldığı kadar elenmiş un,

Üzeri:
Toz şeker, yumurta akı  ve susam


Yapılışı:
Tüm malzemeyi karıştıralım. Kulak memesi kıvamına gelen kadar yoğuralım. Elimizle büyük parçalar koparıp yuvarlayalım. Bir kaseye yumurta akı, bir kaseye toz şeker ve başka bir kaseye de susam koyalım.
Yuvarlak şekil verdiğimiz hamurumuzu önce yumurta akına, sonra toz şekere ve en son olarak da susama batırıp yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Hamur bitene kadar aynı işlemi uygulayalım. 180 'C lik fırında rengi altın sarısı olana kadar pişirelim.
Bizimkiler biraz fazla bile kaldılar :))))
Afiyetle yiyelim..