Merhaba sevgili dostlarım,
Ben bu köfteleri güzel kızım Elif için hazırladım. Maşallah köfte eyince akan sular duruyor. Accayip çok seviyor. Ben de kıyma yerine bazen çeşit olsun diye tavuk etiyle de köfteler hazırlıyorum:)))
Dolapta kıyma olmadığı anlarda tavuk göğüs eti ya da tavuğun kemiksiz etinden yaptığımız köfteler imdadımıza yetişiyor değil mi:))) Ben çok beğeniyorum ve sizlerin de beğeneceğinizi umuyorum.
Sıra geldi tarife:
Malzemeler:
250 gr. kemiksiz tavuk eti,
1 soğan,
2 diş sarımsak,
1 yumurta,
tuz, karabiber, kimyon,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
yeteri kadar galeta unu,
Yapılışı:
Tavuk etini, 4'e böldüğümüz soğanı, sarımsakları robotun içine alıp iyice öğütelim. Bir kaba tavuk karışımını alıp sırasıyla yumurtayı, tuz ve baharatları, galeta ununu ve varsa maydanoz ince kıyım yapıp ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. Kıvam aldıktan sonra elimizle yuvarlak şekil verip az yağ koyduğumuz tavada arkalı önlü kızartalım.
Havlu kağıdın üzerine alıp fazla yağını çektirip sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun...
31 Mart 2012 Cumartesi
KARMACA (Kaşinga)
Macurların çok sık yaptığı bu böreğin tadına doyamacağınıza ben garanti veriyorum. Çok lezzetli ve çok da pratik bir börek. Misafirleriniz içinde farklı bir lezzet olur düşüncesindeyim:) Bunu daha önce yapmayan sevgili dostlarıma ısrarla tavsiye ediyorum. Mutlaka yapın ve tadın. Favorileriniz arasına gireceğinden eminim.
Mükemmel bir tarif...
Malzemeler:
Yarım kg pırasa,
1 soğan,
3 yumurta,
1 kase lor peyniri (ya da çökelek veya kırık peynir bile olur)
1 su bardağı yoğurt,
yarım su bardağı sıvıyağ,
1 pkt kabartma tozu,
tuz, karabiber,
aldığı kadar un,
Üzeri: Susam
Yapılışı:
Pırasaları güzelce yıkayıp küçük küçük doğrayalım. Soğanı da aynı şekilde doğrayıp tavaya az zeytinyağı koyup pırasa ve soğanları soteleyelim. Bir kabın içine yumurtaları ekleyip yoğurt ile çırpalım. Sıvıyağ ve tuz ekleyip karıştıralım. Sotelediğimiz ve iyice ılıyan pırasa soğan karışımını da kabın içine ekleyip karıştıralım. Lor peyniri de kaba ekleyelim. Unu kaşık ölçüsü ile koyalım. Benim yaklaşık 7 çorba kaşığı geldi. Fakat sizin yumurta büyüklüğü ve sıvıları ölçtüğünüz bardak ölçünüze göre un miktarını ayarlamanız mümkün. Kabartma tozunu da ekledikten sonra karıştırıp yağlanmış kare borcama harcımızı dökelim. Düzgün şekilde kabarmasını sağlamak için kabımızı düzgün bir zeminde bir kaç kez sallayalım. Üzerine susam serpiştirip önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. Aynı kek pişirir gibi yani. Kürdan testini geçen böreği dilimleyip servis yapalım.
Afiyet Olsun...
Mükemmel bir tarif...
Malzemeler:
Yarım kg pırasa,
1 soğan,
3 yumurta,
1 kase lor peyniri (ya da çökelek veya kırık peynir bile olur)
1 su bardağı yoğurt,
yarım su bardağı sıvıyağ,
1 pkt kabartma tozu,
tuz, karabiber,
aldığı kadar un,
Üzeri: Susam
Yapılışı:
Pırasaları güzelce yıkayıp küçük küçük doğrayalım. Soğanı da aynı şekilde doğrayıp tavaya az zeytinyağı koyup pırasa ve soğanları soteleyelim. Bir kabın içine yumurtaları ekleyip yoğurt ile çırpalım. Sıvıyağ ve tuz ekleyip karıştıralım. Sotelediğimiz ve iyice ılıyan pırasa soğan karışımını da kabın içine ekleyip karıştıralım. Lor peyniri de kaba ekleyelim. Unu kaşık ölçüsü ile koyalım. Benim yaklaşık 7 çorba kaşığı geldi. Fakat sizin yumurta büyüklüğü ve sıvıları ölçtüğünüz bardak ölçünüze göre un miktarını ayarlamanız mümkün. Kabartma tozunu da ekledikten sonra karıştırıp yağlanmış kare borcama harcımızı dökelim. Düzgün şekilde kabarmasını sağlamak için kabımızı düzgün bir zeminde bir kaç kez sallayalım. Üzerine susam serpiştirip önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirelim. Aynı kek pişirir gibi yani. Kürdan testini geçen böreği dilimleyip servis yapalım.
Afiyet Olsun...
FIRINDA LEVREK
Balığı evlendikten sonra sevmeye başladım dersem hiç de yalan olmaz. Çünü eşim tam bir balık tutkunu. Her hafta sonu balık yemeğe özen gösteriyoruz. Sayemizde minik kızım Elifimde balığı severek yiyor çok şükür. Eşim bazen kendisi de balık tutmaya gider o deniz balığının tadı da ayrı güzeldir yani. Kızım olmadan önce ben de giderdim ve birlikte tutardık :) Çok zevklidir. Sabır gerektirir. Oltaya gelen o tık sesiyle birlikte hiç paniklemeden yavaş yavaş oltanızı yukarı çekmeye başlarsınız. Oltanın hareketlerinden balığın ağırlığını da hissetmek mümkün....
Neyse bu kadar balık macerasından sonra geçelim mi bu lezzetli balığımızın tarifine:)
FIRINDA LEVREK
Malzemeler:
1 büyük levrek,
2 patates,
1 soğan,
1 diş sarımsak,
1-2 dilim limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz,karabiber, kimyon ve kekik, kırmızı toz biber
yağlı kağıt ve alüminyum folyo
Yapılışı:
Balığı yıkayıp suyunu süzelim. Her tarafına tuz ve karabiber serpiştirelim. Karın kısmına bir çizik atalım bıçakla. Patateslerin kabuklarını soyup yıkayıp elma dilimi şeklinde keselim. Bir kasenin içinde dilim yaptığımız soğanı, patatesleri,baharatları alalım üzerine zeytinyağı gezdirip harmanlayalım.
Balığın içine 2'ye böldüğümüz sarımsağı yerleştirelim. Önce alüminyum folyo serelim tepsiye daha sonra yağlı kağıt. Balığı alalım yağlı kağıdın üzerine ve kenarlarına soğan,patates dilimlerini dizelim, tabakta kalan baharat - yağ karışımını da gezdirelim üzerine miss gibi. Limon dilimini de balığın üzerine yerleştirip yağlı kağıdı kapatalım. Daha sonra alüminyum folyoyu da kapatalım.
180 'C fırında pişirelim. Buğulama gibi olmasın birazcık kızarsın diyenlerdenseniz benim gibi pişmesine 6-7 dk kala folyoyu ve yağlı kağıdı açın balıkların ve sebzelerin iyice kızarmasını sağlayın. Çıtır çıtır pişmiş balığa bayılıyorum. Ben bu şekilde yapıyorum.
Yanına kıvırcık salata ile harika bir menü sizlere:)))))
Not: Kişi sayısına göre miktarları arttırınız...
Afiyetler olsun...
Sevgiler,
Neyse bu kadar balık macerasından sonra geçelim mi bu lezzetli balığımızın tarifine:)
FIRINDA LEVREK
Malzemeler:
1 büyük levrek,
2 patates,
1 soğan,
1 diş sarımsak,
1-2 dilim limon
3 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz,karabiber, kimyon ve kekik, kırmızı toz biber
yağlı kağıt ve alüminyum folyo
Yapılışı:
Balığı yıkayıp suyunu süzelim. Her tarafına tuz ve karabiber serpiştirelim. Karın kısmına bir çizik atalım bıçakla. Patateslerin kabuklarını soyup yıkayıp elma dilimi şeklinde keselim. Bir kasenin içinde dilim yaptığımız soğanı, patatesleri,baharatları alalım üzerine zeytinyağı gezdirip harmanlayalım.
Balığın içine 2'ye böldüğümüz sarımsağı yerleştirelim. Önce alüminyum folyo serelim tepsiye daha sonra yağlı kağıt. Balığı alalım yağlı kağıdın üzerine ve kenarlarına soğan,patates dilimlerini dizelim, tabakta kalan baharat - yağ karışımını da gezdirelim üzerine miss gibi. Limon dilimini de balığın üzerine yerleştirip yağlı kağıdı kapatalım. Daha sonra alüminyum folyoyu da kapatalım.
180 'C fırında pişirelim. Buğulama gibi olmasın birazcık kızarsın diyenlerdenseniz benim gibi pişmesine 6-7 dk kala folyoyu ve yağlı kağıdı açın balıkların ve sebzelerin iyice kızarmasını sağlayın. Çıtır çıtır pişmiş balığa bayılıyorum. Ben bu şekilde yapıyorum.
Yanına kıvırcık salata ile harika bir menü sizlere:)))))
Not: Kişi sayısına göre miktarları arttırınız...
Afiyetler olsun...
Sevgiler,
30 Mart 2012 Cuma
KİVİLİ TART
Tart deyince hamuru kalıba döşeyerek yapılan tart gelir aklımıza. Fakat bu daha farklı. Tartın alt tabanı kek olarak pişiriliyor. Harika bir tadı oluyor. Tartı bir de böyle denemenizi tavsiye ediyorum. Tartımı bugün yaptım ve herkes tarafından çok beğenildi. Daha önce de çileklisini yapmıştım. Beğenilmişti. Günlerinize, davet sofralarınıza yakışacak harika bir tarif.
Ayrıca bu tarifimi sevgili Marifetane Elif- Hatice'ye çay, kahve bahane etkinliği için gönderiyorum...
Haydi geçelim mi tarife:))))) )Malzemeler:
2 yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çay bardağı süt,
2 çay bardağı un,
1 pkt vanilya,
1 pkt kabartma tozu,
Kreması:
2 su bardağı süt,
1 yumurta sarısı,
1 çay bardağı şeker,
2,5 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 pkt vanilya,
Üzeri: Kivi dilimleri
Son kat: 1 çay bardağı su, 1 çorba kaşığı nişasta, 2 çorba kaşığı şeker,
Yapılışı:
Keki için yumurta, şekeri iyice çırpalım. Sıvıyağ, süt ekleyip tekrar çırpalım. Elediğimiz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip karıştırdıktan sonra. Yağlanmış ve hafifçe un serptiğimiz tart kalıbımıza harcımızı dökelim. Kalıbı sert bir zemine birkaç kez oturtalım ki içindeki hava kabarcıklarını çıkartalım. Böylece eşit yükseklikte pişecek keki ve görüntüsü daha güzel olacak. Önceden ısıtılmış fırında pişirelim. 30-35 dk kadar. Kekin pişip pişmediğini kürdan testinden geçirip anlayabiliriz.
Kek pişerken kremayı pişirelim. Bir tencereye süt, un, şeker ve yumurta sarısını alıp kıvamı koyulaşana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olan kremayı ocaktan alıp içine vanilya ve tereyağını ekleyip karıştıralım. Ilımaya bırakalım.
Pişen kekimizi ılıması için bekletelim. Kalıbı ters çevirip keki servis yapacağımız tabağa alalım. Üzerine iyice soğuyan kremayı eşit olarak paylaştıralım. Üzerine dilim yaptığımı kivileri dizelim.
Sıra geldi jöleyi hazırlamaya. Küçük bir tencereye su,şeker ve nişastayı alıp kıvamı koyulaşana kadar pişirelim. Jöle kıvam alınca ocaktan alıp karıştırarak ılıtalım. Hazırladığımız tartın üzerine eşit olarak kaşık yardımıyla paylaştıralım. Soğuması için 3-4 saat buzdolabında bekletelim.
Soğuk servis yapalım.
Afiyet Olsun...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)