27 Mart 2012 Salı
BROKOLİ ÇORBASI
Brokoliyi genelde salata şeklinde tüketiriz. Fakat bu şekilde çorbası da inanılmaz lezzetli oluyor. Bu sene fazlaca brokoli tükettik ailecek :) Farklı lezzetler denemeyi sevenlere harika bir çorba önermek istiyorum.
Malzemeler:
200-300 gr brokoli,
2 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı un,
tuz, karabiber,
tavuk suyu yada su,
zeytinyağı,
Yapılışı:
Brokolileri çiçeklerine ayırıp güzelce yıkayalım. Bir tencereye yaklaşık 3 su bardağı tavuk suyu koyup brokolileri içine ekleyelim. Yumuşayana kadar pişirelim. Daha sonra blendırdan geçirelim püre haline getirelim. Ayrı bir tencere de un ve zeytinyağını kavuralım. Soğuk sütü azar azar ilave edip sürekli karıştıralım. Bu karışımı brokolilerin olduğu tencereye ekleyip tuz ilavesi yapalım. Sürekli karıştıralım. Kıvamı koyu olursa kontrollü bir şekilde su ilavesi yapabilirsiniz.
En son karabiber çekelim üzerine ve ocağın altını kapatalım.
Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...
SÜTLAÇ
Sütlü tatlılar deyince akla gelen ilk tatlıdır sütlaç. Bizim evde de çok sevildiği için her zaman yapmaya gayret ediyorum. Geçtiğimiz pazar günü köye gittik. Eeee oraya kadar gitmişken de taze sağılmış inek sütü almadan olmazdı. 5 kg aldık :) Bir kısmını yoğurt yaptım, bir kısmını da sütlaç, kalanı da sıcak sıcak içtik :))) Ben sütlacı katı kıvamda sevmiyorum. Bu tarif tam benim damak tadıma göre.
Sütlacın üzerine genellikle tarçın serpiştirilir. Fakat "keçi boynuzu tozunu" da tavsiye ederim. Çok fazla faydası olan bir baharat. Tadı da kakao ve tarçın arası birşey rengi ise tarçınla aynı :)
Haydi şimdi tarife geçelim....
Malzemeler:
1 lt süt,
2 su bardağı şeker,
1 çay bardağı pirinç,
1 lt su,
3 çorba kaşığı nişasta,
1 pkt vanilya,
Üzeri: Tarçın
Yapılışı:
Öncelikle pirinci güzelce yıkayalım. Tencereye 1 lt su koyup pirinçleri ekleyelim. Pirinçler yumuşayana kadar pişirelim. Ayrı bir tencereye süt ve şekeri alalım. Yumuşayan pirinçleri de ilave edip karıştıralım. Ilımaya başlayınca bir kapta nişastayı çok az su ile seyreltelim. Tencereye nişastayı da ekleyip kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim. Kıvam alan sütlacımızı ocaktan alıp içine vanilyayı ekleyelim. Son kez daha karıştırıp kaselere paylaştıralım.
İyice soğuyan sütlacımıza servis sırasında bol tarçın serpip servis yapalım.
Afiyet Olsun....
26 Mart 2012 Pazartesi
PRATİK POĞAÇA
Bu poğaçaları hafta sonu gittiğim kurstaki arkadaşlarım ve hocam için hazırladım. Son haftamızdı ve ben hepsine hoş bir sürpriz yapıp poğaça hazırladım. Sabahın erken saatlerinde kalkıp bir çırpıda yapıverdim. Eşim ve kızım uyandıklarında evi saran o muhteşem kokuyu size tarif bile edemem. İkisi de doğruca mutfağa koştular :)))) Hem sabah kahvaltımızda yedik güzel oldu sıcak sıcak hem de sevdiğim arkadaşlarıma hoş bir sürpriz oldu. Hepsi de çok mutlu oldular. Afiyet, bal, şeker olsun canlarım. Sizi seviyorum... Umarım emeklerimiz boşa gitmez.
Sizi özleyeceğim...
Haydi şimdi bu güzel poğaçanın tarifine geçelim..
Malzemeler:
1 büyük çay bardağı ılık süt,
1 büyük çay bardağı yoğurt,
1 büyük çay bardağı sıvıyağ,
1 yumurta,
2 pkt kabartma tozu,
1 çorba kaşığı tuz,
4,5 su bardağı un.
İç harcı için:
Çökelek, maydanoz, karabiber yumurta akı ve tuz
Üzeri için:
Yumurta sarısı, çok az sıvıyağ, susam, çörekotu ve mor haşhaş
Yapılışı:
Öncelikle bir kabın içine sıvıyağ, yoğurt, ılık süt, tuz ve yumurtayı alıp homojen bir kıvam alana
kadar karıştıralım. Daha sonra elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurdan ben tam 36 adet beze çıkardım. İç harcı için maydanozu güzelce yıkayıp süzüp ince ince keselim. Bir kabın içine maydanoz, çökelek, yumurta akı, tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım. Bir bezeyi alıp elimizle yuvarlak açıp içine harçtan yeterince koyup tüm kenarlarını ortada birleştirelim. Elimizle büzelim ve ters çevirip yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Sırasıyla tüm bezeler için aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine yumurta ve sıvıyağ karışımından fırça yardımıyla sürelim. Son olarak da üzerine ister çörek otu,susam isterseniz mor haşhaş serpiştirin.
Önceden ısıtılmış fırında 185 'C de üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...
Sizi özleyeceğim...
Haydi şimdi bu güzel poğaçanın tarifine geçelim..
Malzemeler:
1 büyük çay bardağı ılık süt,
1 büyük çay bardağı yoğurt,
1 büyük çay bardağı sıvıyağ,
1 yumurta,
2 pkt kabartma tozu,
1 çorba kaşığı tuz,
4,5 su bardağı un.
İç harcı için:
Çökelek, maydanoz, karabiber yumurta akı ve tuz
Üzeri için:
Yumurta sarısı, çok az sıvıyağ, susam, çörekotu ve mor haşhaş
Yapılışı:
Öncelikle bir kabın içine sıvıyağ, yoğurt, ılık süt, tuz ve yumurtayı alıp homojen bir kıvam alana
kadar karıştıralım. Daha sonra elenmiş un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur elde edelim. Hamurdan ben tam 36 adet beze çıkardım. İç harcı için maydanozu güzelce yıkayıp süzüp ince ince keselim. Bir kabın içine maydanoz, çökelek, yumurta akı, tuz ve karabiber ekleyip karıştıralım. Bir bezeyi alıp elimizle yuvarlak açıp içine harçtan yeterince koyup tüm kenarlarını ortada birleştirelim. Elimizle büzelim ve ters çevirip yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim. Sırasıyla tüm bezeler için aynı işlemi uyguladıktan sonra üzerine yumurta ve sıvıyağ karışımından fırça yardımıyla sürelim. Son olarak da üzerine ister çörek otu,susam isterseniz mor haşhaş serpiştirin.
Önceden ısıtılmış fırında 185 'C de üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...
LAHANA TURŞUSU
Bu sene epeyce salatalık turşusu ve lahana turşusu tükettik. Genelde turşularım ya annemden geliyor ya da kayınvalidemden geliyor. Fakat lahana turşusunu her zaman kendim yapıyorum çok da lezzetli oluyor. Kesinlikle tavsiye ediyorum.....
Orta boy lahana,
3 su bardağı sirke,
4-5 adet mor lahana,
4 kesme şeker,
1 baş sarımsak,
1 limon,
3 lt kaynamış ve dinlenmiş su,
7 çorba kaşığı kaya tuzu,
1 büyük havuç
1 avuç nohut,
Yapılışı:
Lahanaları yaprak yaprak ayırıp güzelce yıkayalım. Daha sonra küçük parçalara bölelim. Havuçları yuvarlak dilimler halinde keselim. 5 lt lik bidonumuzun dibine yıkadığımız nohutları serpelim. Sarımsakları temizleyip yıkayalım, ortadan keselim. Lahanalardan bir sıra döşeyelim. Üzerine dilimlenmiş havuç ve sarımsaklardan biraz serpelim. Limon dilimlerinden koyalım. Sırasıyla yine lahana, sonra sarımsak ve havuç ve limon şeklinde bidon dolana kadar bu şekilde döşeyelim.
Ayrı bir kabın içine kaynamış dinlenmiş suyu, sirkeyi, şeker ve kaya tuzunu alıp tuz eriyene kadar karıştıralım. Bu noktada tuzu kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz. Daha tuzlu yada daha tuzsuz istiyorsanız kontrollü bir şekilde tuz ilavesi yapınız. Elde ettiğimiz suyu bidonumuzun üzerine dikkatlice dökelim. Ağzına kadar dolduralım. Bidonumuzun kapağını güzelce sıkıp yaklaşık 2 hafta güneş görmeyen serin bir yerde bekletelim. Süre sonunda miss gibi lahana turşunuz servise hazır hale gelmiştir. :)))
Afiyet Olsun...
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)