13 Mart 2012 Salı
VİŞNELİ FINDIKLI KITIRLAR
Hamuru için:
2 su bardağı un,
100 gr. tereyağı,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
1 pkt vanilya
1 çay bardağı şeker,
yarım su bardağı ılık su (biraz daha ilave edebilirsiniz)
Yarım su bardağı kırık fındık,
Üzeri için:
3 çorba kaşığı krem çikolata,
Sosu için:
1,5 su bardağı çekirdeği çıkarılmış vişne,
1 çay bardağı şeker,
yarım çay bardağı su,
2 çorba kaşığı nişasta,
Yapılışı:
Öncelikle hamuru hazırlayalım. Yumuşak tereyağı, ılık suyu ve şekeri iyice karıştıralım. Un, kabartma tozu ve vanilyayı da ekleyip hamuru yoğuralım. Kıvam biraz sert olan hamurumuzdan bir portakal büyüklüğünde ayıralım ve yarım bardak kırık fındığı hamura ekleyip yoğuralım tekrar. Streç filme sarıp buzdolabında bekletelim. Kalan hamurumuzu yağladığımız ve çok az un serptiğimiz tart kalıbımıza elimizle yayarak yerleştirelim. Üzerine krem çikolatayı sürelim. Sosu hazırlayalım. Küçük bir tencereye su, şeker, nişasta ve vişneleri alıp karıştırarak kısık ateşte pişirelim. Kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakalım. Soğuyan sosumuzu da çikolatanın üzerine gezdirelim.
Buzdolabında beklettiğimiz hamuru alıp rende yardımıyla tartımızın üzerine rendeleyelim. Üzerini bu şekilde kaplayalım. Önceden ısıtılmış fırında hafif kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun....
ÇİLEKLİ TART
Keki için:
2 yumurta,
1 çay bardağı şeker,
1 çay bardağı ılık süt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 pkt vanilya,
1 pkt kabartma tozu,
2,5 çay bardağı un,
Kreması için:
1 yumurta sarısı,
2 su bardağı süt,
3 çorba kaşığı şeker,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 vanilya,
2,5 çorba kaşığı un,
Çilek Sosu İçin:
1 su bardağı çilek,
1 çay bardağı şeker,
2 çorba kaşığı nişasta,
1 çay bardağı su
Yapılışı:
Öncelikle keki hazırlayalım. Yumurta ve şekeri iyice çırpalım. Üzerine ılık süt ve sıvıyağı ekleyip şeker eriyene kadar iyice karıştıralım. Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.Kek hamuru kıvamında homojen bir karışım elde edelim. Yağlanmış ve çok az unlanmış tart kalıbımıza harcımızı dökelim. Önceden ısıttığımız fırınımızda 180 'C de 30 dk kadar pişirelim. Her fırının pişirme süresi farklılık göstereceği için kontrollü pişirmekte fayda var. Pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla anlayabiliriz. Kürdan temiz çıkıyorsa kekten pişmiştir:)
Fırından çıkardığımız kekimizi ılımaya bırakalım.
Kreması için bir tencereye süt, şeker, un ve yumurta sarısını alıp karıştıralım. Kıvam alıncaya kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya ve tereyağını ekleyip karıştıralım. Soğumaya bırakalım. Arada karıştıralım ki üzeri kaymaklanmasın.
Kek soğuduktan sonra kalıptan ters çevirelim ve kremayı dökelim üzerine.
Buzdolabında bekletelim sosumuz oluncaya kadar.
Çilek sosumuz için küçük bir tencereye su, nişasta, şeker ve ortadan ikiye kestiğimiz çilekleri alıp karıştıralım. Kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakalım. O da soğuduktan sonra buzdolabında tartımızı çıkartıp üzerine hazırladığımız mis gibi çilek kokan sosumuzu gezdirelim.
Yine buzdolabına kaldırıp 3-4 saat bekletelim. Ve afiyetle yiyelim...
6 Mart 2012 Salı
TAZE SOĞANLI KÖZ PATLICAN ve BİBERLİ SALATA
Geçtiğimiz hafta sonu anneciğimdeydik. Bu aralar Cumartesi günleri 13:00 / 17:00 arası kursum olduğundan dolayı annede oluyoruz. Sevgili kız kardeşim Eda'cığımın elleriyle akşam yemeğinde hazırladığı muhteşem köz patlıcanlı, köz kırmızı biberli salata:)))
Patlıcanı çocukluğumda hiç ama hiç sevmezdim yiyemezdim. Damağıma bıraktığı o tatdan hiç hoşlanmazdım. Nikotininden dolayı. Ama evlendikten sonra o kadar sık kullanır oldum ki patlıcanı meğer ne güzel bir sebzeymiş.. Ne yapalım geç olsun güç olmasın ....
Artık içinde patlıcan olan her şey muhteşem geliyor bana... Neyse ben lafı fazla uzatmadan bu güzel salatanın tarifine geçelim.....
Malzemeler:
3 patlıcan (közlenmiş)
3 kırmızı biber (közlenmiş)
2 diş sarımsak,
3-4 dal taze soğan,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
sirke, tuz,
Yapılışı:
Öncelikle köz patlıcanların kabuklarını soyup küçük küçük doğrayalım. Üzerine kararmaması için çok az limon sıkalım. Ardından köz kırmızı biberlerin de kabuklarını soyup onları da küçük küçük doğrayalım. Taze soğanı ince kıyım keselim. Ayrı bir kabın içine patlıcanları, biberleri, taze soğanları alalım zeytinyağı üzerine gezdirelim. Sarımsakları ezelim ve sirke ile karıştıralım. Bunu da karışıma ekleyelim güzelce harmanlayıp tadına bakalım. Servis tabağına alalım.
Hem pratik hemde çok lezzetli bir salata.....
Afiyetle yiyelim...
KAŞARLI SARAY SİMİDİ
Merhabalar bugün öyle nette gezerken sevgili Oktay Ustanın yapmış olduğu bu güzel tarife rastladım ve yapmaya karar verdim. İşte karşınızda Kaşarlı Saray Simidi:) Ben 2 çeşit olarak yaptım bir kısmını kaşarlı bir kısmını da siyah zeytinli yaptım:))))
İnanın bana pastanelerde satılanlardan farksızdı. Mutlaka yapmanızı öneriyorum. Sabah kahvaltıları için, 5 çayları için muazzam bir tarif:... Allah herkesin evine bolluk bereket versin... Herkese sevgiler...
Haydi şimdi geçelim mi tarifimize,
KAŞARLI SARAY SİMİDİ Malzemeler:
4 su bardağı un (elenmiş),
yarım pkt yaşmaya (ben 1 pkt instant maya kullandım),
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çorba kaşığı tuz,
1 tatlı kaşığı şeker,
aldığı kadar ılık su (ben yaklaşık 2 su bardağı kullandım)
Üzeri için:
1 çorba kaşığı pekmez,
1 çay bardağı su,
susam
İçi için:
Kaşar peyniri,
1 kase siyah zeytin,
(isteğe göre evde ne varsa kullanılabilir patates, sucuk )
Yapılışı:
Öncelikle genişçe bir kabın içine sıvıyağı, tuz ve şekeri alıp, şeker ve tuz eriyinceye kadar karıştıralım. Daha sonra elenmiş un ile instant mayayı bir kabın içinde harmanlayalım ve diğer kabın içine ekleyelim. Yavaş yavaş ılık su ekleyelim kontrollü bir şekilde. Yoğurmaya başlayalım. Kıvam aldıktan sonra kapağı kapalı olarak yaklaşık 30-40 dk ılık bir ortamda bekletelim. Mayalanmasını sağlayalım. Mayalanan hamuru 15 eşit bezeye bölelim. Bir geniş tabağa 1 çorba kaşığı pekmezi alalım. İçine 1 çay bardağı suyu ilave edip karıştıralım. Başka yayvan bir kap alıp ona da bolca susam dökelim.
İç harç için ise siyah zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp bir kaseye alalım. Kaşar peynirlerini ince dilimler halinde keselim.
Hamurdan bir tanesini alıp elimizde ya da tezgahta yuvarlak şekil verelim. İç harcı kenar kısmına koyup yanlardan içe doğru katlayalım verulo yapalım. Elimizle şekil verelim. Önce pekmezli su karışımına daha sonra susama bulayıp yağlanmış fırın tepsisine dizelim.
Tüm bezeler için aynı işlemi uygulayalım. Fırınımızı önceden ısıtıp üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun....
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)