Bu sosu geçen hafta yaptım. Evde bekleyen biberlerim vardı. Onları fırında közleyip, kabuk ve çekirdeklerini çıkartıp, küçük küçük de doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyacaktım. Sonrada malum kış için deepfreze' e kaldıracaktım. Maalesef ki ha bugün ha yarın derken biraz yumuşadılar ve ben de fikir değiştirip biber sos hazırlamaya karar verdim.
Bu sosu ister yemeklerinizde, ister ekmek üstünde, isterseniz de makarnalarınızın üzerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tadı gerçekten çok güzel oldu.
İşte sosumun yapılışı :)))))
Malzemeler:
2 kg kırmızı kapya biber,
2 kg domates,
kaya tuzu,
sıvıyağ
2 adet yarım kg kavanoz ve kapak
Yapılışı:
Kırmızı biberi yıkayıp çekirdeklerini çıkartıp iri iri doğrayalım. Domatesi de aynı şekilde iri iri doğrayalım. Tencerenin dibine çok az sıvıyağ gezdirelim. kırmızı biberden bir kat, domatesden bir kat dizelim. üzerine çok az tuz ve sıvıyağ gezdirelim. Bu sırayı takip ederek tencerenin yarısına kadar dolduralım. Ben ikinci bir tencerede aynı işlemi tekrarladım. Malum pişmeye başlayınca etrafa çok sıçrıyor. Ocağın altını açıp biber ve domates iyice pişene kadar arada karıştırarak pişirelim. Yumuşadıktan sonra blendırdan geçirelim. Sosun tadına bakalım, tuzu az olmasın. Eğer az olursa kavanozda fazla dayanmıyor.... Siz kendi damak tadınıza göre ayarlayın. Kavanoz ve kapaklarımızı kaynar sudan geçirelim. Sıcak sıcak hazırladığımız sosu kavanozlara paylaştıralım. Üzerine çok az zeytinyağı gezdirelim. Kavanozu iyice sıkarak kapatalım. Aslında bu işlemi yaparken evin beyi evdeyse ondan yardım almanızı tavsiye ederim. Sonra onca emeğimiz heba olmasın. Kavanozların sıcak sıcak doldurulması ve sıkıca kapatılması şart. Kapattığımız kavanozları ters çevirelim bir tepsiye yerleştirelim. Üzerine de kalın bir örtü örtüp 1 gece bu şekilde vakumlanması için bekletelim.
Benim bu ölçülerde yarım kg'lık 2 adet kavanozum doldu...
ekmeklede nasıl güzel olur yemesi canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilmeraba.Kapya biber ...Hmmm sanirim hic duymadim ...Belki de Buralarda yok,dikkatimi cekmedi
YanıtlaSilevet canım yaa tadı gerçekten çok güzel. çok teşekkürler...
YanıtlaSilSevgili Miniklerimle mutfakta, bu bildiğimiz kırmızı etli biber :))) Yazdan alıp közleriz ya hani.
Her pazarda vardır.
Sevgiler:)))
ellerine sağlık canım benim
YanıtlaSilçok lezzetli oluyor yemeklere tat katıyor.afiyetle yiyin inşallah
Ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor,sevgiler
YanıtlaSilEline sağlık.Ne güzel olur ekmeğe sürüp,sürüp yemesi.Bir de kilo problemi olmasa :(
YanıtlaSilEv ekmeğinin üzerinde olucak bu sos,yanında tavşan kanı çay offf:))
YanıtlaSilEllerine sağlık canım..
Nefiss görünüyor.
Evet annemlere kayınvalidemlere de götürdüm. Tadına bayıldılar:)
YanıtlaSilBiraz daha mı yapsam acaba:))))
Öpüyorum çok her birinize güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
Sevgiler...
afiyetle tüketin inşallah:)
YanıtlaSilçok güzel gözünüyor, elinize sağlık :)
YanıtlaSilhttp://gelinyolu.blogspot.com
çok teşekkürler:))))
YanıtlaSilsevgiler.
renkler içimi aydınlattı resmen canım ellerine sağlık mis missss :)
YanıtlaSilya birde ne dicem mail attım geldimi malzemelerle ilgili yardımcı olmak isterim profilinde İzmir gördüm dilersen ben alıp sana kargo bile yapabilirim :)
öpüyorum sevgiler..
çok süpper görünüyor. çarşamba günü bostanlı pazarından alıp deneyebilirim. sevgiler.
YanıtlaSilEllerine sağlık canım,bende şu kırmızı biberin her şeyini çok seviyorum.Birde restoranlar da veriyorlar biber sos ona da bayılıyorum nasıl yapıldığını bilen var mı acaba!!!
YanıtlaSilSibelcim çok teşekkürler canım. Bir de Lutenitsa Sosum var acılı nefis oluyor. Makarnaların üzerine,kahvaltıda ekmek üstüne vs çok güzel oluyor en kısa zamnad yayınlıycam onuda. Tavsiye ederim:)))
YanıtlaSilSEVGİLER CANIM...
Aslıcım kesinlikle yap çok lezzetli oluyor:)))
YanıtlaSilsevgiler...
Sevgili Pasta Köşesi çok teşekkürler canım benim.
YanıtlaSilEvet mailini aldım canım. İpeksi tatlar İpek ablayla görüştüğümde bana Barmarı tavsiye etti. Yarın bir fırsatını bulursam dolaşıcam:))
Hangi aparatları almam lazım onu tam bilemiyorum başlangıç aşamasında:(((
Çok teşekkürler canım benim. Öpüyorum çok... SEVGİLER...
Bugun evde bekleyen kırmızı büberlerim için tam ne yapayım derken,karşılaştım sizinlee;);)deneyecegim en kısa zamandaa;) blog ziyaretiniz içinde teşekkürler..;)
YanıtlaSilçok teşekkürler,
Silsevgiler...
merhaba,ben de sizi takipteyim artık.tariflerin hepsi çok güzel.bu tarifi deniyeceğim.
YanıtlaSilMerhabalar,
SilÖncelikle hoşgeldiniz :))
Çok teşekkürler, mutlaka deneyin. Çok beğeneceğinize eminim :))
Sevgiler...