Merhabalar canlarım,
Bugün sizlere uzun zamandır denemek istediğim ve her defasında hadi sonra denerim dediğim bir tarifi vermek istiyorum. Sonrasında da keşke ötelemeseymişim de sık sık yapsaymışım dediğim bir tarif :) Hani şu pastanelerden aldığımız pamuk gibi açmalar vardır ya, işte geçtğimiz hafta sonu bu güzel açmalardan yaptım :)
Ev halkının bayılarak yediği bu güzel poğaçayı mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Mayalı bir hamur olduğu için de aynı gün tüketmenizi öneriyorum.
Mayalı poğaçaların tadı gerçekten daha bir başka oluyor. Hele ki fırında pişerken mutfağı saran o koku beni inanılmaz mutlu ediyor.
İşte size 10 numara 5 yıldızlı bir açma tarifi,
Hafta sonu kahvaltıları için, çocuklarınızın beslenme çantaları için ve günleriniz için ideal bir tarif, hadi hemen sizde deneyin :)
AÇMA : (yaklaşık 14 adet açma için)
PASTANE AÇMASI TARİFİ:
Malzemeler:
1 yumurta,
1 su bardağı ılık su,
1 su bardağı ılık süt,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 pkt yaş maya (42 gr.)
2 tatlı kaşığı tuz (silme)
4 çorba kaşığı şeker (tepeleme)
6,5-7 su bardağı kadar un,
Üzeri için: 2 yumurta sarısı,Susam ve çörekotu
Yapılışı:
Mayayı, ılık süt ve şekerle birlikte eriyip köpürene kadar bekletelim.
Maya çözündükten sonra içine ılık su, sıvıyağ, yumurtayı, tuzu ve yavaş yavaş
unu ekleyerek yoğurmaya başlayalım. Bu aşamada bir püf noktası hamurun iyice
yoğrulmuş olması gerekiyor. Pamuk gibi yumuşacık bir hamur elde edeceksiniz
yoğurdukça.
Hamur ele yapışmayan kıvam aldıktan sonra üzerini poşetle kapatıp 1 saat mayalanması için bekletelim. Bu süre içinde hamur mayalanıp 2 katına çıkacaktır. Daha sonra hamurdan parçalar kopartalım. Kopardığımız parçayı elimizle ince uzun açalım ve buralım sonra da iki ucu birleştirelim. Açma şekli verelim. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize açmalarımızı dizelim. Fırını 50 ‘C ye ayarlayalım. Tepsimizi fırında yaklaşık 1 saate yakın bekletelim.
Hamur ele yapışmayan kıvam aldıktan sonra üzerini poşetle kapatıp 1 saat mayalanması için bekletelim. Bu süre içinde hamur mayalanıp 2 katına çıkacaktır. Daha sonra hamurdan parçalar kopartalım. Kopardığımız parçayı elimizle ince uzun açalım ve buralım sonra da iki ucu birleştirelim. Açma şekli verelim. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize açmalarımızı dizelim. Fırını 50 ‘C ye ayarlayalım. Tepsimizi fırında yaklaşık 1 saate yakın bekletelim.
Açmalarımız bu süre içinde mayalanıp puf puf kabarmış olacaklar. Fırından çıkartalım ve üzerilerine nazikçe yumurta sarısı sürelim. Susam, çörek otu serpiştirelim. Fırını 190 ‘C ye ayarlayıp açmalarımız kızarana kadar
pişirelim.
Afiyet Olsun...
Afiyet Olsun...