Sayfalar

6 Ağustos 2013 Salı

GALETA UNLU TATLI ( KIBRIS TATLISI )




Merhabalar,
Ramazanın bitmesine 2 gün kaldı. Yarın afere. Ne kadar çabuk geçti 11 ayın sultanı. İnşallah seneye de görmek nasip olur.
Bayram tatlıları hazırlama telaşı var şimdilerde tüm mutfaklarda. " Bu bayram ne yapsam " diye düşünenler için değişik bir alternatif tatlı tarifim var şimdi sırada. Bu tatlının adına Kıbrıs Tatlısı diyenler de var.
İnanın ben çok beğendim, hem şerbetli hem de muhallebili nefis bir tatlı. Üstelik de içinde hiç un yok :)) Ölçüler tam geliyor. 
Evde yaptığım galeta unum da çoğalmıştı. Harika bir şekilde değerlendirmiş oldum böylece. 
Şimdiden hepinize hayırlı, bereketli, güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Her gününüzün bayram neşesi, bayram coşkusu içinde geçmesi ümidiyle...
Hemen tarifime geçiyorum...



GALETA UNLU TATLI ( KIBRIS TATLISI )

Malzemeler:
4 yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ,
yarım su bardağı ılık su,
yarım su bardağı Hindistan cevizi,
1 su bardağı galeta unu,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu,

Kreması:
1 lt süt,
4 çorba kaşığı tepeleme un,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Sade Toz Şanti,

Şerbeti:
2 su bardağı şeker,
2 su bardağı su,

Yapılışı:
Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bir tencereye şeker ve suyu koyup şeker eriyene kadar karıştıralım. Kaynatalım. Kaynadığında ocaktan alıp soğuması için bekletelim.
Bir kabın içinde yumurta ve şekeri çırpalım. Sıvıyağı ve suyu ekleyip şeker eriyene kadar karıştıralım. Galeta ununu, hindistan cevizini, cevizi, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Sakın telaşlanmayın karışım biraz cıvık gibi gelebilir gözünüze ama karıştırdıkça galeta unu sıvı malzemeyi emiyor ve kıvam almaya başlıyor. Kıvam alan harcımızı yağladığımız kare  (28'e 28 cm) borcama dökelim. 180 'C ye ayarlı fırında kızarana kadar pişirelim. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için bekleyelim ve hazırladığımız soğuk şerbeti yavaş yavaş tatlımızın her yerine eşit olarak dökelim.
Muhallebisi için tencereye süt ve unu alıp orta ateşte kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya ve toz krem şantiyi ekleyip 3-4 dk mikserden geçirelim.
Muhallebimiz ılıyınca şerbetini çeken tatlımızın üzerine yayalım.
Buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra üzerini isteğe bağlı olarak ister fındıkla ister antep fıstığıyla süsleyelim.
Afiyet Olsun...

5 Ağustos 2013 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES PÜRESİ


Merhabalar,
Kış hazırlıklarımız tam gaz devam ediyor. Yapraklar salamura yapıldı. (Anneciğimin ellerine sağlık misss gibi koca kavanoz yapmış ) Biber ve patlıcanlar balkonumda kurumaktalar. Soslar hazırlanıyor. Turşular, reçeller derken mutfağımda tatlı bir telaş var şu sıralar :))
Şimdi sizlere yazdan kavanozladığım domates pürelerimin yapılış aşamalarını paylaşacağım.
Yazın biraz yoruluyoruz ama kışın da sefasını sürüyoruz değil mi ? Doğal ve kendi yaptığımız lezzetlerin tadını hiçbir şey tutmuyor. İçime sine sine gönül rahatlığıyla kullanıyorum....

Evet hemen geçiyorum tarifime;





















KIŞLIK DOMATES PÜRESİ:

Malzemeler:
15 kg domates,
3 çay bardağı zeytinyağı,
deniz tuzu, (yemeğe koyduğumuzdan daha tuzlu olacak şekilde)
kavanoz ve sıfır kapak

Not: 15 kg domates piştikten sonra 7,5 kg kalıyor...
        Kavanozlarınızı ona göre ayarlayın...




Yapılışı:
Öncelikle domatesin kabuklarını kolay soymak için bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynattığımız suyun içine domateslerimizi atıp birkaç dk beklettikten sonra çıkartalım. Bıçak yardımıyla kabukların çok daha rahat soyulduğunu göreceksiniz. Daha sonra domatesleri ister rendeleyin isterseniz de benim yaptığım gibi mikserden geçirin. Çok su gibi yapmayın ama, püre kıvamda olacak şekilde geçirin robottan. Daha sonra domatesleri 3 ayrı tencereye paylaştıralım ve sıvıyağı da tencerelere eşit olarak paylaştıralım. Ocağın altını orta ateşe getirip kaynamaya bırakalım. Arada da karıştıralım. Suyunu çekip sos kıvamına gelene kadar pişirelim.
Bu arada kavanozlarımızı ve kapaklarımızı kaynar sudan geçirelim. Sıcak olan domates püremizi kavanozlara hemen paylaştıralım ve kapağın kenarlarını kağıt havlu ile iyice temizleyelim. Sıkıca kapatalım hemen ters çevirelim.
Bir gece bu şekilde bir tepside bekletelim. Ertesi gün kavanozlarımızı güneş görmeyen bir yerde, kilerde muhafaza edelim.
Kışın da afiyetle yemeklerimize kullanalım.

Afyet Olsun...


1 Ağustos 2013 Perşembe

LİMONLU MISIR UNLU KURABİYE


Herkese Günaydın,
Pazartesi'den beri kızçemle evde yalnızız. Babamızı Gaziantep'e uğurladık. Kısmetse yarın dönecek inşallah. Evde can sıkıntısından ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Kendimizi mutfakta buluyoruz sürekli. Bu iyi mi kötü mü bilmem ama bize terapi gibi geliyor. Her tarafımız una bulanmış vaziyette çok eğleniyoruz miniğimle, elinde bir topan hamurla dakikalarca oynuyor prensesim :))))
İşte size mutfakta geçen eğlenceli dakikalarımızın sonunda ortaya çıkardığımız bu nefis kurbişlerimizi gururla sunarız :))))
Nasıl güzel kokuyor, ağızda nasıl dağılıyor anlatamam. Ben mısır ununu kurabiyede ilk kez kullandım ve çok da memnun kaldım. Sizlerde kıyır kıyır bir kurabiye tarifi arıyorsanız işte size nefis bir tarif :))


LİMONLU MISIR UNLU KURABİYE
Malzemeler: (23 adet)
125 gr tereyağı,
1 çay bardağı sıvıyağ,
4 çorba kaşığı pudra şekeri,
1 yumurta,
1,5 su bardağı mısır unu (150 gr)
2,5 su bardağı un, (1 su bardağı un yaklaşık 90 gr)
1 tatlı kaşığı silme karbonat,
1 pkt vanilya,
1 limon kabuğu rendesi
 
Yapılışı:
Öncelikle tereyağını oda ısısında bekletelim. Hafif yumuşamaya başlayınca pudra şekeri, yumurta ve sıvıyağı ile karıştıralım. Sırasıyla mısır unu, un, vanilya ve karbonatı ve rendenin küçük tarafıyla rendelediğimiz limon kabuğunu da ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım. 
Fırın tepsimize yağlı kağıt serelim. Fırınımızı 175 'C ye ayarlayıp ısıtalım.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım.
Üzerine sakın bastırmayın, şekilde de görüldüğü gibi pişerken epey bir yayılıyor çünkü. Fırında 20-25 dk kadar pişirelim. Kurabiyelerimizin üstü kızarmayacak sadece altı kızarınca fırından çıkartalım. İlk aldığımız anda hafif yumuşak olacaktır. Soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kıvamı yerine gelecektir. 5 çayınızın yanına ya da kahvenin yanında afiyetle yiyelim :)))))
Sevgiler...