Merhabalar,
Ramazanın bitmesine 2 gün kaldı. Yarın afere. Ne kadar çabuk geçti 11 ayın sultanı. İnşallah seneye de görmek nasip olur.
Bayram tatlıları hazırlama telaşı var şimdilerde tüm mutfaklarda. " Bu bayram ne yapsam " diye düşünenler için değişik bir alternatif tatlı tarifim var şimdi sırada. Bu tatlının adına Kıbrıs Tatlısı diyenler de var.
İnanın ben çok beğendim, hem şerbetli hem de muhallebili nefis bir tatlı. Üstelik de içinde hiç un yok :)) Ölçüler tam geliyor.
Evde yaptığım galeta unum da çoğalmıştı. Harika bir şekilde değerlendirmiş oldum böylece.
Şimdiden hepinize hayırlı, bereketli, güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Her gününüzün bayram neşesi, bayram coşkusu içinde geçmesi ümidiyle...
Hemen tarifime geçiyorum...
GALETA UNLU TATLI ( KIBRIS TATLISI )
Malzemeler:
4 yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ,
yarım su bardağı ılık su,
yarım su bardağı Hindistan cevizi,
1 su bardağı galeta unu,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu,
Kreması:
1 lt süt,
4 çorba kaşığı tepeleme un,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Sade Toz Şanti,
Şerbeti:
2 su bardağı şeker,
2 su bardağı su,
Yapılışı:
Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bir tencereye şeker ve suyu koyup şeker eriyene kadar karıştıralım. Kaynatalım. Kaynadığında ocaktan alıp soğuması için bekletelim.
Bir kabın içinde yumurta ve şekeri çırpalım. Sıvıyağı ve suyu ekleyip şeker eriyene kadar karıştıralım. Galeta ununu, hindistan cevizini, cevizi, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Sakın telaşlanmayın karışım biraz cıvık gibi gelebilir gözünüze ama karıştırdıkça galeta unu sıvı malzemeyi emiyor ve kıvam almaya başlıyor. Kıvam alan harcımızı yağladığımız kare (28'e 28 cm) borcama dökelim. 180 'C ye ayarlı fırında kızarana kadar pişirelim. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için bekleyelim ve hazırladığımız soğuk şerbeti yavaş yavaş tatlımızın her yerine eşit olarak dökelim.
Muhallebisi için tencereye süt ve unu alıp orta ateşte kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya ve toz krem şantiyi ekleyip 3-4 dk mikserden geçirelim.
Muhallebimiz ılıyınca şerbetini çeken tatlımızın üzerine yayalım.
Buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra üzerini isteğe bağlı olarak ister fındıkla ister antep fıstığıyla süsleyelim.
Afiyet Olsun...