Sayfalar

27 Haziran 2013 Perşembe

DENİZ BÖRÜLCESİ SALATASI


Herkese Günaydın :)
Bugün sizlerle harika bir salata tarifi paylaşmak istiyorum arkadaşlar. Yazın şu sıcak günlerinde serin serin nasıl güzel bir salata anlatamam sizlere. Ege bölgemiz bu anlamda bir cennet diyebilirim. Türlü türlü otların yetiştiği harika bir yer. Bir İzmir'li olarak da bundan oldukça mutluyum.
İşte bugün sizlere çok güzel bir salata tarifi vereceğim. 
Yapması kolay, yemesi olay :)) 
Birkaç püf noktasını uyguladığınızda nefis bir salata ziyafeti çekebilirsiniz kendinize ve sevdiklerinize...


Malzemeler:
1 demet deniz börülcesi
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 limonun suyu,
2-3 diş sarımsak

* Bir dip not düşmek istiyorum. Deniz börülcesi suda yetiştiği için oldukça tuzludur. Ne haşlama suyuna ne de sosuna tuz eklememenizi tavsiye ederim.

Yapılışı:
Deniz börülcesini şöyle güzelce yıkayalım, temiz olduğuna emin olduktan sonra  bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynayan suya deniz börülcesini ekleyip hafif yumuşayana kadar haşlayalım. Bu aşamada çatal ile kontrol edebilirsiniz pişip pişmediğini. Piştikten sonra tencereden kevgirle alıp hemen soğuk su dolu bir kabın içine aktaralım deniz börülcesini. Bunu yapma amacımız hem rengini koruması hem de kendini toplaması için. 
Haşladığımız ve soğuttuğumuz börülcelerimizin kök kısımlarından tutup içindeki kılçık kısımlarını çıkartalım. Tümünü kılçıklarından ayıkladıktan sonra Servis tabağına alalım. Sarımsakları ezelim. Zeytinyağı, limon suyu ve sarımsağı bir kapta karıştırıp bir sos hazırlayalım. Salatamızın üzerine sosumuzu gezdirelim. 30 dk kadar buzdolabında bekletelim. Soğuk soğuk limon dilimleriyle servis yapalım :))
Afiyet Olsun...

18 Haziran 2013 Salı

Sema'dan Lezzetlerde harika bir çekiliş haberi...

Merhabalar Sevgili Blogcanlarım,
Uzunca bir süredir ara verdim evet. Ülkemizde yaşanan onca olaylar hepimizi olduğu gibi beni de derinden etkiledi. Çok fazla detaya girmek istemiyorum.
2 haftayı geçkin süredir bloğumda yayın yapmadım. Nasıl özledim sizleri bilemezsiniz. Gelirken de harika bir çekiliş haberi getirdim sizlere.
Sevgili arkadaşım Sema sayfasında harika bir çekiliş düzenlemiş.
Siz de katılmak isterseniz detaylar için sayfasına göz atın derim:))

http://semadanlezzetler.blogspot.com/

Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum sizlere...

30 Mayıs 2013 Perşembe

İNCİR UYUTMASI


Herkese Günaydınlar,
Havalar bir sıcak, bir rüzgarlı geçiyor şu sıra güzel İzmir'imde. Bu sabah güneş güzel güzel gülümsüyor gökyüzünden bize... Hazirana gireceğiz neredeyse ama  hava durumu bir türlü normale dönmedi. Yazın geldiğini daha hissedemedim açıkçası :( Yine çok beğeneceğiniz hafif bir tatlı ile karşınızdayım...
Bu tatlıda ne şeker, ne un ne nişasta ne de yağ var :))
Tam yaz tatlısı. kendi doğal şekeri yetiyor yani bize yetti. Ama siz daha şekerli olsun ben tatlı severim derseniz içine 1-2 kaşık şeker ilavesi yapabilirsiniz ama ben böyle tavsiye ederim. Tadı, kıvamı çok güzeldi.
Hilal'in sayfasında görür görmez hemen yapmalıyım dedim. Dolapta bekleyen incirlerim harika bir tatlıya dönüştü. Yapılışı çok kolay, hem çok hafif, hem de doğal. Daha ne isteriz ki :)) Mutlaka deneyin diyorum. 
Hilal'ime de buradan çok teşekkür ediyorum. 
Bu güzel tarifi bizlerle paylaştığı için :)) 
Sizleri de fazla bekletmeden hemen tarife geçiyorum...


Malzemeler: (6 kişilik)
15 adet kuru incir,
3,5 su bardağı süt

Üzeri için:
tarçın, 
antep fıstığı


Yapılışı:
Öncelikle incirlerimizi güzelce yıkayalım ve sıcak su dolu bir kabın içine alıp 20 dk bekletelim. Süre sonunda incirlerin sap kısımlarını çıkartıp, küçük küçük doğrayıp derin bir kaba alalım.
Sütümüzü bir tencereye alıp, kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtalım. (Kaynatmayalım) Kaynama noktasına gelince ocağın altını kapatalım.
İçinden 1 su bardağı sütü alıp incirlere ekleyelim ve blendırdan geçirelim. Püre yapalım. Daha sonra bu püreyi tencerede kalan 2,5 su bardağı süte ekleyelim ve tel çırpıcı ile karıştıralım. Homojen bir kıvam alınca küçük kaselere boşaltalım. Kaseleri bir tepsiye dizelim. Üzerine temiz bir mutfak örtüsü örtelim. Onunda üzerine sofra bezimizi örtelim bu şekilde oda sıcaklığında 2 saat bekletelim. İncirlerimizi uyutalım :)) Daha sonra kaselerimizi buzdolabına koyalım soğuması için bekletelim. Servis aşamasında üzerini ceviz, antep fıstığı, fındık ile süsleyebilirsiniz. 
Hilal bir de servis yaparken mutlaka tarçın serpin çok yakışıyor diye not almış, aynen uyguladım nefis oldu. İsteyenler tarçında serpebilir üzerine:)))
Soğuk soğuk servis yapalım.
Afiyetler Olsun...

24 Mayıs 2013 Cuma

ASMA YAPRAĞINDA ENGİNAR DOLMASI


Merhabalar,
Haftanın son gününe geldi çok şükür, hayırlı Cumalar diliyorum sizlere. Güzel haberlerle dolu huzurlu bir gün geçirelim hep birlikte inşallah. Bugün sizlerle tadına doyamayacağınız bir dolma tarifini paylaşacağım. Çok sevdiğim arkadaşım Tümay'da görmüştüm. Aslına bakarsanız ben ve eşim kuş üzümünü pilavlarda hiç sevmeyiz kullanmam da.  Ama bu tarifi ona rağmen denedim ve iyi ki de yapmışım dedim. Bağımızdan topladığımız taze asma yapraklarını kullandım, nefis oldu. Tadı, lezzetli tam kıvamında müthiş bir yemek oldu. Yerken o kavrulmuş fıstığın lezzetini ayrı, pilavın baharatlarla aromalandırılmış lezzetini ayrı, enginarın, asma yaprağının mayhoş tadını ayrı ayrı alıyorsunuz bu yemekte. Eşimden de tam not aldı yani :)))
Bence enginarın tam zamanıyken mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Biliyorum ki sizlerde çok beğeneceksiniz... 
Tarif için Tümay'ıma tekrar teşekkürler etmek istiyorum, ve hemen tarife geçiyorum,



Malzemeler:
100-150 gr kadar asma yaprağı,
5 adet enginar çanağı,
2  soğan,
1 limon,
4 yemek kaşığı zeytinyağı,
yarım su bardağı pirinç,
1 çorba kaşığı kuş üzümü,
1 çorba kaşığı dolmalık fıstık,
5-6 dal taze nane,
5-6 dal dereotu,
1 havuç,
1 çay kaşığı yeni bahar,
1 çay kaşığı karabiber,
1 kesme şeker,
1 çay bardağı sıcak su,
tuz

Üzeri için:
yarım çay bardağı zeytinyağı,
yarım limon suyu,
1,5 su bardağı su



Yapılışı:
Öncelikle güzelce yıkadığımız enginar çanaklarımızı limonlu suda kararmamaları için bekletelim. 1 soğanı ince ince doğrayalım. Tenceremize zeytinyağını alalım, soğanı ekleyip kavuralım. İçine dolmalık fıstıkları ekleyip  kavuralım. Yıkayıp süzdüğümüz pirinci ekleyip 1-2 dk daha kavuralım. Üzerine kuş üzümünü, kesme şekeri ve tuzu, sıcak suyu ekleyelim. Kısık ateşte kapağı kapalı olarak suyunu çekene kadar pişirelim. Daha sonra ocaktan alıp ince kıyılmış dereotu, taze nane ve baharatları da ekleyip karıştıralım. Ilıması için bekleyelim. Bu sırada yapraklarımızı haşlayalım. Bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynayınca içine yapraklarımızı atıp 3-4 dk haşlayalım. Kevgirle sudan çıkartıp soğumalarını bekleyelim.
Genişçe bir tabağa 4 yada 5 adet asma yapraklarını kare olacak şekilde dizelim Alttaki resimde görüldüğü gibi. Ortasına enginarımızı yerleştirelim. Soğumuş olan iç harcımızdan 2 çorba kaşığı enginarın ortasına koyalım. Dışta kalan asma yapraklarını enginarı örtecek şekilde güzelce kapatalım. Kalan enginarlar için de aynı işlemi uygulayalım. Harç tam geliyor :))



Tenceremizin tabanına halka halka doğradığımız soğan ve havucu dizelim. Üzerine asma yaprağına sardığımız enginarlarımızı yerleştirelim. Üzeri için bir kapta 1,5 su bardağı suyu, zeytinyağını ve limon suyunu karıştırıp tenceremize dökelim. Kısık ateşte yaklaşık 40-45 dk kadar pişirelim.
Ben ılık yemeyi tercih ettim, siz kendi damak zevkinize göre ılık ya da soğuk servis yapabilirsiniz :)
Afiyetler olsun...