Merhaba arkadaşlar,
Dün dünyaya gelen Melis bebek için bu kurabiyeleri hazırladım. Herkes çok beğendi. Tadına bayıldılar. Özellikle ev sahibi başta olmak üzere tüm misafirlerden tam not aldı :)))
Afiyet bal- şeker olsun hepinize :)
Melis bebek sana sağlıkla, mutlulukla geçireceğin nice güzel yaşlar diliyorum. Allah analı- babalı büyütsün inşallah. Şansın, bahtın açık ve ışıklı olsun.
Yüzün her daim gülsün....
Siparişleriniz için fatos.hf@hotmail.com'dan bana ulaşabilirsiniz.
Kurabiyelerimi tarçın- zencefil aromalı, portakal ve limon aromalı, kakaolu olarak isteğe göre hazırlamaktayım diyorum ve fotolarımla sizleri baş başa bırakıyorum...
Sevgiler...
Merhaba,
Çok sık yaptığım bu salatanın bloğumda olmadığını yeni farkettim:) Oysaki ne kadar pratiktir yapması. Herkesin bildiği bu güzel tarifi ben bir de bilmeyenler için yayınlamak istedim. İlk evlendiğim zamanlarımı hatırlayınca çoook şey bilmiyordum çoook. Anneciğim sağolsun hep yardım etti. Her telefon açışımda önce ben sana bunları öğren kızım dememişmiydim deyip sonra verirdi tarifi :)
Kulakları çınlasın Allah sağlık versin inşallah...
Haydi hemen geçiyorum tarife,
Malzemeler:
2 adet kırmızı pancar,
2 diş sarımsak,
1 kase yoğurt,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz
Yapılışı:
Öncelikle kırmızı pancarların kabuklarını soyup ikiye bölüp bir tencereye alalım. Üzerini geçecek kadar su koyup güzelce haşlayalım. Daha sonra rendenin ince tarafıyla rendeleyelim. Fazla suyunu sıkalım. Ayrı bir kaseye yoğurdu alalım. Sarımsakları çok az tuz ile ezelim ve yoğurda ekleyelim. Rendelediğimiz pancarları da ekleyip güzelce homojen olana kadar karıştıralım. Rengin ne kadar güzel olduğunu göreceksiniz bu aşamada :) Daha sonra zeytinyağını ekleyip şöyle bir karıştıralım.
Servis yapacağımız kaseye salatamızı aktaralım. Üzerini ben nane ile süsledim. Siz nasıl isterseniz o şekilde süsleyebilirsiniz...
Afiyet Olsun...
Hepinize günaydın :))
Bugün İzmir'de kapalı bir hava var. Bol yağışlı yani. Olsun yağmurda berekettir, candır toprağa. Sizlerle bu aralar çok sık pasta börek tarifi paylaşıyorum farkındayım evet ama inanın üst üste misafir ağırlayınca yayınlarda bu şekilde oluyor :))
Bugün sırada ne var dediğinizi duyar gibiyim. Bugün sırada harika bir pasta tarifi var :)) Sevgili Müge Hünerin sitesinde görmüştüm. Aslına bakarsanız pandispanyayı çökmeden pişirmek çok çok önemlidir. Müge hanımın tariflerine de sonsuz güvendiğim için hemen bir tanesini not aldım ve koştum mutfağa :)
Bu sefer tüm malzemelerimi mutfak terazimde tarttım. Ölçüler birebir uysun istedim. Çünkü çay bardağı ve su bardağı ölçüleri çok farklılık gösteriyor. Hatta kullandığımız yumurtanın boyutları bile işi etkiliyor... İş bu derece hassas olunca ben de aynen tarifi uyguladım hanımlar :)) Sonuç mu ?
İnanılmaz güzel oldu...
O kadar hafif ve o kadar lezzetli bir pasta oldu ki vallahi 1 dilimle kalmamak için kendimle savaş verdim diyebilirim. Müge hanıma buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Püf noktalarıyla ve detaylı anlatımıyla çok güzel bir tarifi bizlerle paylaştığı için :)))
İşte harika pastamın tarifi:
Pandispanya malzemeleri:
4 iri yumurta,
4 türk kahve fincanı şeker (320 gr.)
4 türk kahve fincanı un (200 gr.)
1 türk kave fincanı yoğurt (100 gr.)
2 çorba kaşığı sıvıyağ,
3 çorba kaşığı kaynar su,
1 limon kabuğu rendesi,
1 pkt Dr Oetker kabartma tozu,
1 pkt Dr Oetker vanilya,
Kreması:
3 su bardağı süt (600 ml)
2 çay bardağı şeker (150 gr.)
1 çay bardağı un (45 gr.)
2 tatlı kaşığı mısır nişastası (10 gr.)
2 yumurta sarısı,
1 limon kabuğu rendesi,
1 pkt Dr Oetker vanilya
Pandispanyayı ıslatmak için:
1 su bardağı limonata,
Ara süsleme için:
2 adet muz ve bir avuç damla çikolata,
Üst kaplama için:
1 pkt sade krem şanti,
1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt,
bolca hindistan cevizi,
bir avuç damla çikolata
Yapılışı:
Öncelikle yumurta aklarını sarılarından ayıralım. Sarıları büyükçe bir kaba yumurta aklarını da cam bir kaseye koyalım. Yumurta aklarını bir fiske tuz ile mikserle kar gibi olana kadar iyice çırpalım. Katı kıvamlı oluncaya kadar çırpalım. Şekerin yarısını ilave edip şeker eriyene kadar tekrar çırpalım. Yumurta sarılarını da şekerin kalanı ile ve kaynar su ile şeker eriyene kadar iyice çırpalım. (mayonez kıvamını alıncaya kadar çırpalım)
Limon kabuğu rendesini, sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip çok az çırpalım. Ayrı bir yerde ise un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim. Yumurta sarılarının olduğu kaba yavaş yavaş ekleyelim mikserle çırpalım. Yumurta aklarını da spatül yardımıyla yumurta sarılarının olduğu kaba çok fazla söndürmeden yavaş hareketlerle aktaralım. Nazikçe yavaş yavaş karıştıralım.
22 yada 24 cm'lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serelim. Hazırladığımız karışımı kalıba yavaşça dökelim. Mutfak tezgahında kalıbı bir kaç kez vurarak içindeki havasını çıkartalım.
175 'C deki önceden 5 dk kadar ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dk pişirelim.
Pandispanyamız pişerken de kremamızı hazırlayalım. Bir tencereye süt, un, şeker, ve nişastayı ekleyip tel çırpıcıyla karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca da ocaktan alıp içine limon kabuğu rendesini ve vanilyayı ekleyelim şöyle bir karıştıralım. Ilımaya bırakalım arada karıştıralım.
Pişen padispanyamızı kürdan testinden geçirelim. Fırından çıkardıktan sonra 10-15 dk sonra da kekimizi kalıbımızdan çıkartalım. Tel ızgara üzerinde bekletelim.
Pandispanyayı 3 eşit parçaya bölelim. Kelepçeli kalıbımızın kelepçesini servis yapacağımız tabağa alalım. Pandispanyanın 1. katını yerleştirip üzerini kaşık yardımıyla limonata ile ıslatalım. Hazırladığımız kremamızdan sürelim muz dilimleri yerleştirelim ve damla çikolata serpiştirelim. Tekrar 2. katı yerleştirelim. Aynı işlemi uygulayalım. 3. katı da yerleştirelim ve sadece limonata ile ıslatalım. Buzdolabında bu şekilde 1 saat bekletelim.
Daha sonra krem şanti ile sütü çırpalım. Dolaptan aldığımız pastamızı kelepçesinden dikkatlice ayıralım. Spatül ile pastamızın her yerini şanti ile kaplayalım. Üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirelim. Damla çikolata ile de süsleyelim.
Afiyet Olsun.
Not:
Pandispanyamızı yaparken malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edelim.
Pandispanyamızı bir gece önceden yaparsak çok daha güzel olacaktır.
Günaydınlar,
Bugün sizlere çok ama çok beğendiğim keşke daha önceden deneseydim dediğim bir böreğin tarifini paylaşacağım. Sevgili Müge Hünerin sayfasında görmüş çok beğenmiştim. Dolapta bekleyen baklavalık yufkamda varken hemen denemek istedim. Sonuç mükemmel.
Akşama da gelecek misafirlerim vardı onlara da ikram ettim. Herkesten tam not aldı :) Artık sık sık yaparım herhalde:)) Çıtır çıtır ve iç malzemesiyle nefis bir börek oldu. Mutlaka tavsiye ediyorum, bir kez deneyin çok seveceksiniz.
Yalnız sıcak sıcak tüketmenizi tavsiye ederim..
Haydi geçelim mi bu güzel tarifimize,
SARIYER BÖREĞİ
İşte Malzemeler:
12 adet baklavalık yufka,
Ara katlara sürmek için:
3 çorba kaşığı sıvıyağ
İç harcı için:
400 gr. dana kıyma,
3 orta boy soğan,
1 çorba kaşığı kuş üzümü,(10 dk suda bekletelim)
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık,(ben ekledim çok yakıştı)
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı şeker,
tuz, karabiber,
Üzeri için:
1 yumurta sarısı ve susam
Yapılışı:
Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Tavaya 3 çorba kaşığı sıvıyağımızı alalım. Minik minik doğradığımız soğanları tavaya ekleyip biraz solduralım. Hemen kıymalı da ekleyip kavuralım. Ocağın altını kapatıp karabiber, tuz, şeker, ekleyip karıştıralım. Ayrı bir tavada dolmalık fıstıkları yağsız rengi hafif döneme kadar kavuralım, kıymalı harcımıza dahil edelim. 10 dk suda beklettiğimiz kuş üzümlerimizin de suyunu süzüp tavaya ekleyelim. Şöyle bir karıştırıp ılınması için bekletelim. Baklava yufkasından bir tanesini alıp mutfak tezgahına serelim. Fırça yardımıyla sıvıyağı her yerine eşit olarak sürelim. 2.ci yufkayı üzerine serelim onu da aynı şekilde fırçayla yağlayalım. 3.cü yufkayı da koyalım. Üzerine yağ sürelim. 4. yufkayı da üzerine koyalım fakat bu kez üzerine yağ sürmeyelim. Harcımızı tavada 3 eşit parçaya ayıralım. Yufkamızın dar olan kenarını kendimize çevirip, üzerine iç harcımızdan her yerine eşit gelecek şekilde serpiştirelim. Ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde güzelce rulo şeklinde saralım. Geriye kalan 8 yufka içinde aynı işlemleri yapalım. Elde ettiğimiz 3 büyük ruloyu istediğimiz ebatlarda keselim. ben 4'e böldüm.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye böreklerimizi dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ile süsleyelim.
Önceden ısıtılmış 180 'C deki fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak servis edelim.
Afiyet Olsun...