Sayfalar

26 Ocak 2013 Cumartesi

SARIYER BÖREĞİ



Günaydınlar,
Bugün sizlere çok ama çok beğendiğim keşke daha önceden deneseydim dediğim bir böreğin tarifini paylaşacağım. Sevgili Müge Hünerin sayfasında görmüş çok beğenmiştim. Dolapta bekleyen baklavalık yufkamda varken hemen denemek istedim. Sonuç mükemmel. 
Akşama da gelecek misafirlerim vardı onlara da ikram ettim. Herkesten tam not aldı :) Artık sık sık yaparım herhalde:)) Çıtır çıtır ve iç malzemesiyle nefis bir börek oldu. Mutlaka tavsiye ediyorum, bir kez deneyin çok seveceksiniz.
Yalnız sıcak sıcak tüketmenizi tavsiye ederim..
Haydi geçelim mi bu güzel tarifimize,


SARIYER BÖREĞİ

İşte Malzemeler:
12 adet baklavalık yufka,

Ara katlara sürmek için: 
3 çorba kaşığı sıvıyağ

İç harcı için:
400 gr. dana kıyma,
3 orta boy soğan,
1 çorba kaşığı kuş üzümü,(10 dk suda bekletelim)
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık,(ben ekledim çok yakıştı)
3 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı şeker,
tuz, karabiber,

Üzeri için: 
1 yumurta sarısı ve susam


Yapılışı:
Öncelikle iç harcını hazırlayalım. Tavaya 3 çorba kaşığı sıvıyağımızı alalım. Minik minik doğradığımız soğanları tavaya ekleyip biraz solduralım. Hemen kıymalı da ekleyip kavuralım. Ocağın altını kapatıp karabiber, tuz, şeker, ekleyip karıştıralım. Ayrı bir tavada dolmalık fıstıkları yağsız rengi hafif döneme kadar kavuralım, kıymalı harcımıza dahil edelim. 10 dk suda beklettiğimiz kuş üzümlerimizin de suyunu süzüp tavaya ekleyelim. Şöyle bir karıştırıp ılınması için bekletelim. Baklava yufkasından bir tanesini alıp mutfak tezgahına serelim. Fırça yardımıyla sıvıyağı her yerine eşit olarak sürelim. 2.ci yufkayı üzerine serelim onu da aynı şekilde fırçayla yağlayalım. 3.cü yufkayı da koyalım. Üzerine yağ sürelim. 4. yufkayı da üzerine koyalım fakat bu kez üzerine yağ sürmeyelim. Harcımızı tavada 3 eşit parçaya ayıralım. Yufkamızın dar olan kenarını kendimize çevirip, üzerine iç harcımızdan her yerine eşit gelecek şekilde serpiştirelim. Ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde güzelce rulo şeklinde saralım. Geriye kalan 8 yufka içinde aynı işlemleri yapalım. Elde ettiğimiz 3 büyük ruloyu istediğimiz ebatlarda keselim. ben 4'e böldüm.Yağlı kağıt serilmiş tepsiye böreklerimizi dizelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ile süsleyelim. 
Önceden ısıtılmış 180 'C deki fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak servis edelim.
Afiyet Olsun...

23 Ocak 2013 Çarşamba

FRAMBUAZLI YAŞ PASTA


Merhabalar, 
Bugün peygamberimizin doğum günü. Bu gece duaya açılacak eller, kalpler nurla dolacak. Allah hepimizin gönlüne göre versin inşallah. Kalbimizden sevgiyi, merhaneti eksik etmesin...
Hepinizin Mübarek Mevlid Kandili kutlu olsun. Tüm dualarımız kabul olsun inşallah.
Bekleyen tarif sayısı bir hayli fazla. O yüzden yavaş yavaş yayınlamaya başlıyorum. Fırsat olmuyor bazen. arşivde beklemek zorunda kalıyorlar...
Bu pasta da geçen hafta eşimin doğum günü için hazırladığım bir pasta. Tarifi sevgili Müberra'dan aldım ve ilk denememdi :) Benim kelepçeli kalıbım biraz daha büyüktü ve 3 kat değil 2 kat yaptım pastamı :)
Kreması ve pandispanyası herkes tarafından çok beğenildi. 
Bakalım sizler nasıl bulacaksınız :)))
İşte tarifi,

Malzemeler:
4 adet yumurta,
3 kahve fincanı un,
3 kahve fincanı şeker,
1 pkt kabartma tozu,
1 pkt vanilya

Islatmak için:
1 su bardağı ılık süt

Kreması:
4 su bardağı süt,
3 çorba kaşığı tepeleme nişasta,
2 çorba kaşığı tepeleme un,
1 yumurta sarısı,
1 çay bardağı toz şeker,
200 ml krema (1 kutu) ,
50 gr Dr Oetker böğürtlenli sos 

Arasına:
300 gr dondurulmuş frambuaz,
1 çorba kaşığı şeker,
bir avuç damla çikolata,

Üzeri için:
80 gr bitter çikolata
10-15 adet frambuaz

Yapılışı:
Öncelikle pandispanyamızı hazırlayalım. Cam bir kaseye yumurta ve şekeri alıp iyice rengi açılana kadar 5-6 dk çırpalım. Üzerine un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip 1 dk daha karıştıralım.  
Kelepçeli kek kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serelim. Kalıbın yanlarına çok az margarin sürüp un serpelim. Karışımı kalıba dökelim ve kalıbı sert bir zeminde kekin içindeki havayı çıkartmak için bir kaç kez vuralım.
Bu şekilde pandispanyanızın eşit olarak kabardığını göreceksiniz....
Önceden ısıttığımız fırında 175 ' C de yaklaşık 40 dk pişirelim. İlk 30-35 dk fırın kapağını kesinlikle açmayın yoksa pandispanyanız çökebilir.
Pişip pişmediğini ise kürdan testinden sonra anlayabilirsiniz. Fırından çıkarttığımız pandispanyamızı 5 dk sonra kalıbımızdan ayıralım. Sıcak kalıpta bekleyen pandispanya da çökme yapabiliyor...
Şimdi kremamızı hazırlayalım.
Tencereye süt, nişasta, un, yumurta sarısı ve şekeri alıp tel çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alalım ve arada üzeri kaymaklanmaması için karıştıralım.
200 ml kremayı mikserle iyice çırpalım içine Dr Oetker böğürtlen sosu döküp tekrar karıştıralım. Daha önceden hazırladığımız ve soğumaya başlayan kremamızın içine bu karışımı da ekleyip iyice karıştıralım. Dondurucuda 15 dk kadar bekletelim.
Pandispanyayı servis yapacağımız tabağa kelepçeli kalıbın sadece kelepçesini yerleştirelim. Pandispanyamızı enlemesine 2' ye keselim.
İlk parçayı kelepçenin içine yerleştirelim ve yarım bardak süt ile her yerini nemlendirelim. Üzerine kremadan sürelim. Frambuazlı şeker karışımında bir miktar ve bir avuç ta damla çikolata gezdirelim. Sonra pandispanyanın diğer katını da yerleştirelim. Kalan süt ile yine bu katı da nemlendirelim. Kremadan sürelim. Bu şekilde buzdolabında 15 dk kadar bekletelim. 80 gr. bitter çikolatayı rendenin iri tarafında rendeleyelim. Kelepçeyi pastadan yavaşça ayırıp üzerine ve yanlarını çikolata ile kaplayalım. Frambuaz ile süsleyelim.
2-3 saat kadar yine buzdolabında bekletelim ve servis yapalım.
Afiyet Olsun... 

21 Ocak 2013 Pazartesi

GALETALI KARNABAHAR KÖFTESİ


Merhabalar,
iki gündür bu köfteyi yapmak istiyordum. Bir türlü fırsatım olmamıştı. Kısmet bugüneymiş.
Her sebzeyi mevsimine göre tüketmeyi tercih edenlerdenim bendeniz de. Karnabahar da  pazar tezgahlarında boy boy kendini göstermeye başlamışken hemen bu harika köfteyi denemek istedim. Az önce taze taze pişirdim ve hemen sizlerle paylaşıyorum. 
Tadı inanılmaz güzel ben çok beğendim :))  
Tarifi de sevgili arkadaşım Elif'in bloğunda görmüş ve çok beğenmiştim. Kendisinin sayfasında da çok güzel tarifleri var. Bir göz atmanızı tavsiye ederim :))
http://tombultarifler.blogspot.com/
Evet geçelim mi hemen tarife :)


GALETALI KARNABAHAR KÖFTESİ Malzemeler:
Küçük boy karnabahar,
1 yumurta,
1 çay bardağı pirinç,
2,5 çay bardağı su,
bir tutam dereotu,
bir tutam maydanoz,
5 çorba kaşığı un, (tepeleme)
5 çorba kaşığı galeta unu,(tepeleme)
1 soğan,
kimyon, karabiber, kırmızı pul biber,
tuz, yenibahar,

Mantolamak için: 1 kase galeta unu,


Kızartmak için: sıvıyağ

 

Yapılışı: 
Öncelikle bir tencereye su koyup buhar aparatının üzerine yıkanmış ve küçük çiçeklerine ayrılmış karnabaharları yerleştirip iyice yumuşayana kadar haşlayalım. Pirinci yıkayıp bir tencereye alalım. Üzerine 2,5 çay bardağı suyu ekleyip yumuşayana kadar pişirelim. ( suyu bitip hala sertlik varsa çok az daha su ilavesiyle pişirelim)
Haşlanan karnabaharları ve soğanı robottan geçirelim. Temiz bir tülbetten geçirip fazla suyunu iyice sıkalım. (bu kısım çok önemli)
Ayrı bir yerde dereotu ve maydanozu ince ince kıyalım. Bir kaba karnabaharları ve suyunu çekmiş olan pirinci alalım. üzerine yumurtayı kıralım. Baharatları, galeta ununu, unu ekleyelim iyice yoğuralım. Elimize çok bulaşmayan bir kıvamda olması gerekiyor. Kıvam alana kadar galeta unu ekleyebilirsiniz. Harçtan bir parça alıp, elimizle köfte şekli verelim. Bir tabağa galeta ununu dökelim. Hazırladığımız köfteyi galeta ununa bulayıp tavada kızdırdığımız yağda nar gibi kızarana kadar arkalı önlü pişirelim.
Sıcak sıcak, servis yapalım.
Afiyet Olsun.

Not: Yanına sarımsaklı yoğurt çok yakışıyor....

18 Ocak 2013 Cuma

KURABİYECİM' den harika bir çekiliş !..

Çok sevdiğim Hülya ablacım bloğunda bir güzel çekiliş yapıyor. Mutlaka katılmanızı isterim.
Çekilişte ;

v      2 KİŞİYE 5 ADET SEVGİLİLER GÜNÜ TEMALI KURABİYELER
v      1 KİŞİYE 1 GÜNLÜK BUTİK KURABİYE KURSU
v      1 KİŞİYE 1 GÜNLÜK BUTİK PASTA KURSU

Linke buradan ulaşıp, detayları öğrenebilirsiniz:)))
Herkese bol şans diliyorum....
Sevgiler...

http://kurabiyeevim.blogspot.com/2013/01/kurabiyecimden-sevgililer-gunu.html?spref=fb