Sayfalar

1 Ağustos 2012 Çarşamba

BAYAT EKMEK KÖFTESİ

Merhabalar,
Bugün sizlere ilk kez yaptığım ve tadına bayıldığım bir köfte tarifi vermek istiyorum. Evde bu sıralar malum iftar için alınan pideler ve ekmekler biriktikçe birikti. Ne yapabilirim diye düşünürken sevgili Reyhan arkadaşımın sitesinde tamda istediğim gibi bir tarifle karşılaştım. Sevgili arkadaşımın sitesine (anne eli gibi)  buradan ulaşabilirsiniz:)))
Bakmadan geçmeyin diyorum daha neler var neler :))) 
Ev ekonomisi gerçekten çok önemli. Ben genelde ekmeklerimi küçük küpler şeklinde kesip biraz da baharatlandırıp fırında kuruturum ya da robottan geçirip galeta unu yaparım. Ama bu kez farklı birşey yapmak istedim. İyiki de yapmışım harika oldular. İftara afiyetle yedik eşimde çok beğendi. Hele kızım oooh köfteler çok güzelmiş anneciğim diye diye yedi:))))))))
Tarif için öncelikle Reyhana çok teşekkür ediyorum ve sizlerle o güzel tarifi paylaşıyorum....




BAYAT EKMEK KÖFTESİ
Malzemeler:
1 bütün ekmek (evde kalan pideniz varsa oda olur)
2 yumurta,
1 soğan,
2 su bardağı kadar kaşar peyniri,
2 iri diş sarımsak,
galeta unu (çok az kıvam vermek için),
tuz, karabiber, kırmızı toz biber,
kuru nane, kekik, kimyon, 
maydanoz (bende yoktu koymadım, olmasa da olur)
deretotu (bende yoktu koymadım, olmasa da olur)

Kızartmak için : Sıvıyağ

Yapılışı:
Öncelikle ekmeğimizi içine su koyduğumuz bir kabın içinde yumuşatalım. Yumuşayan ekmeklerimizin suyunu elimizle sıkıp ayrı bir kaba aktaralım. İçine yumurtaları, rende yaptığımız soğan ve sarımsakları, baharatları, varsa maydanoz ve dereotunu ekleyip yoğuralım. Kıvamı cıvık olursa çok az galeta unu ilave edip yoğurmaya devam edelim. Harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım. Yassı şekil verip tepsiye dizelim. Tavaya biraz sıvıyağ ekleyip ısıtalım. 
Köftelerimizin kızartırken bir püf noktası var amman amman atlamayın diyorum. Köftenin bir önü iyice kızarmadan kesinlikle çevirmeyin yoksa parçalanıyor. İyice kızardıktan sonra diğer tarafını da çevirerek kızartalım.
Havlu kağıt serdiğimiz tabağa köftelerimizi aktaralım.
Afiyetle yiyelim:))) 

30 Temmuz 2012 Pazartesi

KÖFTE MANTOLU PATLICAN (Patlıcan Kebabı)


Ben hayatımda böyle bir yemek yemedim. İnanılmaz lezzetli inanılmaz güzel bir patlıcan yemeği. Size tarifi yazmak için sabırsızlanıyorum. Gerçekten çok lezzetli ve tadı müthtiş bir yemek. Abartmıyorum kesinlikle öyle.... Deneyin ve sizde bana hak vereceksiniz....
Köz patlıcan ve köftenin uyumu, bu kadar mı güzel bir yemek çıkar ortaya. Tadı damağımda kaldı. Kesinlikle bu yemeği daha sık yapmaya karar verdim. İlk denememdi ve bayıldık. 
Lafı daha fazla uzatmadan hemen tarife geçiyorum ben:))))))) 
Fotoğraflarım çok detaylı değil fakat Cahide ablamın sitesinden bakıp yapım aşamalarını tek tek görebilirsiniz. Bir daha ki yapışımda yapılış aşamalarını da fotoğraflayıp sizlerle paylaşacağım canlarım...


KÖFTE MANTOLU PATLICAN (Patlıcan Kebabı) Malzemeler:
8 orta boy patlıcan,
800 gr kadar yarım yağlı kıyma,
3 yemek kaşığı galeta unu (silme),
1 büyük soğan,
kırmızı pul biber, kırmızı toz biber,
karabiber ve tuz, 

Yapılışı:
 Öncelikle patlıcanları közleyelim. Ben ocak üzerinde közmatikle közlüyorum. Közlenen patlıcanların kabuklarını soyalım. Sap kısımlarını kesmeyelim. 
Bir kabın içine yarım yağlı kıyma, rende yapılmış soğan, galeta unu ve baharatları alıp iyice yoğuralım. İyice diyorum çünkü fazla yoğurulmaz ise pişme aşamasında kıyma parçalanabiliyor.
Kıymayı da kesinlikle yarım yağlı almak gerekiyor.
Her patlıcan için 100 gr kıyma kullanacağız.
İyice yoğurduğumuz kıymadan 100 gr alıyoruz. Bir tepsinin üzerine streç film seriyoruz. Kıymayı üzerine koyup patlıcanın boyu kadar oval şekilde bastırarak yayıyoruz. Kıymanın tam ortasına da patlıcanı yerleştiriyoruz. Strech film yardımıyla sıkıca köfte harcını patlıcana sarıyoruz. Elimizle baş ve uç kısımlarını düzeltiyoruz. Patlıcan görünümlü köftecikler yapıyoruz:))))) 
Bir fırın tepsisine diziyoruz. Üstüne hafifçe sıvıyağ gezdiriyoruz. 200 'Clik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz.  
Piştikten sonra üzerine ister domates sos yapın isterseniz de kaşar peyniri koyun. Ben sos hazırladım çok da yakıştı.
Sıcak sıcak servis yapın.
Afiyet Olsun... 

HUMUS

Kökeni Araplara dayanan " Humus" Antakya da çok sık yapılır. Hatta nohut tozu vardır aslında humus yapmak için. Nefissstir nefissss... 
Farklı bir salata çeşidi denemek isteyenler varsa hiiiiç düşünmesin hemen yapsın derim. Nohut sever biri olarak bendeniz bayıla bayıla yedim diyebilirim. Çok seviyorum fakat eşim  fazla sevmediği için çok sık yapamıyorum bu güzel salatayı . Anca misafirlerimin geleceği zamanlara denk getirmeye çalışıyorum. Geçtiğimiz pazar günü de iftara annemleri ve kayınvalidemleri davet ettik. Bol sohbetli bol kahkahalı bir iftar yemeği oldu. Allah neşemizi daim etsin inşallah....
İftar sofram için hazırladığım salatamdı humus. Nasılda özlemişim iyi oldu iyi:)))))) 
Aslında hem humusu hem de favayı çok seviyorum. Onun da lezzeti çok farklı ve çooook güzel. İlerleyen günlerde kısmetse favayı da yapıp sizlerle paylaşmak istiyorum :)))
Haydi şimdi geçelim mi bu nefisss salatanın tarifine....


İşte malzemeler:
2 su bardağı haşlanmış nohut,
1 çay bardağı kadar tahin,
1 limonun suyu,
2 iri diş sarımsak,
su, kimyon, tuz, 

Üzeri için: 
zeytinyağı, toz kırmızı biber




Yapılışı:
Nohutları güzelce yıkayıp 1 gece önceden ıslatalım. Sabah düdüklü tencereye nohutları alıp üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlayalım.
Haşlanan nohutların kabuklarını soyalım. Kabuklarını soymadan yapan arkadaşlarımda var fakat ben bu şelikde yapıyorum. Robotun içine nohut, tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, tuz ve çok az su ilave edip iyice öğütelim. Kıvamı koyu olursa çok az daha su ilave ederek seyreltebilirsiniz. 
Humusumuzu servis tabağına alalım. Zeytinyağı ve toz kımızı biberi de tavada ısıtıp humusun üzerine gezdirelim.

Afiyet Olsun...


KOLAY ŞEKERPARE



Merhabalar,

Ramazanın ortalarına doğru yaklaştığımız şu günlerde, gönül rahatlığı ile ikram edebileceğiniz harika bir tatlı tarifi veriyorum şimdi sizlere. İftar sofralarına da çok yakışacak hafif ve ağızda dağılan şerbetli bir tatlı. Hem yapımı çok kolay hem de tadına doyulmuyor. Üstelik de çok bereketli. Bu tarifimde tam 40 adet şekerpare çıktı. 
Ben şimdiden bayramda bile yapmayı düşünüyorum. Çünkü tadına bayıldık, çok sevdik. Hele 3 yaşındaki kızım tepsiyi mutfakta her gördüğünde anne bir tane daha çok güzelmiş. Mımmm deyip durdu :)))) 
Tarifi sevgili Cahide ablamın sitesinde görmüştüm. Zaten onun her yaptığı çok güzel oluyor maşallah. İsterseniz orjinal tarife buradan  ulaşabilirsiniz.
Elimde başka bir tarif daha vardı aslında oda sevgili Zeynep ablamın (Bursa'dan) tarifi idi. Sıra ona da gelecek inşallah diyorum ve hemen sizlere bu muhteşem tatlının tarifni vermek için sabırsızlanıyorum :)))

Malzemeler:
2 yumurta,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı yoğurt,
1 silme çay kaşığı tuz,
1 vanilya,
1 kabartma tozu,
3-3,5 su bardağı un

Üzerine sürmek için: 
1 yumurta sarısı

Şerbeti için: 
3 su bardağı şeker,
3 su bardağı su

Üst süsleme için: kırık antep fıstığı, hindistan cevizi, fındık vs....( evde ne varsa)


Yapılışı:
*** Unutmayalım ki tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması gerekiyor. Bu küçük fakat önemli püf noktasını da verdikten sonra tarifime devam ediyorum:)) 

Yumurta, sıvıyağ, yoğurt, vanilya, kabartma tozu ve tuzu iyice karıştıralım. Üzerine elenmiş unu kontrollü bir şekilde ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım. 3 bardak kesin alıyor fakat bardak ölçüleri farklılık gösterebildiğinden siz yine de dikkatlice unu eklemeye özen gösterin lütfen:)
İyice kıvam alan yani kulak memesi diye tabir ettiğimiz kıvama gelen hamurumuzdan cevizden çok az daha küçük parçalar koparalım. Sakın aaaa bu çok küçük ben biraz daha büyük parça alayım demeyin. İnanın bana pişerken iki kat kabarıyor. Kopardığımız hamuru ister benim yaptığım gibi oval isterseniz de yuvarlak şekil verebilirsiniz. Şekil verdiğimiz hamuru çok az yağlanmış tepsiye dizelim. Tüm malzeme için aynı işlemi uygulayalım. Daha sonra bir yumurta sarısını çırpıp fırça ile tatlımızın üzerine sürelim. Çatal yardımıyla da üzerine hafifçe bastırıp şekil verelim.
Önceden ısıtılmış 200 'C lik fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim. 
Tatlımız fırında pişerken bizde şerbetini hazırlayalım. Bir tencereye su ve şekeri alıp şeker eriyene kadar karıştıralım. İşte şerbet hazır. 
Şerbeti kaynatmıyoruz pratikliği burdan geliyor zaten tatlımızın :))) 
Fırından nar gibi pişmiş olarak çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı çıktıktan sonra yani 2-3 dk sonra teker teker şerbete batırıp 1 dk kadar şerbette bekletelim ve tepsiye dizelim. 
En son olarak kalan şerbeti tatlılarımızın üzerine gezdirelim. Üzerine bir tepsi kapatalım ve 1 saat bekletelim. Süre sonunda servis yapalım.

Afiyet Bal Şeker Olsun.....