Sayfalar

21 Mayıs 2012 Pazartesi

İRMİK HELVASI


Çocukluğumdan beri irmik helvasını çok severim. Yumurta ve sütlü yapılanı da çok güzel oluyor rengi daha sarı yerken daha nemli nemli bir lezzet geliyor ağzınıza:))) Geleneksel tatlılarımızdan olan irmiğin mutfağımızda yeri ayrıdır. Çorbalara, tatlılara ayrı bir güzellik katar. Çok tatlı krizim tuttuğunda hemen yapıyorum. Yanına da maraş dondurması çok da güzel yakışıyor.
Aslında irmik helvasını annemden yemelisiniz eli müthişdir. Ondan öğrenecek çok şeyim var...
Haydi herkesin bildiği ve yaptığı irmik helvasını bir de benim tarifimle denemeye ne dersiniz:)))


İRMİK HELVASI
İrmik Helvası Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
1 su bardağı şeker,
1 su bardağı irmik,
1/3 su bardağı sıvıyağ,
1 yemek kaşığı tereyağı,
2 su bardağından 2 parmak eksik su,
1 çay kaşığı vanilya



Yapılışı:
Öncelikle tencereye su ve şekeri alıp kaynatalım. Karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım. Eriyince ocağın altını kapatalım. Diğer bir tencerede sıvıyağı alıp kızdıralım. İrmiği ekleyip kavurmaya başlayalım. Tereyağını ekleyelim. İrmiğin rengi altın sarısı oluncaya kadar kavurma işlemine devam edelim. Kaynamış olan şekerli suyumuzu da üzerine döküp tahta kaşıkla karıştıralım. Kaşığa yapışmayıncaya kadar pişirelim. Ocağın altını kapatalım. Vanilya ve 2 yemek kaşığı şeker ilave edip şöyle bir karıştırıp tencerenin üzerine havlu kağıt serip kapağı kapatalım.
Sıcak sıcak servis yapalım,
Afiyet olsun...

19 Mayıs 2012 Cumartesi

Kızım ELİF ve ŞAMPİYONLUK keyfi....


Bugün sizlerle yemek tariflerimle değil de güzel kızımla merhaba demek istedim,





Küçük meleğimin şampiyonluk coşkusu mu desem, yoksa aşkı mı desem:))) Babasından görüyor tabii. Zaten evde ne görse aynısını yapmak istiyor. Doktoru sizi rol model alacaktır ona güzel örnekler verin diyor hep.
Şu sıralar evin içinde cimbom cimbom diye dolaşıyor prensesim :))))))
Temmuzun 6 sında 3 yaşını bitirecek inşallah minik sevgilim:))) Onunla zaman nasıl geçiyor hiç ama hiç anlamıyorum. Bir de mutfak ve ev işi derken bir bakmışım akşam olmuş babamız gelmiş:)))) Derken akşam yemeği, üstüne de çay ve tv keyfi... 
Hoooop gün bitti.......
Hımmm şu sıralar bir de tuvalet eğitimimiz gündemde. Hallettik sayılır. TV de her gördüğünde reklamı " anne ben de tamamladım değil mi tulavet eğitimimi " diyor :))))
Çok çabuk büyüyorlar çookkk. O büyüyor bizler yaş alıyoruz. Onlarla olgunlaşıyoruz. 
Güzel kızım seni çok seviyorum annecim. Anneciğimin bir lafı vardır sağolsun. Beni şimdi değil anne olduğunuzda anlıycaksınız diye. Nasıl da doğru bir sözmüş. 



























Neyse ben lafı çok fazla uzattım sanırım,
Sizlerle hep yaptığım yemekleri paylaşıyorum ya bu seferde evdeki biraz yaramaz, biraz inatçı (annesi gibi) bazen annesinin kucağından hiiiiç inmeyen ev kedisi kızımdan bahsetmek istedim :)))))
İyi ki doğmuşsun Elifim ve Rabbim seni iyi ki bize gönderdi:)))))
Sevgiler... 

18 Mayıs 2012 Cuma

KARADUT REÇELİ

Bu hafta nedendir bilinmez bir reçel yapasım var anlamam size:) Daha önceki gün çilek reçeli, bugünse karadut reçelini yaptım. Kendime kızıyorum kaç senedir hep annem yapar biz yerdik. Meğer ne kadar da kolaymış reçel yapmak. Sırada hangisi var bilmiyorum ama karadut reçeli harika oldu. Rengi inanılmaz güzellikte. Rabbim ne nimetler sunmuş bizlere böyle. Hazıra hep karşıyım. Artık market raflarında duran reçellerin yüzüne bakar mıyım acaba ben :)))))
Geçelim mi tarife bayanlar;
İşte buyrun....



Malzemeler:
500 kg karadut,
500 kg toz şeker,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
çeyrek limon suyu



Yapılışı:
Öncelikle karadutların saplarını ayıklayalım ve fazla zedelemeden yıkayalım. Suyunu süzdürelim. Derince bir tencereye karadutlarımızı alalım. Üzerine şekeri ilave edip 1 gece bekletelim ki suyunu salsın renk versin. Ertesi sabah tencereye tereyağı ilave edip kısık ateşte 25 dakika pişirelim.
25 ci dakikada limon suyunu ilave edip 5 dk daha kaynatalım. Sonra ocağın altını kapatıp soğumaya bırakalım.
İşte hepsi bu kadar:)
Soğuduktan sonra kavanozlara paylaştıralım.
Afiyet Olsun... 

KABAK MÜCVER

Kabağın her türlüsünü çok severim. Hele de mücver denilince akan sular durur benim için. Et yemeklerinin yanına da çok yakışan mücveri kesinlikle yapmanızı tavsiye ederim. Kabağı çok sevmeyenler için de harika bir alternatif. Çoluk çocuk afiyetle yiyebileceğiniz nefiss bir tarif.
Haydi hemen tarife geçelim,

Malzemeler:
4 adet kabak,
1 adet patates,
1 adet kuru soğan,
50 gr kadar kaşar peyniri rendesi,
3 adet yumurta,
baharatlar (tuz, karabiber ve kırmızı pul biber)
yeteri kadar un,

Kızartmak için: sıvıyağ

Yapılışı:
Kabakların üzerini bıçak yardımıyla kazıyıp güzelce yıkayalım. Kabak, patates ve soğanı  rendeleyip sularını elimizle iyice sıkalım ki fazla un istemesin :) Bir kaba alalım. Üzerine  yumurtaları kıralım. Baharatları ve rende kaşarı ekleyelim. Dereotunu ince kıyıp onu da ekleyelim. Kaşıkla karıştıralım. Unu yeteri kadar dedim çünkü her malzeme eşit büyüklükte olmadığı için siz kararınız kadar ekleyin. Çok katı olamayacak bir kıvam yakaladıktan sonra tavaya sıvıyağı alıp kızdıralım. Kaşık yardımıyla harçtan bir miktar alıp tavaya bırakalım. İki tarafı da nar gibi kızarana kadar kızartalım. Havlu kağıt serili olan tabağımıza alalım.
Sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun...