Merhabalar,
Geçtiğimiz hafta sonu Foçada yapılan Slow Food Etkinliğine katıldım.
Etkinliği yazmadan nce sizlere slow food ne demek neyi savunur biraz bahsetmek istiyorum.
Slow Food, tüm
insanların gezegenimiz ve gıda üreticileri için iyi olan gıdaya ulaşabileceği
ve tadını çıkarabileceği bir dünyayı amaçlayan küresel bir örgütlenmedir.
Üye destekli ve kar
gütmeyen bir kuruluş olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşamın
yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak,
insanları yedikleri, gıdalarının nereden geldiği, tadı ve gıda seçimlerinin
dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında bilinçlendirmek amacıyla
kurulmuştur.
Slow
Food kaliteli gıdaya erişebilmenin ve zevk almanın her insanın temel hakkı
olduğuna ve zevki mümkün kılan biyoçeşitlilik mirasının, kültürün ve bilginin
sürekli korunması gerektiğine inanır.
Slow Food dünya
genelinde 100.000 üye, 1500 konvivium (yerel örgütlenmelerimiz), ve küçük
ölçekli sürdürülebilir gıda üretimi yapan 2000 Terra Madre gıda topluluğundan
oluşan bir ağa sahiptir. Projeleri ve aktiviteleri ile Slow Food 150 ülkede
milyonlarca insana ulaşmaktadır.
Misyonu,
Slow Food iyi, temiz
ve adil gıdayı savunur.
İyi, sağlıklı ve
lezzetli gıdayı; temiz, çevreye ve hayvanlara en az zarar verecek şekilde
üretilmiş, adil ise, gıdayı üreten, işleyen ve dağıtanın emeğine saygı duymak
anlamını taşımaktadır.
Slow Food biyolojik
çeşitliliği savunur ve sürdürülebilir çevre dostu gıda üretim/tüketim
sistemlerini teşvik eder, sorumlu tüketimi yaymak için duyu eğitiminin önemine
inanır ve üreticiler ile türeticileri kaliteli
gıda aracılığıyla birbirine bağlamak için girişimlerde bulunur.
" SLOW FOOD EKŞİ MAYA ve TARHANA TADIM ETKİNLİĞİ "
Foça’da Slow Food Zeytindalı Konvivium Türkiye lideri
olan sevgili Gül Girişmen hanımın daveti üzerine gerçekleştirilen Ekşi
Maya ve Tarhana tadım etkinliğindeydim geçtiğimiz cumartesi günü. İzmir Rotaract Kulübü öğrencileriyle birlikteydik etkinlik boyunca. Foça'da evinin kapılarını bizler için açan Hikmet teyze elleriyle ekşi maya ekmeği ve tarhana pişirdi bizlere. Sohbet eşliğinde bu güzel lezzetlerin tadımlarını yaptık hep birlikte.
Bu nefis ekmeğin ve tarhananın tadını sizlere anlatmam güç, şu kadarını söyleyebilirim katkısız ve doğal lezzetleirn tadına bakmanın rahatlığı vardı üzerimde.. Harikaydı tatları...
Hikmet teyzenin ellerine emeklerine sağlık.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mezunlarından olan Şef Ercan Ercü Aydın bize ekşi mayayı nasıl elde ederiz ve evde ekşi maya ekmeği yapılışını anlattı güzel bir sunumla. Sorularımızı yanıtladı...
Sunumdan sonra köy kahvesine geçtik Ilıpınar Köyü muhtarıyla güzel bir söyleşi yaptık...
ve son olarak da toplu bir hatıra fotoğrafı çekilerek etkinliğimizi sonlandırdık :)
Bu keyifli organizasyonda yer aldığım için kendimi çok şanslı sayıyorum ve sevgili Gül hanıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bu oluşumun içinde yer almamıza vesile olduğu için.
Sevgiler,
çok güzel etkinlik olmuş takip etmiştim bişey sorabilirmiyim ekşi mayayı nasıl yaptı şef safiye acar tok
YanıtlaSilEkşimaya'yı oraya hazır getirmiştim fakat sıfırdan ekşimaya'yı elde etmeyi soruyorsanız. Fatoş hanım bence artık buna cevap verecek kadar donanımlıdır :)
SilErcan Aydın
Eskiden nohut ile mayalardi annem. Ekşi kayayı öyle elde ederdi. Ne guzel toplantı olmuş : ))
YanıtlaSilvar mı köy ekmeği gibisi mis gibi odun ateşinde elceğizleriyle yoğurdukları...Hikmet teyzeye gönül dolusu sevgiler...
YanıtlaSilçok güzel bir etkinlik olmuş..
YanıtlaSil