Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

PIRASALI BÖREK



Merhabalar,
En çok sevdiğim böreklerin başında geliyor bu börek. Tadı damağınızda kalacak olan nefis el açması börek yapmak istiyorsanız bu börek tam size göre :)))
Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum... Çok beğeneceğinizi de garanti ediyorum. Bazı tarifler vardır hani gözünüz kapalı "evet, tamamdır" dediğimiz. Bu tarifte aynen öyle. Gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum.
Denemeyen kalmasın :)))))
İte malzemelerimiz...


Malzemeler
Hamuru için:

3 su bardağı un,
su, tuz


İçi için:
1/2 kg pırasa,
100 gr kıyma,
1 havuç,
1 soğan,
1 yemek kaşığı domates salçası,
karabiber, kırmızı pul biber, 

tuz, zeytinyağı,

Arasına sürmek için: 

zeytinyağı,

Üstüne sürmek için: 
2 yemek kaşığı yoğurt ve zeytinyağı,
Üzeri için:
 Susam




Yapılışı:
Öncelikle iç harcımızı hazırlayalım. Kıymayı ve küp doğranmış soğanları tencerede alıp az zeytinyağında kavuralım. Salçayı kavuralım. Havucu rendeleyip ekleyip kavuralım. Ardından yıkanmış ve küçük doğranmış pırasaları da ekleyelim kavurmaya devam edelim. Piştikten sonra ocağın altını kapatalım. Karabiber ve kırmızı pul biber serpelim. Soğuması için bir kenarda bekletelim.
Hamuru için genişçe bir kaba un, tuz ve göz kararı suyu alalım. Yoğurmaya başlayalım. Kıvam aldıktan sonra bezelere ayıralım. Tezgaha un serip ilk bezeyi alalım onunda üstüne un serpelim. Önce merdaneyle servis tabağı büyüklüğünde açıp daha sonra oklavayla tepsimiz büyüklüğünde açalım. Yufkanın içine zeytinyağı gezdirelim kaşıkla ve uç kısmına iç harçtan koyup rulo şeklinde saralım. Yağlanmış yuvarlak borcama göbekten başlayarak dizelim. En son olarak da yoğurt ve sıvıyağı bir kapta çırpalım. Böreğimizin üzerine fırça yardımıyla sürüp susam serpelim. Önceden ısıtılmış 200 'C fırında 30 dk kadar yani üzeri ve altı kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...


Not: Her fırının ısı ayarı farklılık göstereceğinden kontrollü pişirmenizi öneriyorum.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar