Sayfalar

10 Aralık 2013 Salı

FIRINDA NEFİS PALAMUT

 
 
Merhaba sevgili dostlarım,
Bugün karşına enfes bir tarifle çıkıyorum. Biliyorsunuz artık ben ve ailemin ne kadar çok balık sevdiğini. Her zaman da aynı tarifleri denemekten sıkıldım. Farklı bir tarif olsun istedim ve face'de arkadaşlarımdan öneride bulunmalarını rica ettim. Sağ olsunlar paylaşım yaptıktan hemen sonra harika tarifler gelmeye başladı. Tava mı fırın mı çok gidip geldim ama en son fırında karar kıldım :)))
Bu tarif Yasemin arkadaşıma ait. Ben çok küçük revizeler yaptım sadece...
Bence mutlaka ama mutlaka denemelisiniz. Akşam kızım neredeyse parmaklarını yiyecekti :))) Çok sevdik biz, umarım sizde dener beğenirsiniz...
Haydi hemen tarife geçelim mi canlarım :))
 

FIRINDA NEFİS PALAMUT
Malzemeler:
1 kg palamut (dilimlenmiş)
1 domates,
2 büyük soğan,
1 limon
1 dal taze soğan,
8-9 dal maydanoz,
1 çorba kaşığı nar ekşisi,
2 iri diş sarımsak,
1/2 çay bardağı sızma zeytinyağı,
tuz, karabiber,
toz ve pul kırmızı biber,
kekik

Yapılışı:
Öncelikle dilimlenmiş olan palamutlarımızı bir güzel yıkayıp suyunu süzüyoruz. Çok az tuzlayıp bekletelim. Bir soğanı halka şeklinde doğrayalım. Diğer soğanı ve sarımsağı minik minik doğrayalım. Maydanozu ince kıyım, domates ve taze soğanı küçük küçük doğrayalım. Genişçe bir kabın içine doğradığımız soğanları, sarımsağı, domatesi, maydanozu, nar ekşisini, zeytinyağını, tuzunu ve baharatları ekleyip kaşıkla karıştıralım. Fırına dayanıklı bir kabın zeminine biraz zeytinyağı gezdirelim. Dilimlediğimiz halka soğanları dizelim. Soğanın üzerine dilim palamutları yerleştirelim. Hazırladığımız harcı palamutların her yerine gelecek şekilde yayalım. En son olarak da Dilimlediğimiz limonları üzerine yerleştirelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C de 30-35 dk kızarana kadar pişirelim.
Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...

9 Aralık 2013 Pazartesi

#yemekfirtinasi DEREOTLU ÇİÇEK KURABİYE

Merhabalar sevgili dostlarım,
Bugün yine yepyeni bir haftaya daha merhaba dedik. Havaların hızla soğumasıyla birlikte evlere tıkılıp kaldık :(( Bu sabah hava durumunda İzmir' de kara hazırlıklı olsun dedi :)) Sevinci ve hüznü aynı anda yaşadım birden. Dışardaki canlılara çok üzülüyorum. Aç susuz kalıyorlar bu soğukta. Ne olur duyarlı olalım ve sokağımızda belli yerlere yemek ve su bırakalım...
Evet efendim şimdi gelelim bugünkü tarifime,
Çok sevdiğim arkadaşım Zerrin sayfasında bir etkinlik başlattı. Bloglara hareket gelsin istedik ve bizler de ucundan kıyısından etkinliğe dahil olalım istedik :))
Bende elimden geldiğince katılmaya çalışacağım.
Çayımızın yanına şöyle sıcacık miss gibi dereotlu kurabiyeye kim hayır diyebilir ki :)) Bugünkü tarifim çayınıza eşlik etsin diye hazırlandım.. Mutlaka deneyin çok lezzetli oluyor, çok beğeneceksiniz...


DEREOTLU ÇİÇEK KURABİYE
MALZEMELER:
1 yumurta,
100 gr yumuşak tereyağı,
1 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 tatlı kaşığı instant maya,
1 tatlı kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı tuz,
1/2 demet ince kıyılmış dereotu,
150 gr beyaz peynir,
4-4,5 su bardağı elenmiş un
(un ölçüsünün 2 su bardağı kadarını buğday unu ile yapabilirsiniz)

Üzerine:
1 yumurta sarısı,
susam ve çörek otu

Yapılışı:
Genişçe bir kabın içine yumuşak tereyağını, zeytinyağını, sütü, yumurtayı ekleyip karıştıralım. Şekeri, tuzu ,mayayı, ince kıyım dereotunu, beyaz peyniri ekleyip iyice karıştıralım. Yavaş yavaş da unu ekleyip yoğuralım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edelim. Tezgaha hafif un serpelim Hamuru merdaneyle 1 cm kalınlığında açıp istediğimiz kalıpla keselim. İster çiçek istek yuvarlak :)) Ben çiçek tercih ettim bu kez. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim. Üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpiştirelim.
Önceden ısıttığımız 180 'C lik fırında kızarana kadar yaklaşık 20-25 dk. pişirelim.
Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...

Servis tabağım tabii ki  Keramika Seramik :)) Keramika'nın sayfasını mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Yeni modellere bayılacaksınız...

6 Aralık 2013 Cuma

5. İzmirli Yemek Bloğu Yazarlar Buluşmamız


Merhabalar sevgili arkadaşlar,
1 Aralık Pazar günü 5. sini düzenlediğimiz İzmirli Yemek Bloğu Yazarlar Buluşma'mızı Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde, A 7 Şehir Klubünde gerçekleştirdik. Toplam 52 kişiden oluşan kocaman bir aile olarak bir araya geldik yine. Bol kahkahalı, bol sohbetli, keyifli, güzel bir gün geçirdik birlikte. Bu toplantıların benim için en güzel yanı, aynı hobiyi paylaştığım arkadaşlarımla böyle bir etkinlik vasıtasıyla bir araya gelebilmek. İnanılmaz keyif alıyorum. Birbirimizle hasret gideriyoruz her defasında.
Bu defaki komite ekibimiz bizler, salondan içeri girdiğimiz andan itibaren ve günün finaline kadar gülen yüzleriyle çok güzel ilgilendiler, sağolsunlar. Çok yoruldular ve büyük emek harcadılar bu günü gerçekleştirebilmek adına. Hepinize bir kez daha teşekkür diyorum, emeklerinize yüreklerinize sağlık. Sürprizlerle dolu harika bir gün geçirdik sayenizde :))
Hepsi birbirinden değerli, komite ekibimizden bahsetmek istiyorum şimdi sizlere...


1. Tülay Oral http://www.hepleziz.com/
2. Mine Çeliktaş http://www.miskokululezzetler.blogspot.com/
3. Müberra Bağcı http://www.egedentarifler.blogspot.com/
4. Nilgün Türker http://www.sendepisir.com/
5. Nergis Çetin http://www.nergismevsimi.blogspot.com/
6. Dilek Arıkan http://www.dilodantarifler.blogspot.com/

Salona girer girmez çok şık bir masa dikkatimi çekti. Lavanta şişeleri çok hoştu. Üzerleri çekiliş için numaralandırılmış olan bu cici şişelerden aldık. 
Ben 32 numaralı şişeyi seçtim kendime.
Gün içinde yapılan çekilişte bana şans getirdi :)
  
Masanın bir diğer ucunda duran macaronlara bayıldım. Renk renk ve çok lezzetliydi. Makaronlar ;http://www.nilabellemacaron.com

 
 Bir de bir sürpriz vardı ki ne desem ne söylesem o an ki şaşkınlığımı anlatamam sizlere. Sevgili Nergis ablamın bizler için tek tek emek vererek hazırladığı ve tüm gün boyunca çok konuşulan kurabiyelerimize geldi sıra. Hepimizin hobilerini kurabiyeye sığdırmıştı. Çok teşekkürler Nergiz ablacım. Emeğine, yüreğine, ellerine sağlık.... nergismevsimi' ne sonsuz teşekkürler... 

 

 
 
Kurabiyemin şirinliğine bakar mısınız :)) Ben çok ama çok beğendim. Saklamaya karar verdim. Nasıl kıyıpta yerim ki seni ben :)))) Bu güzel sürpriz için Nergis ablacım tekrar tekrar çok teşekkür ediyorum. Çok öpüyorum seni...
Evet sohbetler eşliğinde yemeklerimizi yedik. Masalarımız çok şıktı doğrusu. Derya hanıma çok teşekküre diyorum...


 
Tepekule bu konuda çok başarılı. Hepsi birbirinden lezzetliydi.
 

Baca cafenin enfes kremalı pastasına bayıldım. Nefisti :))
 
 
Her zaman bizlerin yanında olan desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Dr.Oetker  den Mozaik Pasta'sının tadına baktık :) Kesinlikle denemelisiniz :)) 
 


Sıra geldi çekilişe. Herkes elindeki lavanta şişesinin üzerindeki numaraya göre çekilişte sürpriz hediyelerin sahibi oldu :))) Çok eğlendik çok....

 
Ben de şanslı numaramla Badem Mutfak'tan "Butik Çikolata Kursu" kazandım :) Bu harika kursu kazanan çok sevdiğim İzmir'den lezzetler Oya ablam ve Lezzet Dansı Sibel'imle birlikte güzel bir gün geçireceğim.
 

 
 
 bol bol da fotoğraf çekildik :))

Etkinliğimize destek veren, tüm sponsor firmalarımıza çok teşekkür ederiz.
http://www.bacacafe.com/
http://bumerang.hurriyet.com.tr/ 
http://www.durubulgur.com/ 
http://www.droetker.com.tr/
http://www.chado.com.tr/ 
http://www.emsan.com.tr/ 
http://www.evim.net/ 
http://www.estuz.com.tr/ 
http://aryıldız.com/ 
http://www.figenkaravas.com/
http://www.feast.com.tr/ 
http://ekofit.com.tr/ 
http://www.mutlumutfaklar.com/fairy/ 
http://www.gurmereyon.com/ 
İnanlı Yapı : Eski İzmir Caddesi No : 319 Karabağlar / İzmir Tel: 02322261088 
http://www.imse.com.tr/
http://www.mentos.com.tr/
www.nilabellemacaron.com
http://www.porland.com.tr/ 
http://www.pepsico.com.tr/
http://renklikolonya.blogspot.com/
http://www.selva.com.tr/ 
http://www.sokeun.com.tr/
http://www.tepekuleizmir.com/ 
http://www.tazemasa.com/ 
http://www.ugur.com.tr/ 
http://www.vivident.com.tr/ 
http://www.ykm.com.tr/kurumsal/ 
www.cheetos.com.tr
www.liptonicetea.com.tr
www.tropicana.com 
www.fritolay.com.tr 
www.martiyayinlari.com
www.bademmutfak.com


- Uğur Mikrodalga Fırın
- İnanlı Yapı (Eski İzmir Caddesi No : 319 Karabağlar / İzmir Tel: 02322261088)dan 2 kişiye hediye çeki
İMSE'den 5 kişiye yemek kursu
Bademmutfak'tan 3 kişiye butik çikolata kursu : 3 kişiden biri benim :)
- Emsan'dan 4 adet döküm tava
- Evim.net'ten 4 adet blendır seti
- Ar-yıldız'dan 3 adet hediye
- Porland'dan 5 adet porselen sahan
- Dr Oetker'den 5 adet kek kalıbı
Feast'ten 4 adet şemsiye, kitap ve çanta
Söke Un'dan Aydan Üstkanat'ın "Artmazsa Yetmez" adlı kitabı
- Gurmereyon'dan 5 adet mutfak seti
- Martı Yayınları'ndan 10 adet kitap
- Chado'dan 25 adet değişik çeşitlerde aromalı çay
- Ekofit'den (Simon Levelt kahve, Fior di Frutta reçel,  Nocciolata fındık kreması, Green Dream çikolata, Le Pain des fleurs markalı organik ürünler)
- Tazemasa'dan 4 adet bakliyat...

Sponsorlarımızın hediyeleri...

BUMERANG
 
                                                                            
                                                                               VİVİDENT
                                        
                                         EKOFİT
ESTUZ 
 
YKM Home 
 
     FAİRY                                                    SÖKE UN  

 
 DURU 
 

 
   DR. OETKER  
 
 
                                         SELVA 
 
Pepsico (Cheetos, Ala Turca, Rocco, Ice Tea, Tropicana)
            
                                          BADEM MUTFAK  


Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi''ne, Reklam Yönetmeni Derya İzgiş'e,
Fotoğrafları ile buluşmamızı ölümsüzleştiren Figen Karavaş Photograpy Figen Karavaş' a çok teşekkür ederim.

Bu güzel gün için emeği geçen herkese çok çok teşekkürler. Bir sonraki etkinliğimizi de iple çekiyorum. Yeni komite ekibine şimdiden kolaylıklar diliyorum.

Sevgiler...

5 Aralık 2013 Perşembe

POLONYA KEKİ ( Polenta Kek )


Günaydınlar öncelikle hepinize,
Sabahın erken saatinde girdim bloğa ve bu tarifi hemen yazmak istedim. Zira sayfamda paylaştıktan hemen sonra tarif istekleri geldi. Bugün de öyle yoğunum ki aslında sabahtan yazayım da yapmak isteyenler varsa yapsınlar istedim.
2 gün önce arkadaşım Gülşah'la görüştüğümde bana kız kardeşinin bir tarifi denediğini ve çok beğendiklerini söyledi. Ben de sordum neymiş bakıyım o tarif diye netten bakmışlar tarife :)) Tarifin sahibesi de canım arkadaşım Hande.   Sarı Mutfak Hande :))) Hemen linki tıkladım ve tarifi bende not aldım defterime. Ellerine sağlık Hande'cim sayende çok güzel bir tarif öğrendim :))
O gün yapamamıştım dün kısmet oldu yapmak. Sabahtan Elif okuldayken girdim mutfağa inanılmaz da keyif alarak yaptım kekimi. Alışılageldik kek tariflerinden değil üstelik. Bence adı kek değil tart ya da pasta olmalıymış....
Sizleri çok fazla bekletmeden hemen geçiyorum tarife hanımlar :))


POLONYA KEK ( Polenta Kek )

Malzemeler:
4 yumurta sarısı,
3 çorba kaşığı pudra şekeri,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu,
3 yemek kaşığı yumuşak margarin, (ben 100 gr. kullandım)
1 çay bardağı svıyağ,
3 su bardağı un
1 çorba kaşığı kakao,

Merengi için:
4 yumurta akı,
1 su bardağı şeker,
2 çorba kaşığı nişasta,
1 çimdik tuz,

Arası için:
reçel, (ben kayısı reçelimden kullandım, evde ne varsa)

Üzeri için:
Pudra şekeri
(ben antep fıstığı, çikolata sos ve renkli pasta şekerlemeleri kullandım)

Yapılışı:
Derince bir kaba oda ısısında beklettiğimiz yumurtalarımızın sarılarını alalım. İçine 3 çorba kaşığı pudra şekerini ekleyip mikserle çırpalım. Rengi açılana kadar çırpmaya devam edelim. Daha sonra içine sıvıyağı, yumuşak margarini ekleyip tekrar mikserle çırpalım. Elediğimiz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı da ekleyip karıştıralım. Elimizle bu noktadan sonra yoğurmaya başlayalım.
Elde ettiğimiz hamuru 3 eşit parçaya bölelim. Bir parçasını bir kabın içine alıp içine kakaoyu da ekleyip yoğuralım.
1 beyaz ve 1 kakaolu hamuru ayrı ayrı strecleyip deepfreeze kaldıralım.
30 dk kadar bekletelim.
20 cm'lik kelepçeli kalıbımızın tabanını margarinle yağlayalım. Üzerine hafif un serpelim. Kalan beyaz hamurumuzu elimizle tabana hiç boşluk kalmayacak şekilde güzelce yayalım. Üzerine istediğimiz herhangi bir reçelden sürelim. Reçelin üzerine kakaolu hamuru rendeleyelim.
Sıra geldi arasına süreceğimiz merengi yapmaya. Ben biraz daha farklı yaptım bu kısmı. Çaydanlığın altına su ekleyip kaynattım. (Cam yada çelik) kaseye koyduğum yumurta aklarına bir çimdik tuz ve toz şekeri ekledim. Benmari usulü şekerin ve tuzun yumurta akları içinde erimesini sağladım. Arada kaşıkla karıştırdım. İyice ısınan ve yumurta aklarının içinde şekerin eridiğini gördüğüm an kaseyi tezgaha alıp içine nişastayı ekleyip, mikserin en yüksek devrinde kar gibi olana kadar çırptım.
Çırptığımız merengimizi de kakaolu rende yaptığımız hamurumuzun üzerine yayalım. Ben bir kısmını üzeri için ayırdım. İsterseniz hepsini bu aşamada kullanabilirsiniz.
Daha sonra merengin üzerine de kalan beyaz hamuru rendeleyelim.
Önceden ısıtılmış 160 'C deki fırında yaklaşık 40 dk pişirelim. Üzeri hafif pembeleşene kadar.
Soğuduktan sonra kalıptan çıkartıp servis tabağına alalım. Üzerini dileğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Sizin yaratıcılığınıza kalmış...
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyetler olsun :)