Sayfalar

21 Kasım 2013 Perşembe

GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI


Merhabalar,
Bir Giritli olup da otları sevmemek mümkün mü :)) Ben de otları ve özellikle de arapsaçını inanılmaz çok seviyorum. Anason kokan bu ot beni büyülüyor sanki, tam bir şifa deposu. Faydaları saymakla bitmez. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır, spazm giderici ,safra söktürücü ,iştah açıcı ,bağırsak yumuşatıcı ,süt arttırıcı ,idrar söktürücü ,gaz giderici...Kökü safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelirken tohumu ise mide ve bağırsak gazları ve parazitlerine iyi geliyor. Ayrıca kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor.
Ne kadar çok faydaları var değil mi arkadaşlar...
Bu kadar faydalı ve şifalı bir otu ben de sık sık yapmaya gayret ediyorum. Yemeğimiz aromalı bir yemek, bu aromasını yapılan terbiye ile biraz daha baskınlayabilirsiniz. Ben bu kez terbiyeli hazırladım. Çok da güzel oldu :))
Haydi geçelim hemen tarife,



GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI
Malzemeler:
1 kg arapsaçı,
250 gr dana eti,
1 büyük soğan,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
değirmenden çekilmiş tane karabiber,
su ve tuz

Terbiyesi için:
1 limon suyu,
1 çorba kaşığı un,
az su

Yapılışı:
Öncelikle düdüklü tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip ısıtalım. Etimizi tencereye dahil edelim ve güzelce kavuralım. Üzerine 2 su bardağı kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak yaklaşık 35-40 dk kadar pişirelim. Arapçasını güzelce yıkayıp, doğrayalım. Tencereye çok az zeytinyağı ekleyelim ve ince kıyım doğradığımız soğanı ilave edip kavuralım. Etlerimizi de ekleyelim 3-4 dk daha karıştıralım. Ardından arapsaçımızı ekleyip biraz daha kavuralım. 1 su bardağı ılık suyu, tuzunu ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 25 dk kadar da bu şekilde pişirelim. Terbiyesi için bir kasede unu, limon suyu ve çok az su ile çözüp çırpalım, pişmekte olan yemeğimizin üzerine gezdirelim.
Bir iki taşım daha kaynattıktan sonra yemeğimizi kontrol edip ocağın altını kapatalım. Sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun...

19 Kasım 2013 Salı

SUCUKLU KAŞARLI PRATİK PİZZA


Merhabalar,
Yepyeni ve güzel bir İzmir sabahından hepinize günaydınlar... Dışarıda harika bir hava var, güneş de yüzünü hafiften gösteriyor tebessüm eder gibi :))
Kasım ayındayız ve sabaha böyle ferah, aydınlık bir şekilde güneşle başlamak beni inanılmaz mutlu ediyor.
Bu aralar pratik pizza konusunda uzmanlaştım diyebilirim. Kızımın anne ben pizza istiyorum demesi bana yeterli oluyor. Hamur yoğurup mayalama yapmadan zamandan tasarruf ederek, hem de evdeki ekmekleri değerlendirerek çabucak bu lezzetli pizzayı hazırlıyorum. Bence siz de sabah kahvaltılarınıza yada gelen misafirleriniz için ya da canınızın istediği an hemen hazırlayabilirsiniz...
Yapılışı kolay yemesi olay :))) Geçelim mi birlikte nasıl yapmışım bakalım bu nefis pizzayı birlikte görelim...

SUCUKLU KAŞARLI PRATİK PİZZA (Ekmek Tabanlı)
Malzemeler:
6-7 dilim bayat ekmek dilimleri,
2 yumurta,
ıslatacak kadar süt,
kekik,
tuz

Üzeri için:
2 çorba kaşığı ketçap
1 çay kaşığı kekik,
az su

Üst malzemesi:
1 kase rendelenmiş kaşar peyniri,
sucuk (siz istediğiniz malzeme ile yapabilirsiniz)

Yapılışı:
Ekmek dilimlerimizi minik küpler şeklinde doğramakla işe başlayalım. Daha sonra genişçe bir kaba alıp, üzerine yumurtaları, sütü, kekiği ve çok az tuzunu ekleyip elimizle hamur yoğurur gibi yoğuralım. Tüm malzemenin birbirine özleşmesini sağlayalım. Fırına dayanıklı bir tepsinin tabanını yağlayalım. Ekmek hamurumuzu bastırarak tabana güzelce yayalım. Bir kaseye ketçap, kekik ve çözmesi için çok az su ekleyip karıştıralım. Tabana yaydığımız ve elimizle güzelce bastırdığımız ekmek tabanımızın üzerine kaşık yada fırça yardımıyla ketçap karışımından sürelim. Her yerine eşit olarak yayalım. Üzerine kaşar peynirinden serpiştirelim. Sucuk dilimlerini sıralayalım. Yine kaşar peyniri serpiştirelim üzerine. Önceden ısıttığımız 180 'C lik fırında tabanı ve üzeri kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkartmaya yakın tepsimizi alalım ve üzerine biraz daha kaşar peyniri rendesi serpiştirelim fırında 3-4 dk daha peynirin erimesi için bekletelim. Dilimleyerek servis yapalım :))
Afiyetler Olsun...

Servis tabağım tabii ki  Keramika Seramik :)) Keramika'nın sayfasını mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. Yeni modellere bayılacaksınız...

14 Kasım 2013 Perşembe

TEPSİ KEBABI ( Hatay Usulü )


Merhabalar,
Bugün İzmir'de kapalı ve yağışlı bir hava var. Biraz da serin... Dün akşam yemeğimiz bu harika yemekti. İnanın bana keşke daha önce yapsaydım diye hayıflandım durdum. Eşim ve kızımda tam puan aldı, elbette önce benden :)))
Tarif çok sevdiğim arkadaşım sevgili Meliha'ma ait. Kendisinin sayfasında çok güzel tarifleri var. Bence mutlaka bakın. Sayfa linki budur: 
http://www.hayatcafetarifleri.com/
Evet gelelim bu güzel ana yemeğimize. İnanın bana çok güzel olduğu kadar çok da pratik geldi bana. Kesinlikle bu akşam ne yapıcam diye düşünenler varsa mutlaka bu tarifi deneyin derim :)Ben orijinal tarifin yarısını yaptım.
Canım arkadaşım tarif için teşekkür ediyorum, çok öpüyorum seni...


İşte Tarif,
TEPSİ KEBABI
Malzemeler:
500 gr orta yağlı kıyma (iki kez çekilmiş )
2 yeşil sivri biber,
2 kırmızı papya biber,
1 orta boy soğan,
2 iri diş sarımsak,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
8-9 dal maydanoz
tuz, kırmızı pul biber, karabiber, kekik

Üzeri için:
1 büyük domates,
1 yeşil sivri biber,
1 kırmızı papya biber,
1/2 tatlı kaşığı domates salçası,
1/2 tatlı kaşığı biber salçası,
1/2 çay bardağı su


Yapılışı:
Soğanı, biberleri robottan incecik geçirelim. Maydanozu incecik doğrayalım. Sarımsakları ezelim. Genişçe bir kabın içine 2 kez çektirdiğimiz kıymayı alalım. Üzerine salçayı, maydanozu, zeytinyağını, baharatları ve robottan geçtiğimiz malzemeyi ekleyip iyice yoğuralım. Tepsimizi yağlayalım. Kıymayı güzelce tepsimize eşit bir şekilde bastırarak yayalım. Üzerine suyun içinde erittiğimiz salçayı gezdirelim. Üzerini dilimlediğimiz domates ve biberle süsleyelim. Önceden ısıttığımız 180 'C'lik fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...

13 Kasım 2013 Çarşamba

LİMONLU BAR


Haftanın tam ortasından hepinize kocaman bir MERHABA :))
Ben bugün güne boool enerjili ve dinamik başladım. İnşallah sizlerin de keyfi yerindedir... Hava tam hastalık havası zira....
Bu ara evde deli gibi pasta, kek, kurabiye yapıyorum... Aslında evde atıştırmalık bir şeyler olsun istiyorum. Çayın, kahvenin yanında çok iyi gidiyor doğrusu :))
Evet efendim, bu güzel tarifimde yine sevgili şefim Yasin Sözen imzalı. Bugüne kadar hangi tarifini uyguladıysam bayıldım. Hepsi şahane, hepsi birbirinden güzel oldu. Bir kötü yanı var ki yedikçe yiyesiniz geliyor :((((
Ama olsun bu lezzete değer doğrusu. Bence hemen bugün deneyin, tadı gerçekten nefis. İleriki zamanlarda tarifi çeşitlendirmeyi de düşünmüyor değilm hani :)
Öğlen yaptım ve kızımla dayanamayıp hemen birer dilim yedik :)) Bizden tam puan aldı. Limonun freshliği ve inanılmaz dolgusu tek kelimeyle muhteşem..
İçindeki yumurtanın fazla olduğuna bakmayın, kokar endişeniz de olmasın sakın. Aksine çok hafif bir tatlı, kesinlikle kokmuyor. Limon onu baskılıyor çünkü.


Haydi geçelim mi birlikte tarife ;

LİMONLU BAR
Malzemeler:

Tabanı için:
250 gr. tereyağı,
½ su bardağı şeker,
2 su bardağı un,
1 fiske tuz

Limonlu kısmı için:
6 büyük yumurta, (oda ısısında olmalı)
2,5 su bardağı şeker,
2,5 yemek kaşığı rendelenmiş limon kabuğu rendesi,
1 fincan taze sıkılmış limon suyu,
1 su bardağı un


Yapılışı:
Tabanı için tereyağı, un, şeker ve tuzu bir kaba alıp yoğuralım. 28*28 çapındaki kare borcamın tabanını yağlayalım. Hazırladığımız tart hamurunu tabana ince olarak eşit bir şekilde yayalım. Hamura extra un eklemeyelim.
Önceden ısıtılmış 170 'C'lik fırında 15-20 dk üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Bu arada limon dolgusunu hazırlayalım. Genişçe bir cam kasede oda ısısında beklemiş yumurtaları ve şekeri mikserle, bembeyaz olana kadar iyice çırpalım.  İçindeki şekerinde erimiş olması gerekiyor.
Daha sonra içine limon suyunu, limon kabuğu rendesini ve unu ekleyip karıştıralım. Fırından çıkardığımız tart hamurumuzun ilk sıcaklığı çıkıp, biraz ılıdıktan sonra üzerine limonlu karışımı dökelim ve yine fırında 25 dk kadar pişirelim. Kek pişirir gibi pişirelim, kürdan testi uygulayalım.
Fırından çıkan tatlımız biraz ılıyınca üzerine pudra şekeri serpiştirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...