Sayfalar

11 Kasım 2013 Pazartesi

FIRINDA SARDALYA


Hepinize Merhabalar,
Yine yepyeni bir haftaya daha merhaba dedik hep birlikte. Hafta sonları bizim için balık demek. Hemen her hafta sonu balık yemeye özen gösteriyoruz. Ailecek de balığı sevince bol bol yiyoruz.
Bu tarifim hem çok pratik hem de çok lezzetli.
Yağda değil fırında pişiyor, lezzetini içinde saklıyor ve eviniz de buram buram balık kokmuyor.
Bence mutlaka bu şekilde bir deneyin derim :))))


İşte tarifim;
FIRINDA SARDALYA
Malzemeler:
1 kg sardalya,
1/2 kahve fincanı zeytinyağı,
tuz ve karabiber (siz istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz )
yağlı kağıt

Yapılışı:
Balıkçımızdan balıklarımızı güzelce ayıklatalım. Evde de iyice yıkayalım ve suyunu süzdürelim. Bir kabın içine yağ, tuz ve karabiberi, balıkları da ekleyip harmanlayalım. Fırın tepsimize yağlı kağıt serelim. Balıklarımızı sırayla tepsiye dizelim. Önceden ısıtılmış 180 'C lik fırında 25-30 dk kadar pişirelim, Yanına bol yeşil salata ile ikram edelim.
Afiyetler olsun...

7 Kasım 2013 Perşembe

TERBİYELİ TEL ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI


Merhabalar,
Bu çorbayı annem çok ama çok güzel yapar. Ondan el almış biri olarak bu çorbayı sık sık yapıyorum evimde. Çünkü küçük prensesim en çok bu çorbayı seviyor. O ister de ben yapmaz mıyım hiç :)) Dün akşam soframızın baş tacıydı kendileri. Kızım tam 2 kase içti :))
Ben içine extra havuç ve tel şehriye ekleyerek yapıyorum çok daha lezzetli oluyor. Genelde hasta olanlara yapılır şifa versin diye. O kadar besleyici yani...
Ben de sizleri çok fazla bekletmeden hemen bu nefis çorbanın tarifine geçiyorum...


TERBİYELİ TEL ŞEHRİYELİ TAVUK ÇORBASI
Malzemeler:
Tavuk Suyu İçin:
2 adet tavuk göğüs eti,
1 havuç,
1 soğan,
3-4 dal maydanoz,
5-6 adet tane karabiber

Terbiyesi İçin:
3 çorba kaşığı un,
1 limonun suyu,
1 yumurta sarısı,

İçine;
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 türk kahve fincanı süt,
1 avuç tel şehriye...

Yapılışı:
Öncelikle tavuk suyunu hazırlayalım. Tencereye 7-8 bardak su koyup yıkadığımız tavukları, maydanozu, soğanı ve ikiye böldüğümüz havucu, tane karabiberi ekleyip kaynatalım. Yaklaşık 30-35 dk etler pişene ve tüm malzeme lezzetini suya bırakana kadar kaynatalım.Daha sonra ocağın altını kapatıp tavuk suyunu süzelim. Ilıması için bekletelim.
Tavuk etlerini küçük küçük tiftelim. Havucu minik küpler şeklinde doğrayalım.
Ayrı bir kabın içinde limon suyunu, yumurta sarısını ve unu çırpalım. Kıvamı bira katı olursa kepçe ile tavuk suyundan alıp terbiyeye ekleyip hemen karıştıralım.
Ocağın altını açalım orta ateşte tavuk suyunu kaynatalım. Hazırladığımız terbiyeyi yavaş yavaş tencereye ekleyelim ve bir yandan da tencereyi karıştıralım. 3-4 dk. karıştırarak kıvam almasını bekleyelim. Sütü ekleyelim hızlıca karıştıralım. Tifttiğimiz tavuk etlerini, tel şehriyeyi ve havucu da ilave edip yavaşça 1-2 dk daha karıştıralım. İyice kıvam alan çorbamız kaynayınca tereyağını, tuzunu ve değirmenden çektiğimiz karabiberi ekleyip karıştıralım ve ocağın altını kapatalım. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...

TAVUKLU KARNABAHAR GRETAN


Merhabalar hepinize kocaman Günaydınlar :)))
Kış dünden beri kendini hissettirmeye başladı hatta ilk yağmurumuz yağdı İzmir'imize. Her mevsimin ayrı bir güzelliği var bence. Aslında soğukla aram yoktur kedi gibi sıcağı severim ama doğadaki bu değişim beni inanılmaz etkiliyor. Elif'i servisten almak için bahçeye indiğimde hafif hafif yağan yağmur altında 1-2 dk yürüdüm. Çok iyi geldi. Toprak kokusunu içime çektim....
Allah bizi bu güzelliklerden mahrum etmesin inşallah......
Evet gelelim şimdi bu güzel yemeğin hikayesine. genelde karnabaharı etki sulu yemek şeklinde yaparız değil mi ? Ama bu şekilde de mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Tadı ve lezzeti inanılmaz değişiyor. İsterseniz tavuksuz da yapabilirsiniz, bana sorarsanız ben tavuklusunu tercih ederim :))) Denemeyenler varsa ilk fırsatta denesinler diyorum ve hemen tarifime geçiyorum canlarım...

 

TAVUKLU KARNABAHAR GRETAN
Malzemeler:
1 küçük karnabahar,
1 havuç,
2 parça tavuk göğüs eti ya da kemiksiz tavuk eti,
1 çorba kaşığı tereyağı,
su

Beşameli İçin:
2 su bardağı süt,
2 çorba kaşığı tepeleme un,
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı tereyağı
tuz ve karabiber

Üzeri için :
1 kase kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:

Öncelikle bir tencereye yıkadığımız tavuk etlerini koyalım, üzerine göz kararı üzerini geçecek kadar 6-7 bardak su doldurup haşlayalım.
(Ben bu haşlama suyuna 5-6 dal maydanoz, 1 küçük soğan, 1 havuç, 7-8 adet de tane karanfil koyuyorum. Haşlandıktan sonra süzüp suyunu çorbalarımda ve pilavlarımda kullanıyorum)  Karnabaharı çiçek çiçek
ayırıp yıkayalım. Havucun da kabuğunu soyup yıkayıp jülyen şeklinde doğrayalım. Havuç ve karnabaharı buharda haşlayalım.
Fırına dayanıklı bir tepsinin tabanını hafifçe yağlayalım. Haşladığımız karnabahar ve havucu tepsiye yayalım. Üzerine de haşlanmış tavuk etlerini küçük parçalar halinde dizelim. Hepsinin üzerine 1 çorba kaşığı tereyağını küçük parçalar halinde koyalım. Küçük bir sos tenceresine zeytinyağı, tereyağını alıp ısıtalım. Unu ekleyip, unun kokusu geçene kadar kavuralım. Rengi çok az dönüp, hafif de  bir kavruk kokusu geldiyse üzerine soğuk sütü yavaş yavaş dökelim. Orta ateşte tel çırpıcı ile sürekli karıştıralım. Kıvam almaya başladığında yani üzeri göz göz olunca ocağın altını kapatalım. Beşamelimiz çok katı olmayacak, hafif akışkan yapıda olmalı. Katı olduysa içine çok az daha süt ilave edebilirsiniz.
Tuzunu ve karabiberini de ekleyip karıştıralım.
Tavukların üzerine beşameli eşit olacak şekilde dökelim. Önceden ısıtılmış fırında 180 'C de yaklaşık 25-30 dk. üzeri hafif kızarana kadar pişirelim. Üzeri pembeleşmeye başladığında fırından çıkartıp kaşar peynirini serpiştirelim. Ve tekrar fırına verip 5 dk daha kaşar peyniri eriyip kızarana kadar pişirelim.
Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet olsun....

 

6 Kasım 2013 Çarşamba

Derin & Nehir Bebeğin Hoşgeldin Kurabiyeleri


 
Merhabalar,
Bugün sizlere Arzu ve Umut Günaltay çiftinin yeni doğan ikiz bebekleri için hazırladığım kurabiyelerimi paylaşacağım. Öyle güzel öyle şirinler ki insan bakmaya doyamıyor :)) 41 kere maşallah diyorum her ikisine de...
Anne ve babasına yavrularıyla geçirecekleri sağlıklı mutlu nice güzel yıllar diliyorum.
Minik şirinelere de yaşamları boyunca sağlık, şans ve mutluluk diliyorum.
Gelelim bu şirinelerin şirin kurabiyelerine, sizleri fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum....
Sizin de özel günleriniz için harika kurabiyeler hazırlayalım...
Siparişleriniz için; fatos.hf@hotmail.com'dan bana ulaşabilirsiniz :)
Sevgiler...  
 
 
 
  
 

 
 
 
 

 
 
Bu da bez pastamız :)))) Güle güle kirletsinler :))))