Sayfalar

22 Ağustos 2013 Perşembe

RENKLİ YEMEKLER BLOĞUNDAN ÇEKİLİŞ HABERİ :))


Merhabalar,
Sevgili arkadaşım Oya sayfasında harika bir çekiliş düzenlemiş,
Şartlar çok basit hediye çok şahane :))))

Siz de katılmak isterseniz işte linki:
http://mutfaksefam.blogspot.com/2013/08/duyduk-duymadik-demeyin-cekilisime.html

Herkese bol şans diliyorum :))
Sevgiler...

21 Ağustos 2013 Çarşamba

KURU BÖRÜLCE SALATASI


Merhabalar,
Bugün sizlere harika bir salata tarifi vereceğim. Bilenler bilir ama ben bilmeyenler için tekrar edeceğim :)) Börülcenin hem yemeğini hem de salatasını çok seviyorum. Ama bu salatayı uzun zamandır yapmadığımı fark ettim. Aslında başlı başına da bir öğün bence. Hele ki bol ekşili ve soğuksa nefis olur. Farklı salata alternatifi arayan arkadaşlarıma da fikir olur belki.
Ayrıca inanılmaz faydalı bir bakliyat. Bir de karnıkara olarak bilinen bir çeşidi daha var. Ama genelde salatalar da bu cinsi kullanılıyor.

100 gram kuru börülcede 343 kalori var. 22.8 protein, 20 gram karbonhidrat, sıfır kolestrol, 1,5 gr yağ, 2 gram lif içeriyor. Ayrıca 138 mgr fosfor, 74 mgr kalsiyum, 5,8 mgr demir, 6,7 mgr sodyum, 260 mgr potasyum, 30 IU A vitamini, 1,05 mgr B1 vitamini, 2,2 mgr B3 vitamini bulunuyor.

 Kandaki ensülin ve şekeri düzene sokuyor, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin. Kabızlığa ve özellikle hemoroit ve bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Potasyum bakımından çok zengin olduğu için yüksek tansiyonu düşürüyor.
 

Akdeniz ve Ege Bölgesinin kıyı kesimlerinde yetiştiriliyor. Bu bakımdan çok şanslı sayıyorum kendimi, bol bol tüketmeliyiz. Aslında gaz içerdiği için bebeklere pek verilmiyor. Fakat haşlama suyunu 2  kez değiştirip ondan sonra yeni su ekleyip pişirelim. Püre şeklinde hazırladığımız börülceyi bebeğimize gönül rahatlığı ile yedirebiliriz. Çünkü inanılmaz faydaları var.
Bu kadar güzel bilgiden sonra çok çok basit, inanılmaz lezzetli ve bir o kadar besleyici salatamın tarifine geçelim mi birlikte :))


KURU BÖRÜLCE SALATASI
Malzemeler:
100 gr kuru börülce,
1 kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
3-4 dal taze nane,
1 limonun suyu,
zeytinyağı,
tuz ve kırmızı pul biber

Yapılışı:
Öncelikle börülcemizi güzelce yıkayıp küçük bir tencereye alalım. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su doldurup kaynayana kadar 10-12 dk kadar haşlayalım. İsterseniz düdüklü tencerede de haşlayabilirsiniz. Pişme süresi biraz daha azalıyor. Ben tencerede yaptım. Arada haşlanıp haşlanmadığını kontrol edelim. Çok fazla da haşlamamaya dikkat edelim.
Haşlanan börülcemizin suyunu süzüp bir kaba alalım. Soğanı küp küp, maydanoz, dereotu ve naneyi ince kıyım doğrayıp börülceye ekleyelim. Tuzunu limon suyunu, kırmızı pul biberini ve zeytinyağını da ekleyip harmanlayalım.
Buzdolabında bekletelim. Servis yapacağımız zaman servis tabağına alalım.
Serin serin yiyelim.
Afiyet Olsun...

19 Ağustos 2013 Pazartesi

LİMONLU HİNDİSTAN CEVİZLİ CHEESECAKE

 
Merhabalar,
Yeni bir haftaya daha başladık hayırlısıyla. Günlerin çok sıcak ve bunaltıcı geçtiği şu günlerde bizim evin favori tarifi olan bu cheescake'i ben niye daha önceden yayınlamadım hiç bilmiyorum... Oysa sürekli yaptığım bir tatlı :))
İlk yaptığım günden beri favorimiz olan bir tarif. Marketlerde cheesecake yap poşetleri var. Evet onlarla da güzel bir lezzet yakalanıyor. Fakat bunu mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Çok seveceğinize eminim...
Limonlu limonlu inanılmaz fresh... Hem üzerindeki sosu limonlu hem de içinde limon kabuğu rendesi olduğu için miss gibi aromasını damağınızda fazlasıyla hissediyorsunuz...
Lafı çok fazla uzatmadan hemen tarife geçmek istiyorum ki hemen mutfağa koşup yapın istiyorum. O kadar güzel bir tarif....
 
 
 
LİMONLU HİNDİSTAN CEVİZLİ CHEESECAKE
Malzemeler:
2 pkt yulaflı bisküvi,
2 çorba kaşığı yumuşatılmış tereyağı,
2 yumurta,
1 su bardağı şeker,
1 çorba kaşığı un,
2 limon kabuğu rendesi (rendenin küçük tarafıyla)
1 kase Hindistan cevizi,
200 gr'lık 2 pkt labne peyniri,
 
Limon Sosu için:
2 su bardağı limonata,
3 tatlı kaşığı mısır nişastası
 
Yapılışı:
Bisküvileri robottan un gibi oluncaya kadar geçirelim. İyice yumuşamış olan tereyağını ilave edip elimizle karıştıralım. Tabanına yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kalıbın tabanına elimizle iyice bastırarak döşeyelim. Ayrı bir kapta yumurtaları şekerle çırpalım. Hindistan cevizi, limon kabuğu rendesi, labne peyniri, un ekleyip karıştıralım. Bisküvilerin üzerine hazırladığımız karışımı dökelim. Önceden ısıtılmış 175 'C lik fırında yaklaşık 45 dk kadar pişirelim. Üzeri çok hafif pembeleşebilir. Bu arada üzerinin sosunu hazırlayalım.
Küçük bir sos tenceresine limonatayı ve nişastayı alıp tel çırpıcı ile iyice çırpalım. Ocağın üzerinde orta ateşte kıvam alana kadar pişirelim.
Ocaktan alıp soğumasını bekleyelim. Arada mutlaka karıştıralım.
Soğuyan sosu cheesecake'in üzerine eşit olarak dökelim.
Deepfrez'de donması için bekletelim. Servisten 30 dk önce dolaptan çıkartalım. Kelepçeli kalıptan alıp servis tabağına aktaralım. Ve dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...

6 Ağustos 2013 Salı

GALETA UNLU TATLI ( KIBRIS TATLISI )




Merhabalar,
Ramazanın bitmesine 2 gün kaldı. Yarın afere. Ne kadar çabuk geçti 11 ayın sultanı. İnşallah seneye de görmek nasip olur.
Bayram tatlıları hazırlama telaşı var şimdilerde tüm mutfaklarda. " Bu bayram ne yapsam " diye düşünenler için değişik bir alternatif tatlı tarifim var şimdi sırada. Bu tatlının adına Kıbrıs Tatlısı diyenler de var.
İnanın ben çok beğendim, hem şerbetli hem de muhallebili nefis bir tatlı. Üstelik de içinde hiç un yok :)) Ölçüler tam geliyor. 
Evde yaptığım galeta unum da çoğalmıştı. Harika bir şekilde değerlendirmiş oldum böylece. 
Şimdiden hepinize hayırlı, bereketli, güzel bir bayram geçirmenizi diliyorum.
Her gününüzün bayram neşesi, bayram coşkusu içinde geçmesi ümidiyle...
Hemen tarifime geçiyorum...



GALETA UNLU TATLI ( KIBRIS TATLISI )

Malzemeler:
4 yumurta,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağından 1 parmak eksik sıvıyağ,
yarım su bardağı ılık su,
yarım su bardağı Hindistan cevizi,
1 su bardağı galeta unu,
1 su bardağı iri çekilmiş ceviz,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Hamur Kabartma Tozu,

Kreması:
1 lt süt,
4 çorba kaşığı tepeleme un,
1 pkt Dr. Oetker Vanilya,
1 pkt Dr. Oetker Sade Toz Şanti,

Şerbeti:
2 su bardağı şeker,
2 su bardağı su,

Yapılışı:
Öncelikle tatlımızın şerbetini hazırlayalım. Bir tencereye şeker ve suyu koyup şeker eriyene kadar karıştıralım. Kaynatalım. Kaynadığında ocaktan alıp soğuması için bekletelim.
Bir kabın içinde yumurta ve şekeri çırpalım. Sıvıyağı ve suyu ekleyip şeker eriyene kadar karıştıralım. Galeta ununu, hindistan cevizini, cevizi, vanilyayı ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Sakın telaşlanmayın karışım biraz cıvık gibi gelebilir gözünüze ama karıştırdıkça galeta unu sıvı malzemeyi emiyor ve kıvam almaya başlıyor. Kıvam alan harcımızı yağladığımız kare  (28'e 28 cm) borcama dökelim. 180 'C ye ayarlı fırında kızarana kadar pişirelim. Fırından çıktıktan sonra ilk sıcaklığının çıkması için bekleyelim ve hazırladığımız soğuk şerbeti yavaş yavaş tatlımızın her yerine eşit olarak dökelim.
Muhallebisi için tencereye süt ve unu alıp orta ateşte kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya ve toz krem şantiyi ekleyip 3-4 dk mikserden geçirelim.
Muhallebimiz ılıyınca şerbetini çeken tatlımızın üzerine yayalım.
Buzdolabında 4-5 saat beklettikten sonra üzerini isteğe bağlı olarak ister fındıkla ister antep fıstığıyla süsleyelim.
Afiyet Olsun...