Sayfalar

5 Ağustos 2013 Pazartesi

KIŞLIK DOMATES PÜRESİ


Merhabalar,
Kış hazırlıklarımız tam gaz devam ediyor. Yapraklar salamura yapıldı. (Anneciğimin ellerine sağlık misss gibi koca kavanoz yapmış ) Biber ve patlıcanlar balkonumda kurumaktalar. Soslar hazırlanıyor. Turşular, reçeller derken mutfağımda tatlı bir telaş var şu sıralar :))
Şimdi sizlere yazdan kavanozladığım domates pürelerimin yapılış aşamalarını paylaşacağım.
Yazın biraz yoruluyoruz ama kışın da sefasını sürüyoruz değil mi ? Doğal ve kendi yaptığımız lezzetlerin tadını hiçbir şey tutmuyor. İçime sine sine gönül rahatlığıyla kullanıyorum....

Evet hemen geçiyorum tarifime;





















KIŞLIK DOMATES PÜRESİ:

Malzemeler:
15 kg domates,
3 çay bardağı zeytinyağı,
deniz tuzu, (yemeğe koyduğumuzdan daha tuzlu olacak şekilde)
kavanoz ve sıfır kapak

Not: 15 kg domates piştikten sonra 7,5 kg kalıyor...
        Kavanozlarınızı ona göre ayarlayın...




Yapılışı:
Öncelikle domatesin kabuklarını kolay soymak için bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynattığımız suyun içine domateslerimizi atıp birkaç dk beklettikten sonra çıkartalım. Bıçak yardımıyla kabukların çok daha rahat soyulduğunu göreceksiniz. Daha sonra domatesleri ister rendeleyin isterseniz de benim yaptığım gibi mikserden geçirin. Çok su gibi yapmayın ama, püre kıvamda olacak şekilde geçirin robottan. Daha sonra domatesleri 3 ayrı tencereye paylaştıralım ve sıvıyağı da tencerelere eşit olarak paylaştıralım. Ocağın altını orta ateşe getirip kaynamaya bırakalım. Arada da karıştıralım. Suyunu çekip sos kıvamına gelene kadar pişirelim.
Bu arada kavanozlarımızı ve kapaklarımızı kaynar sudan geçirelim. Sıcak olan domates püremizi kavanozlara hemen paylaştıralım ve kapağın kenarlarını kağıt havlu ile iyice temizleyelim. Sıkıca kapatalım hemen ters çevirelim.
Bir gece bu şekilde bir tepside bekletelim. Ertesi gün kavanozlarımızı güneş görmeyen bir yerde, kilerde muhafaza edelim.
Kışın da afiyetle yemeklerimize kullanalım.

Afyet Olsun...


1 Ağustos 2013 Perşembe

LİMONLU MISIR UNLU KURABİYE


Herkese Günaydın,
Pazartesi'den beri kızçemle evde yalnızız. Babamızı Gaziantep'e uğurladık. Kısmetse yarın dönecek inşallah. Evde can sıkıntısından ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Kendimizi mutfakta buluyoruz sürekli. Bu iyi mi kötü mü bilmem ama bize terapi gibi geliyor. Her tarafımız una bulanmış vaziyette çok eğleniyoruz miniğimle, elinde bir topan hamurla dakikalarca oynuyor prensesim :))))
İşte size mutfakta geçen eğlenceli dakikalarımızın sonunda ortaya çıkardığımız bu nefis kurbişlerimizi gururla sunarız :))))
Nasıl güzel kokuyor, ağızda nasıl dağılıyor anlatamam. Ben mısır ununu kurabiyede ilk kez kullandım ve çok da memnun kaldım. Sizlerde kıyır kıyır bir kurabiye tarifi arıyorsanız işte size nefis bir tarif :))


LİMONLU MISIR UNLU KURABİYE
Malzemeler: (23 adet)
125 gr tereyağı,
1 çay bardağı sıvıyağ,
4 çorba kaşığı pudra şekeri,
1 yumurta,
1,5 su bardağı mısır unu (150 gr)
2,5 su bardağı un, (1 su bardağı un yaklaşık 90 gr)
1 tatlı kaşığı silme karbonat,
1 pkt vanilya,
1 limon kabuğu rendesi
 
Yapılışı:
Öncelikle tereyağını oda ısısında bekletelim. Hafif yumuşamaya başlayınca pudra şekeri, yumurta ve sıvıyağı ile karıştıralım. Sırasıyla mısır unu, un, vanilya ve karbonatı ve rendenin küçük tarafıyla rendelediğimiz limon kabuğunu da ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğuralım. 
Fırın tepsimize yağlı kağıt serelim. Fırınımızı 175 'C ye ayarlayıp ısıtalım.
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizle yuvarlayalım.
Üzerine sakın bastırmayın, şekilde de görüldüğü gibi pişerken epey bir yayılıyor çünkü. Fırında 20-25 dk kadar pişirelim. Kurabiyelerimizin üstü kızarmayacak sadece altı kızarınca fırından çıkartalım. İlk aldığımız anda hafif yumuşak olacaktır. Soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra kıvamı yerine gelecektir. 5 çayınızın yanına ya da kahvenin yanında afiyetle yiyelim :)))))
Sevgiler...

29 Temmuz 2013 Pazartesi

ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE



Herkese Günaydın,
Yeni bir haftaya daha merhaba diyoruz. Her yeni gün, yepyeni umutlarla dolu bence. Her anın, her saniyenin kıymetini bilerek yaşamak gerekiyor diye düşünüyorum. Aldığımız her nefes bize bir armağan...
Bu haftayı hepimiz sağlıklı, neşeli, mutlu, güzel haberlerle dolu bir şekilde geçirelim inşallah :))
Bugün sizlerle benim çok sevdiğim bir yemeğin tarifini paylaşacağım.
Hem sağlığımız açısından da bol bol tüketmemiz gereken bir sebze börülce. Ben hem kurusunu hem de tazesini çok seviyorum. Salatası da sarımsaklı ve bol ekşili nefis oluyor. 
Faydaları ise, Börülce bol miktarda protein ve C vitamini içermekte :))
Yüksek oranda lif içerdiği için, kandaki insülin seviyesine de olumlu yönde etkisi bulunmakta. Kolesterol düşürücü özelliğe de sahip. Yüksek tansiyon düşürücü olarak da biliniyor. Yanık tedavilerinde kullanılmakta. Kabızlığa ve kansızlığa çok iyi geliyor. Bu kadar faydalı bilgilerden sonra bence daha sık tüketmeliyiz bu mucizevi sebzeyi :)) Zaten doğadaki her meyve, sebze vs başlı başına şifa kaynağı değil mi !.... Yeter ki aşırıya kaçmadan tüketmeyi bilelim.....
Şifa deposu olan bu harika yemeğimin yapılışına geçiyorum hemen :))))

 
ZEYTİNYAĞLI TAZE BÖRÜLCE
Malzemeler:
500 kg taze börülce,
1 adet soğan,
2 diş sarımsak,
2 adet domates,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 tatlı kaşığı silme toz şeker,
zeytinyağı,
su ve tuz

Yapılışı:
Öncelikle börülcelerimizi güzelce yıkayıp uç kısımlarını temizleyelim. İstediğimiz boyda keselim. Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayalım. Domatesleri rendeleyelim. Tenceremize yağı alıp hafif ısıtalım. İçine soğan ve sarımsakları ekleyip hafif solana kadar kavuralım. Ardından salçayı ve domatesleri de ekleyip kavuralım. Daha sonra börülceleri de ekleyip 2-3 dk kdaha kavuralım. Tuzunu, şekerini ve üzerini çok geçmeyecek kadar suyunu ekleyelim. Şöyle bir karıştırıp kaynamasını bekleyelim. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım. Kısık ateşte börülceler yumuşayana kadar yaklaşık 20-25 dk kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...