Sayfalar

13 Mart 2012 Salı

ISPANAK KAVURMA




Malzemeler:
1 kg ıspanak,
2 orta boy soğan,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı biber salçası,
yarım çay bardağı pirinç,
zeytinyağı, tuz,su


Yoğurt sosu için:
1 kase yoğurt,
1 diş sarımsak,
tuz


Üzeri için: Kırmızı pul biber


Hazırlanışı:
Ispanakları temizleyip iyice 5-6 su yıkayıp (topraklarından arınana kadar) küççük parçalara ayıralım. Ben vitamini ölmesin diye genelde elimle parçalıyorum. Daha sonra soğanları küp küp doğrayıp tencereye alalım. üzerine yağı gezdirip soğanlar solana kadar kavuralım. Salçaları ekleyip kavuralım Daha sonra ıspanakları azar azar tencereye alalım. Hepsi birden fazla geliyor. Tencere de yer açıldıkça ıspanakları ilave edebilirsiniz. Kapağı kapalı olarak pişirelim. 3-4 dk sonra yıkanmış pirinçleri de tencereye ekleyelim. 1 çay bardağı kadar sıcak suyu da üzerine gezdirelim. Tuzunu ekleyip ocağın altını kısalım ve yaklaşık 20-25 dk da pişirelim. Arada karıştırabilirsiniz.
Ayrı bir kasede yoğurt, ezilmiş sarımsak ve tuzu ekleyip karıştıralım. Yemeğimiz piştikten sonra servis yapacağımız tabağa alalım ve yanına yoğurtlu sosdan koyup servis yapalım. Kırmızı pul biberle süsleyelim...
Afiyet Olsun.....
NOT: Ben genelde ı
spanak kavurmasına havuç da rendelerim. İsterseniz siz de ilave olarak havuç da koyabilirsiniz. 

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI



Bu yemeği ister ılık olarak ister sıcak olarak tüketebilirisiniz. Tadını ilk kez tadan biri olarak çok beğendim ve enginara benzettim. Çok hafif ve lezzetli bir yemek oldu.


Malzemeler:
•yarım kg yer elması,
•1 portakalın suyu,
•1 havuç,
•1 soğan,
•1 kesme şeker,
•zeytinyağıi, tuz ve su


Hazırlanışı:
•Kabuğunu soyması biraz zahmetli olduğu için öncelikle yer elmasından başlayalım. Ben önce yumrularını bıçakla kestim ve kalan kısmı havuç soyacağı ile soydum. Daha sonra yumruların kabuğunu da bıçakla soyalım. Temizlenen yer elmalarını tuzlu suda bekletelim. Havuç ve soğanın da kabuklarını soyalım. Yıkayıp soğanı ince ay şeklinde havucu da yuvarlak keselim. Tencereye zeytinyağını alıp soğan ve havucu kavuralım. Ardından yıkayıp süzüp iri parçalar halinde doğradığımız yer elmalarını da tencereye ilave edip 3-4 dk kavuralım. Tencereye sıktığımız portakal suyunu da ekleyip yaklaşık 1 su bardağı kadar suyu ilave edelim. Tuzunu ve şekerinide ekledikten sonra şöyle bir karıştırıp sebzeler pişene kadar kapağı kapalı olarak yaklaşık 15 dk pişirelim.
•Afiyet Olsun....
 

FIRINDA LAHANA


Genellikle lahana deyince akla ilk gelen dolması ve kapuskasıdır. Turşusunu söylemiyorum bile. Ama değişik bir yemek tarifi arayan dostlarıma gönül rahatlığıyla tavsiye edebileceğim harika bir yemek tarifi veriyorum. Ne yapsam diye düşünürken bloglar arasında gezintiye çıktım ve " nefis yemek tarifleri " sayfasında gördüğüm bu yemeği yapmaya karar verdim. Hani Lazanya vardır ya işte bu da ona benzeyen bir yemek. Aslında adını Lahanya olarak değiştirmeyi bile düşünmedim değil :))) Bu yemeği ilk kez yaptım ve sonuçtan çok memnun kaldım.
Denemek isteyenlere şiddetle tavsiye ediyorum pişman olmayacaksınız.
Gelelim malzeme ve yapılışına.........


Malzemeler
12 yaprak lahana,
300 gr kıyma,
1 havuç,
2 orta boy soğan,
2 yeşil biber,
1 domates,
1 yemek kaşığı domates salçası,
1 su bardağı kaşar peyniri rendesi,
zeytinyağı, tuz ve karabiber



Hazırlanışı:
Öncelikle tencereye su koyup tuz ekleyip kaynatalım. Lahanaları ayıklarken parçalanabilir sorun etmeyin. Lahanaları yıkayıp kaynayan tencerede 5 dk haşlayalım. Lahanaları süzelim ve soğuması için bekletelim. Ayrı bir tencereye yağı alalım. Küçük soğranmış soğanları, biberleri ve kıymayı alıp tuzunu ekleyip kavuralım. Havucu rendeleyip onuda ilave edelim. Daha sonra domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım. Onları da salçayla birlikte tencereye ekleyip kavuralım. Ocağın altını kapatıp karabiberini ekleyelim.
Yağlanmış borcama lahana yapraklarını yerleştirelim. Her tarafı kaplasın. Üzerine hazırladığımız harcın yarısını serpiştirelim. Yine bir kat lahana yerleştirelim ve kalan harcı serpiştirelim. Son olarak yine lahana yaprakları ile kaplayalım yemeğimizin üzerini ve rendelediğimiz kaşar peynirini her tarafına gelecek şekilde serpelim.
Önceden ısıtılmış fırında 200 'C de yaklaşık 30 dk kadar yani üzeri kızarana kadar pişirelim.
Yemeğimiz servise hazırdır.
Afiyet Olsun...
 

PORTAKALLI PIRASA



Malzemeler:
Yarım kg pırasa,
1 soğan,
1 havuç,
1 avuç pirinç,
3 portakalın suyu,
zeytinyağı,
1 kesme şeker,
tuz,
su,


Yapılışı:
Öncelikle tencereye küp doğranmış soğanı alıp zeytinyağı ilave edip kavuralım. Ardından havucu ince dilimleyip tencereye ekleyelim kavuralım. Yıkanmış ve jülyen doğranmış pırasaları da tencereye ekleyip biraz daha kavuralım. Portakalın suyunu sıkıp tencereye ekleyelim. Şekerini ve tuzunu ilave edip pirinçleri de yıkayıp süzüp tencereye ekleyip pişirelim. Arada suyunu kontrol edelim gerekirse su ilavesi yapalım sebzeler yumuşayana kadar pişirelim. Yemeğimiz kısık ateşte 20-25 dk da pişiyor. 
Afiyet Olsun...