Sayfalar

1 Mart 2016 Salı

JUİCY LİFE İZMİR İLE SAĞLIKLI YAŞAM – WORKSHOP


Merhabalar,
Geçtiğimiz ay çok güzel bir etkinlikte buluşturdu sevgili Hep Leziz bloğunun sahibesi Tülay hanımcım bizleri... Blog yazarı arkadaşlarımla harika bir etkinlikte bir araya geldik. Sağlıklı yaşam üzerine konuştuk etkinlik boyunca, detokstan bahsettik..
Workshopta Sağlıklı Yaşam Koçu sevgili Ayça Gönenç, bizlere sağlıklı beslenme üzerine faydalı bilgiler verdi. Meğer ne çok şeyi doğru bildiğimizi sanıyor fakat yanılıyormuşuz :)) 
Hep birlikte hem bilgilendik hem de birkaç tarifi birlikte yaptık. Meslea benim damak tadıma çok uygun olan hindistan cevizi sütünü yaptık,inanın tadı nefisti. 
Juicy Life İzmir sağlıklı ürünlerinin internet sitesi üzerinden satışını yapıyor. İncelemek ve sipariş vermek için ziyaret ediniz.


Bu bilgiler bakalım neymiş.
Yanlış Beslenme
  • Şeker ve beyaz unlu gıdaların tüketilmesi
  • Hayvansal kaynaklı besinlerin fazla tüketilmesi
  • Yanlış yağların fazla miktarda tüketilmesi
  • Yiyeceklerin yüksek ısıl işlemle hazırlanması (yağda kızartma)
  • Çok miktarda ve yanlış tuz tüketilmesi Hormonlu ve ilaçlı gıdaların tüketilmesi
  • İşlenmiş ve katkı maddesi içeren gıdaların tüketilmesi
  • Bazı besinlerin gereğinden az tüketilmesi

Çiğ besinler tüketmenin faydaları nelerdir?
Bazı yiyeceklerdeki enzimler kendi sindirimlerini başlatıyorlar yani bedenin sindirim işlevine yardımcı oluyorlar. Fakat yiyeceklerimizi pişirdiğimizde, 45° C’nin üzerinde işlem gören her yiyecekte bu değerli enzimler tahrip oluyor. Bu nedenle bu yiyecekleri sindirebilmek için vücut kendi enzimlerini kullanmak zorunda kalıyor. Her insan bedeninin belli bir enzim üretme kapasitesi var. Bunun sonuna gelindiğinde sistemde bozulmalar meydana geliyor. En çok rastlanan örneklerden biri diyabet, pankreasın insulin enzimi üretimini gerçekleştirememesi.
Herkesin belli bir enzim kapasitesi olduğu düşünüldüğünde bunu en iyi şekilde kullanmak bir uzun ömürlülük anlayışıdır. Canlı besinler tükettiğimizde bu besinlerin sindiriminde gerekli enzimleri de beraberinde aldığımızdan bedenin kendi enzimlerine çok daha az ihtiyaç duyulur. Böylece daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşarız.
Isıl işlem uygulanması; yiyecekte enzim kaybının yanı sıra besin kaybına da özellikle vitamin kaybına neden olur. C vitamini, folik asit, A vitamini vb.. Diğer bir etki de minerallerin emiliminin daha zor olmasıdır ve sonuç olarak vücudumuz bu minerallerden daha az yararlanır.
Tüm bunlar düşünüldüğünde çiğ beslenme sayesinde daha enerjik bir yaşam, daha güçlü bir bağışıklık sistemi ve daha uzun bir ömür mümkün.
Bu beslenme tarzında en çok yeşillikler, sebze ve meyveler tüketilir. Filizlendirilmiş baklagiller ve yağlı tohumlar ana protein kaynağıdır. Susam tohumu, badem, brokoli, ıspanak, deniz yosunu, buğday çimi ve tüm filizler kalsiyum ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir. Ispanak, pazı, erik/üzüm suyu, susam tohumu, kaju, brokoli, kabak çekirdeği, keten tohumu da demir ihtiyacını karşılamak için kullanılabilir.
Sebze suları çiğ beslenmenin en önemli parçalarından biridir. Sebze suları ile daha fazla mineral almak mümkün olur.

10 Adımda Sağlıklı Yaşam ve Beslenme
1. Bol bol su için. Susuzluk bazen açlıkla karıştırılabiliyor. Bir dahaki sefere birşeyler atıştırmak istediğinizde bir bardak su için ve biraz bekleyin. Günde 8 bardak su içmeyi hedefleyin ve su kaybına neden olan kahve, şekerli ve alkollü içecek tüketimini azaltın. Yemeklerden önce bir bardak su için.
2. Kompleks karbonhidratlar tüketin. Basit karbonhidratlar içeren ekmek, makarna ve unlu mamüller yerine kompleks karbonhidratlar içeren meyve, sebze, bakliyat ve kuruyemişler tüketin. Doğal besinlerde bulunan lifler kan şekerinin dengede olmasına, antioksidanlar bedenin kendini yenilemesine, vitamin ve mineraller metabolizmanın düzgün çalışmasına yardımcı olur.
3. Sağlıklı yağlar tüketin. Vücudumuzun düzgün çalışabilmesi için yağlara ihtiyacı olduğunu unutmayın ve doğru yağları seçin. Sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler, yağlı tohumlar, avokado ve soğuk sıkım zeytinyağlarını beslenmenize eklemekten korkmayın.
4. Protein ihtiyacınızı dengeleyin. Fasülye, nohut, mercimek, kinoa, karabuğday gibi bakliyatlar, kuruyemişler ve tohumlara beslenmenizde yer verin. Eğer hayvansal ürünleri tüketecekseniz mümkün olduğunca organik tercih edin.
5. Kahvaltıyı atlamayın. Hafif bir kahvaltı metabolizmayı hızlandırır ve gün boyu gerekli enerjiyi sağlar. Meyve ve kuruyemişlerden ya da yeşil sebze meyve sularından oluşan çiğ ya da daha da iyisi sıvı bir kahvaltı etme alışkanlığı kazanın.
6. Bedeninizi ve zihninizi çalıştırın. Her gün en az 30 dakikayı aktif geçirin. Spor salonuna gitmek zorunda değilsiniz. Dışarı çıkıp yürümek, merdivenleri kullanmak, bahçe ve ev işleriyle uğraşmak bile sizi hareketlendirecektir. Meditasyon ve pozitif düşünme hayatınızın bir parçası olsun.
7. Uykunuzu alın. Araştırmalar 5 saatten az uyuyanların en az 7 saat uyuyanlara göre ortalama 2 kg daha kilolu olduğunu gösteriyor. Yetersiz uyku enerji metabolizmasının bozulmasına ve iştahın etkilenmesine neden oluyor. Az uyku tokluk hissi veren hormonların salgılanma süreçlerini etkileyebiliyor. Her gece 7-8 saat uyuyun.
8. Kendi yemeğinizi hazırlayın. Yedikleriniz üzerinde kontrol sahibi olmanın en kolay yolu onu bizzat hazırlamaktır. Mümkün olduğunca hafif pişirme teknikleri kullanın ve yediklerinizin yarısından fazlasının çiğ besinlerden oluşmasını hedefleyin.
9. Neler yediğinizi takip edin. Satın aldığınız ürünleri inceleyin. İçindekileri okumadan paketli ürün almayın. İçinde anlayamadığınız kimyasal maddeler olan, şeker ve fruktoz şurubu içeren gıdalardan uzak durun. Doğayla aranıza başkalarının girmesine izin vermeyin. İşlenmiş gıdalar yemeyin.
10. Farkındalıkla yiyin. Ne yediğinize bakın, koklayın, dokunun. Yedikleriniz ağzınızda kaybolana kadar çiğneyin. Sadece yediğinize odaklanın. Başka şeyler izlemek, okumak dikkatinizin dağılmasına ve daha çok yemenize neden olur. Yemeye başlamadan önce ve yemek sırasında derin ve yavaş nefesler alın.

Workshop çalışmasında ise Hindistancevizi Sütü, Çiğ Vegan Suşi ve Chia Puding hazırladık.
Hindistan Cevizi Sütü

Chia Puding

Çiğ Vegan Suşi (karnabahardan)


Etkinliğin sonunda Ayça Hanımın hazırladığı sertifikalarımızı aldık.
Bu güzel program için başta Tülay hanıma ve Ayça hanıma sonsuz teşekkürler.
Keyifli ve de çok güzel bilgiler edindiğim faydalı bir etkinlik oldu kendi adıma.
Sevgiler,


9 yorum:

  1. Selam,
    Ellerinize sağlık harika. Ben meyve ve sebzesiz yapamayanlardan, hatta bunlara düşkün olan otçullardanım:)))
    Eti hiç aramam ama bunlar olmadan yaşayamam:) sağlıklı beslenmek aslında hakikaten bizim elimizde, alışkanlık meselesi biraz da:)
    Sevgiler...
    fulyapimlezzetler.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      sayfama hoşgeldiniz Fulya hanımcım :) aynen size sonun akadar katılıyorum. Önce kendi içimizde başlıyor herşey. Hem alışkanlık ve biraz da yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor bence. Formda kalmak için değil sadece sağlık için tüketmeliyiz sebze ve meyveleri.
      Teşekkürler fikirlerinizi bizlerle paylaştığınız için :)
      Sevgiler,

      Sil
  2. Çok öğretici bir etkinlikti . Yazın çok güzel olmuş canım ellerine sağlık .. Öpüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler canım,
      bende çok öpüyorum :)

      Sil
  3. Benim bu ara dökerek ettiğim bir beslenme turu

    YanıtlaSil
  4. Selam fatmacım,tariflerini keyifle takip edebiliceğim artık...

    YanıtlaSil
  5. Benzersiz paylaşımlarınız hoşuma gitti.Tebrik ederim.El emeği ile hazırlanan sevgi ile yoğrulan bu çalışmalar tarifsiz bir tad olsa gerek.Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Benzersiz paylaşımlarınız hoşuma gitti.Tebrik ederim.El emeği ile hazırlanan sevgi ile yoğrulan bu çalışmalar tarifsiz bir tad olsa gerek. Sevgiler..

    YanıtlaSil

Yorumlar