Sayfalar

4 Eylül 2014 Perşembe

GİRİT USULÜ KABAK SIYIRMA


Merhaba sevgili dostlarım,
Eylül ayına da girdik girmesine ama güzel İzmir'imde havalar yine çok sıcak. Biraz kapatıyor gökyüzü bulutlanıyor ama genel olarak sıcak :)))
Bir Giritli olarak bu yemeği çok sık yapıyorum. Ne zamandır da arşivimde yayınlanmayı bekliyordu. Nihayet gün yüzüne çıkarmayı başardık bugün :)
İster Girit kabağıyla isterseniz de su kabağıyla yapabilirsiniz. Her ikisiyle de inanın çok lezzetli olacaktır. Kabağın en büyük lezzet eşlikçisi bana göre dereotu. Kabak yemeği yapacaksanız evde mutlaka yarım demet de dereotunuz olmalı :))

Kendi suyuyla pişen, çok hafif lezzetli bir yemektir. Kabağın tam mevsimiyle bence mutlaka deneyin derim.

GİRİT USULÜ KABAK SIYIRMA
Kabak Sıyırma Yemeği Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
5 adet orta boy kabak,
5 iri diş sarımsak,
1 orta boy soğan,
1 çorba kaşığı pirinç,
1/2 demet dereotu,
1 adet küp şeker,
tuz, karabiber,
zeytinyağı

Yapılışı:
Öncelikle kabaklarımızı güzelce yıkayalım ve uç kısımlarını bıçakla alalım.Sebze soyacağı ile kabakların çekirdek kısımlarına gelmeden uzun uzun sıyıralım.
Geniş ve sığ bir tencereye yağımızı koyalım. Yemeklik doğradığımız soğanı ve küçük küçük doğradığımız sarımsakları da tencereye ekleyelim. Üzerine ince uzun kestiğimiz kabaklarımızı yerleştirelim. Kabakların da üzerine yıkadığımız pirinci, tuzu, şekeri ekleyip kapağı kapatalım. Kısık ateşte, kendi suyuyla yemeğimizi pişirelim. Pişmesine çok az kala ise ince kıyılmış dereotunu ve karabiberi ekleyip tencerenin kapağını kapatalım.
Afiyet Olsun...

Öneri: Kabağın kalan çekirdek kısımlarını rendeleyip ister fırında, isterseniz de kızartarak nefis bir mücver hazırlayabilirsiniz. Böylece hem kalan sebzeniz değerlenmiş olur hem de güzel bir atıştırmalık yapmış olursunuz...




16 yorum:

  1. Ellerine sağlık. Hafif bir yemek olmuş. Afiyetler olsun size canım. Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler :)))
      aynen öyle çok hafif gerçekten...
      sevgiler...

      Sil
  2. Ellerine sağlık tatlım hafif ve leziz olmuş…
    Sevgilerimi bıraktım boncuğum…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Emel'cim,
      Sevgilerini aldım, çoook mutlu oldummmm, cansın can :)
      Veee ben de kocaman sevgimi pembe tüllerle kaplı bir sepetin içine koyup sana doğru gönderdim...

      Sil
  3. ellerine sağlık canım, bende dereotu ile uyumlandırmana katılıyorum :)
    afiyet bal olsun ^_^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Deniz'cim,
      sevgiler canım...

      Sil
  4. Ellerine sağlık .Fatoşcuğum biz hiç suyırma yapmadık .. Egelilerin diye biliyordum. birgün deneyeyim inşaALLAH

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler Nursevin ablacım,
      bizde çok sık yapılır :)) beğeneceğinize eminim ...
      sevgiler...

      Sil
  5. Çok güzel görünüyor,ellerinize sağlık.. mutlaka deneyeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Akgün hanımcım :)))
      deneyin çok beğeneceksiniz hafif bir yemek :)
      sevgiler,

      Sil
  6. Ellerine, kalemine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler Gözde hanımcım,
      sevgiler :)

      Sil
  7. değişik bir tada benziyor tebrikler.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok hafif ve pratik bir yemek, tavsiye ederim :))
      teşekkürler,
      sevgiler,

      Sil
  8. Merhabalar.

    Paylaştıklarınızı okuyarak yorum yazma imkanım olmadığı için, blogger arkadaşlığımızın
    unutulmaması adına ayaküstü sizleri ziyaret ederek hal-hatır sormak istedim. İnşAllah sağlık, sıhhat ve afiyettesinizdir.

    Selam ve dualarımla birlikte en Güzel'e emanet olun.

    Recep Altun
    Değirmenden Mektup Var

    YanıtlaSil
  9. Ellerine saglik hafif ve saglikli tam yaz yemegi..sevgiler

    YanıtlaSil

Yorumlar