Sayfalar

13 Şubat 2012 Pazartesi

YAYLA ÇORBASI



Merhabalar hepinize,
Çok pratik ve bir o kadar da lezzetli bir çorbadır... Kesinlikle tavsiye ediyorum. Mutlaka deneyin.
İşte tarifi...



YAYLA ÇORBASI

Malzemeler:
1 kase yoğurt,
1 yumurta sarısı,
3 çorba kaşığı un,
kuru nane,
tuz ve su
zeytinyağı


Hazırlanışı:
Bir tencerede yoğurt, un ve yumurta sarısını çırpalım. Üzerine 4 su bardağı su ilave ettikten sonra ocağın altını açıp pişirelim. Kıvam alınca ayrı bir tavaya zeytinyağını alıp kuru naneyi ekleyelim. 1-2 dk kavurup tencereye ekleyelim. Karıştırıp e son tuzunu ilave edelim. Sıcak servis yapalım. Üzerini pul biberle süsleyebilirsiniz....
Afiyet Olsun......

MAHLUTA ÇORBASI

Bu çorbayı ilk kez denedim ve inanılmaz beğendim. Hazır çorbalardan farksız bu çorbayı mutlaka denemelisiniz. Farklı lezzetler denemeyi sevenlere gelsin bu çorba tarifim....
Kesinlikle tavsiye ediyorum.


Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
2 çorba kaşığı bulgur,
2 çorba kaşığı pirinç,
1 soğan,
1 havuç,
3 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı nar ekşisi,
4 su bardağı sıcak su,
1 tatlı kaşığı pulbiber,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
1 tatlı kaşığı kimyon,
zeytinyağı, tuz


Terbiyesi için:
3 çorba kaşığı yoğurt,
2 çorba kaşığı un,
1 yumurta sarısı,
1 su bardağı su,
 
Üzeri için özel sos:
3 çorba kaşığı nar ekşisi,
karabiber,
pul biber ve tuz


Hazırlanışı:
Öncelikle tencereye soğanları küp küp doğrayıp yağda soteleyelim. Havucu rendeleyip tencereye ekleyip 2 dk kavuralım. Mercimeği yıkayıp tencereye alalım. Salçayı da ekleyip 5 dk kavuralım. Naneyi de ekledikten sonra 4 su bardağı sıcak su ilave edeip pişirelim. Kaynayınca bulguru ilave edip 1 dk kaynatalım.
Ayrı bir kapta yoğurt, un ve yumurta sarısını çırpalım. 1 su bardağı soğuk su ilave edip çırpalım. Kaynayan tencereden terbiyenin kesilmemesi bir kepçe alıp karıştıralım. Çorbaya yavaş yavaş ilave edelim.
Mikserden geçirelim. 3 dk daha kaynatalım. Kimyon, tuz ilave edip ocağın altını kapatalım.
Dilerseniz servis esnasında şu sos ile sunum yapabilirisiniz. Çok lezzetli oluyor.
Bir kapta tuz, nar ekşisi, karabiber, pul biberi karıştıralım. Servis yaptığımız çorba kasesinin üzerine bu sosu gezdirelim.

Afiyet Olsun....

SÜLEYMANİYE ÇORBASI

Bu çorbayı neden daha önce denemediğime şaşıyorum. Çok lezzetli ve besleyici bir çorba. İçinde en güzel sebzeleri barındıran ve köftesiyle  muhteşem bir lezzeti yakalayan bu çorbayı çocuklarınız çok sevecek. 
Kesinlikle denenmeli....



Malzemeler:
1 su bardağı kırmızı mercimek,
1 domates,
1 adet havuç,
1 adet soğan,
1 adet patates,
1 diş sarımsak,
1 tutam ıspanak yaprağı,
tuz, karabiber,
zeytinyağı, su ya da et suyu
 

Köftesi için:
150 gr kıyma, tuz, karabiber


Hazırlanışı:
Öncelikle mercimeği yıkayalım ve bir tencere alıp biraz su ekleyip haşlayalım. Başka bir tencerede küp doğranmış soğanı kavuralım. Ardından rendelenmiş havucu ve patatesi de ekleyelim. Rendelediğimiz domatesi de ilave edip kavuralım. Üzerine sıcak su ekleyelim. Haşlanmış olan mercimeği blendırdan geçirip sebze karışımına ekleyelim. Ispanak yapraklarını da küçük küçük doğrayalım, sarımsağı ezelim çorbamıza ilave edelim. Hepsini kaynatalım. Tuzunu ve karabiberi ni de ekleyip kaynamaya bırakalım. Ayrı bir kap ta kıyma tuz ve karabiberi yoğuralım. Küçük küçük elimizde yuvarlayıp az un koyduğumuz tabakta çevirelim her tarafına unu bulaştıralım. Sonra az yağ koyduğumuz tava da kızartalım. Çorbamız piştikten sonra servis tabağına alıp köftelerden koyalım.
Sultaniye çorbamız servise hazırdır...
Afiyet Olsun...

TARHANA ÇORBASI


Çocukluğumdan beri vazgeçemediğim bir çorbadır tarhana.  Anneciğim yazdan bez keselere doldurur kışın bol bol tüketirdik:))) Kışın içimizi ısıtan miss gibi kokan bu çorbanın yeri ayrıdır bende.. Şimdi evliyim ve kendi çorbamı kendim yapıyorum. Anne usulü... Keşke bu geleneklerimiz bizden sonra da devam edebilse. Çocuklarımız sağlıklı yiyeceklerle büyüse....
Neyse şimdi geçelim mi tarife:))))

Malzemeler:
3 yemek kaşığı tarhana,
1 yemek kaşığı domates salçası,
4 su bardağı su yada tavuksuyu,
1 diş sarımsak,
tuz, nane, karabiber,
zeytinyağı



Hazırlanışı:
Toz haldeki ev tarhanamızı önce ılık suda bekletelim. Sarımsağı ezelim. Tencereye zeytinyağını koyup sarımsağı biraz soteleyelim. Sonra domates salçasını ekleyip kavurmayadevam edelim. Ardından tavuksuyu yada suyumuzu ekleyip karıştıralım. Kenarda bekleyen tarhanamızı da çorbamıza ilave edip kaynayana kadar karıştıralım. Kaynayan çorbamıza tuz, nane ve çok az karabiberi ekleyip ocağın altını kapatalım.
Çorbamız servise hazır,
Afiyet Olsun....

NOT: Kişi başına toz tarhanadan 1 yemek kaşığı olarak ayarlıyorum.