Sayfalar

14 Şubat 2012 Salı

PEMBE SPİRAL KURABİYE


Malzemeler:
2,5 su bardağı un,
110 gr tereyağı,
1 su bardağı şeker,
1 yumurta,
2 çorba kaşığı süt,
1/4 çay kaşığı tuz,
1 pkt vanilya,
1 çay kaşığı kabartma tozu,
pembe doğal gıda boyası,

Üstü için : hindistan cevizi.

Yapılışı: 
Bir kaba un, tuz, kabartma tozunu alıp karıştıralım, bir kenarda bekletelim. Çırpma kabında mikserle yumuşatılmış tereyağı ile şekeri iyice çırpalım. Mikser çalışırken yumurta, süt, ve vanilyayı ekleyip çırpalım. Mikseri düşük hıza alarak un karışımını yavaş yavaş ekleyelim. Hamur haline getirelim.
Hamurun yarısını ayıralım. Karışım kabında kalan hamura pembe gıda boyasını ekleyelim. Eşit olarak dağılması için karıştıralım fakat çok fazla karıştırmamaya dikkat edelim.
Yağlı kağıt serelim ve üstüne beyaz hamuru koyalım. Üstüne takrar yağlı kağıt serip bir merdaneyle dikdörtgen şeklinde açalım. Üstüne pembe hamuru yerleştirelim. Üstüne tekrar yağlı kağıt serip onu da dikdörtgen şeklinde açalım.  Bir fırın tepsisine yerleştirip buzdolabında 30 dk. bekletelim.
Buzdolabından çıkınca hamurların arasındaki yağlı kağıdı çıkarın ve hamurları unlanmış bir yüzeye koyalım. Yağlı kağıtları alırken hamurları kırmamaya özen gösterelim.
Pembe hamurun üzerini fırça yardımıyla hafifçe su ile ıslatalım. Pembe hamurun üzerine beyaz hamuru yerleştirelim. Güzel bir dikdörtgen şeklini vermek için bıçak kullanalım. Bıçakla düzgün dikdörtgen şekli kesip fazlalıkları ayıralım.
Yavaşça rulo yapmaya başlayalım. Bu işlem sırasında çok dikkatli olalım. Tamamlanana kadar yuvarlayalım. Boşluk bırakmayacak şekilde saralım.
Üst süslemesi için, hamurun üzerine fırça ile bir miktar su sürüp ıslatalım.
Düz bir zemine streç film serip üzerine hindistan cevizini bolca serpelim. Sonra üzerine hamuru yerleştirip hindistan cevizine bulayalım. Folyoyu sıkıca saralım. Bu şekilde buzdolabında 1 saat bekletelim.
Fırını önceden 175 'C ye getirip ısıtalım. Hamurumuzu 1'er parmak kalınlığında dilimleyip yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. 10 dk. kadar pişirelim ancak renklerinin kararmasına  değişmesine fırsat vermeden fırından alalım.
Afiyet Olsun...

13 Şubat 2012 Pazartesi

SEBZELİ TARHANA ÇORBASI

Tarhana çorbası zaten başlı başına besleyici bir çorbadırFakat benim evde 2,5 yaşında kızım olduğu için nasıl daha da besleyici hale getiririm diye düşündüm ve bu şekilde denedim tarhanayı. Sonuçtan da gayet memnunum:) Herkese rahatlıkla tavsiye ediyorum...



Malzemeler:
3 yemek kaşığı toz tarhana,
1 patates,
1 havuç,
1 soğan,1 çorba kaşığı domates salçası,zeytinyağı,
tuz ve su



Hazırlanışı:Bir kabın içine toz tarhanayı alıp 1 su bardağı su ile eritelim. Tencereye zeytinyağı koyup küçük parçalar halinde doğradığımız havuç, patates ve soğanı kavuralım 5 dk kadar. Daha sonra üzerine su ekleyip sebzeler pişene kadar haşlayalım. Blendırdan geçirelim. Ayrı bir kaba salçayı ve çok az zeytinyağı ekleyip kavuralım üzerine su ekleyip seyreltelim ve bunu da haşladığımız ve blendırdan geçirdiğimiz sebzelere ekleyelim. Tarhanayı da ekleyip karıştıralım. Su ve tuz ilavesi yapıp kaynayana kadar pişirelim. Üzerine isterseniz kuru nane serpip servis yapabilirsiniz...Afiyet Olsun...

PAZILI AYRAN ÇORBASI

Denenmesi gereken harika bir çorba tarifiyle yine karşınızdayım. Bu çorbayı şimdiye kadar denemediyseniz mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Tadı çok güzel. Yapınca eşinizden ve sevdiklerinizden tam not alacağınıza eminim:))))
Nette dolaşırken karşıma bu çorba çıkıverdi. İçinde neler var nasıldır diye okuyunca tarifi alıp yapmak istedim hemen ve doğruca mutfağa koştum. İşte ortaya böyle güzel bir çorba çıkıverdi. Ben değişik tatlar denemeyi ve klasik bildiğimiz tariflerin dışında şeyler yapmayı seviyorum. İlk tadan da genelde eşim olunca yorumları beni çok mutlu eden cinsten oluyor. Neyse ben kısaca bu çorbayı yapmanızı şiddetle
tavsiye ediyorum:))


Malzemeler:
1 su bardağı buğday( ben arpa şehriye kullandım 1 çay bardağı kadar)
500 gr. yoğurt,
3 - 4 pazı yaprağı, (ya da ıspanak)
2 tepeleme çorba kaşığı un,
1 çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
1 yumurta sarısı,
7 su bardağı et suyu ya da su,
tuz, tereyağı ve nane


Hazırlanışı:
Öncelikle yoğurt un ve yumurta sarısını bir tencereye alalım. Üzerine suyu ilave edip çırpalım. Ocağın altını açıp kaynayana kadar karıştıralım. Daha sonra içine haşlanmış yeşil mercimeği ilave edelim. O yumuşayınca arpa şehriyeyi ve pazı yapraklarını ince ince doğrayıp onları da ilave edelim. Karıştırmaya devam edelim. Hepsi yumuşayana kadar pişirelim. En son olarak tuzunu ekleyelim. 1 dk daha karıştırıp ocağın altını kapatalım.
Ayrı bir tavada tereyağı ve naneyi ısıtıp çorbaya ilave edelim.
Sıcacık çorbanızı servis yapabilirsiniz...
Afiyet Olsun...

HAVUÇLU TAVUK ÇORBASI

Sırada çok lezzetli bir çorba tarifim var. Tadına bayılacaksınız. İçinde miss gibi küçük küçük tavuk etlerinin olduğu kokusuyla kendisine hayran bırakan bir çorba. Çok besleyici bir çorba. Soğuk kış günlerinde üzerimizdeki kırgınlığa ve soğuk algınlığına birebir gelecek bir çorba diyebilirim.... Biz çok sevdik. Umarım sizlerde beğenirsiniz.


Malzemeler:


Tavuk suyu için:
2 parça gögüs eti,
2 havuç,
1 soğan,
3-4 dal maydanoz
 
Terbiyesi için:
2 tepeleme yemek kaşığı un,
1 yumurta sarısı,
1 limonun suyu
 1 çay bardağı tel şehriye,
7 su bardağı tavuksuyu yada su,
tuz, karabiber


Hazırlanışı:
Öncelikle tavuk etlerini güzelce yıkayıp tencereye alalım. Ardından soğanı ve havucu yıkayıp havucun kabuklarını soyup bütün olarak tencereye alalım. Maydanozu da ekleyip içine 7 su bardağı su ekleyip etler ve sebzeler pişene kadar haşlayalım. Pişerken tencerenin üzerinde oluşan köpükleri kevgir yardımıyla alalım. Tavuk suyumuz hazır ve bunu başka bir tencereye süzelim. Tavuk etlerini küçük parçalara ayıralım. (tiftin) Sonra havucu küçük küpler şeklinde keselim. Soğanı ister ilave edin isterseniz koymayabilirisiniz. (ben bu kez kullanmadım) Kullanacaksanız da pişen soğanı küçük küçük doğrayın. Başka bir tencereye suyu alalım. Terbiyesi için un, limon suyu ve yumurta sarısını iyice çırpalım. Kaynayan sudan bir kepçe alıp bu terbiyeye ekleyelim. Çırpmaya devam edelim. Daha sonra kaynayan suyumuza terbiyeyi yavaş yavaş karıştırarak ilave edelim. Sırasıyla tifttiğimiz tavukları, küp doğradığımız havuçları, tel şehriyeyi ilave edelim ve karıştıralım sürekli. En son tuzunu ve karabiberini ilave edelim. Çorbamız kaynadıktan sonra altını kapatıp servise hazırlayalım.
Afiyet olsun...