Sayfalar
▼
23 Eylül 2013 Pazartesi
MEYVELİ YAŞ PASTA
Merhabalar,
Bugün İzmir'de soğuk bir sabaha uyansak da şu saatlerde güneş yüzünü gösterdi ve bizi ısıtmaya çabalıyor :))
Geçtiğimiz hafta sonu sayfamda paylaştığım pasta için inanılmaz bir talep geldi. Tarifi istendi. Aslına bakarsanız herkese söylediğim bir şey vardır benim. Pasta yapmaya cesaret edemiyorum fazla diye. Pandispanyalarımın genelde çökmesinden muzdarip olduğum bir gerçek. Ama ben yılmadan yeni yeni formüller, farklı tarifler deneme çalışmalarıma tam gaz devam ediyorum. Sanırım bu seferki yaptıklarımın içinde en güzeli oldu :)) İstediğim kadar kabardı. Yapmak isteyenlere gönül rahatlığıyla tavsiye ediyorum.
Geçtiğimiz hafta içi doğum günümü kutladık, hafta sonunda da ailemle tekrar kutladık :)) Bu pastayı da kendim için hazırladım Yani benim doğum günü pastam :)))) Sizlerin fikirlerini de almak isterim. Sizce nasıl görünüyor ??
İşte pastamın tarifi:
MEYVELİ YAŞ PASTA (26 cm'lik yuvarlak kelepçeli kalıp için ölçüleri)
Pandispanyası için:
6 yumurta,
4,5 çorba kaşığı kaynar su,
4 türk kahve fincanı toz şeker,
4,5 türk kahve fincanı un,
1,5 türk kahve fincanı mısır nişastası,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,
2 pkt Dr. Oetker hamur kabartma tozu,
1 çimdik tuz,
Islatmak için:
1 su bardağı limonata,
Ara Katları için Kreması:
3 su bardağı süt,
1 çay bardağı un,
2 çay bardağı şeker,
2 tatlı kaşığı mısır nişastası,
2 yumurta sarısı,
1 limon kabuğu rendesi,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,
Aralara:
1 kahve fincanı damla çikolata,
1 şeftali, 2 muz, 1 su bardağı frambuaz ve böğürtlen
(siz istediğiniz meyveler ile hazırlayabilirsiniz )
Üzeri İçin:
1 pkt Dr. Oetker sade krem şanti,
1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt,
meyveler, şekerlemeler,
kırmızı gıda boyası
Öncelikle Püf Notlarını okumanızı tavsiye ediyorum:
Güzel bir pasta yapmak için ;
* Pandispanya mutlaka 1 gece önceden hazırlanmalı.
* Tüm malzemeler oda sıcaklığında olmalı.
* Kuru malzemeler mutlaka elenmeli.
* İlk 20 dk fırın kapağı hiç açılmamalı.
Bu püf'lere uyulduğu sürece harika bir pandispanya olacaktır :)))))
Yapılışı:
Bir kabın içine yumurta sarısını ve şekerin yarısını ekleyip mikserle iyice çırpalım. Kalan şekeri ve kaynar suyu ilave edip tekrar mikserden geçirelim. Pürüzsüz mayonez gibi bir kıvam ve renk alana kadar çırpalım. Yumurta aklarını da bir çimdik tuz ile cam ya da çelik bir kabın içine kar gibi olana kadar mikserle iyice çırpalım. Kabı ters çevirdiğimizde akmıyorsa kıvamı olmuş demektir :)
Sırayla yumurta sarılarının içine elediğimiz unu, nişastayı vanilya ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım. Son olarak yumurta aklarını bu karışıma 3 defada alttan üste doğru karıştırarak ekleyelim.
(yumurta aklarını çok fazla söndürmeden)
Bu işlemi de tamamladıktan sonra kelepçeli kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serelim. Karışımı kalıba dökelim. Üzerini spatül ile her tarafı eşit olacak şekilde düzeltelim. Fırını 175 'C ye ayarlayalım. İlk 20 dk fırının kapağını kesinlikle hiç açmayalım. Üzeri hafif kızarana kadar yaklaşık 40-45 dk pişirelim.
Kürdan testinden de geçtiyse pişmiş demektir :))
Soğuması için bekletelim.
Ertesi gün pastamızı hazırlayabiliriz.
Ara kreması için bir tencereye süt, un, nişasta, şeker ve yumurta sarılarını alıp sürekli karıştırarak pişirelim. Kıvam alınca ocaktan alıp içine vanilyayı ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştıralım. Arada karıştırarak soğuması için bekletelim. Muz ve şeftaliyi küçük küçük doğrayalım. Pandispanyamızı 3 eşit kata ayıralım. İlk katını servis yapacağımız tabağa alıp üzerini kaşıkla limonata ile hafifçe ıslatalım. Soğuyan kremamızdan sürelim üzerine doğradığımız meyveleri yerleştirelim. Damla çikolata serpelim. 2. katı üzerine kapatalım. Yine limonata ile hafifçe ıslatalım. Kremadan sürelim. Üzerine meyveleri yerleştirelim. ve damla çikolata serpelim. 3. katı da üzerine kapatalım ve kalan limonata ile hafifçe ıslatalım.
Krem şantiyi soğuk süt ile güzelce çırpalım. Kabın içinden çok az miktarda ayırıp kalanını pastamızın her yerini kaplayacak şekilde spatül yardımıyla sürelim.
Üzerine frambuaz ile süsleyelim (siz istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz )
Kürdanı toz kırmızı gıda boyasına batırıp çıkartalım ve kürdanı ayırdığımız krem şantiye ekleyip karıştıralım. Uçuk pembe renk elde etmiş olacaksınız böylece :))
Onu da krema sıkma torbasına alıp pastanın üzerini süsleyelim. Üzerini meyve ve şekerlemelerle de süsleyebilirsiniz.
Buzdolabında en az 4-5 saat beklettikten sonra dilimleyerek servis edelim.
* Bu benim doğum günü pastam olduğu için dilek dileyerek kesmeyi unutmadım :)))
Afiyetler olsun . . .
tam aradığım tarif bende kendimce yapıyorum da pandispanya falan bizim kursta ovaleksli falan öğrendik normal öğrenmek istiyordum bu tarif tam aradığım tarif çok da güzel olmuş maşallah diyorum
YanıtlaSilSinem hanımcım çok güzel denk gelmiş öyleyse. Bu tarifle harika pastalar yapacağınıza gönülden inanıyorum.
SilBeğendiğinize sevindim :) Çok teşekkürler, sevgiler . . .
Ellerine emeğine sağlık ablacım. Lezzetli pastanın tadına bakan biri olarak çooookkk beğendim. Daha nice mutlu ve sağlıklı yıllara...:)
YanıtlaSilÖpüyorum seni canım sevgiler.....:)))))
Afiyetler olsun ablacım, hep birlikte sağlıklı güzel yaşlarımız olsun inşallah :))))
SilBen de çok öpüyorum seni, sevgiler :)
Merhaba havalar soğudu ama pastanın görüntüsü içimizi ısıttı çok güzel görünüyor ellerinize sağlık :))
YanıtlaSilSevgili Cizel, çok teşekkürler :) Beğendiğine çok sevindim :))
Silellerine sağlık canım nefis görünüyor:)
YanıtlaSilÇok teşekkürler Verda'cım :)))))
SilSevgiler. . .
paylaşım ve püf noktalar için teşekkürler..ellerinize emeğinize sağlık.pandispanya olayını hiç çözemedim ve hep hazır kek kulanıyorum ama tarifi deneyeceğim sevgiler.
YanıtlaSilDetaylı anlatmaya çalıştım. Benim gibi zorlanan arkadaşlarıma da yardımcı olabilmek, bilgilendirmek adına :))))
SilKüçük birer faydam olabildiyse ne mutlu bana :) Sende bundan sonra hazır pasta tabanlarından değil bu tarife yaparsın artık :)))) Beğeneceğinize eminim... Sevgiler :)))))
Bu ne zarif bir pasta... Ellerine ve emeğine sağlık. Sevgiler...
YanıtlaSilBeğendiğinize çok sevindim Hatice hanımcım,
SilKendi zevkime göre süslemeye çalıştım. Belki biraz acemice bile olmuş olabilir :))))
Çok teşekkürler, sevgiler :)))))
Şu anda yemeyi çok istedimmm.. :) Çok güzel görünüyor canım ellerine sağlık..Ve nice sağlıklı yıllara :) sevgiler..
YanıtlaSilKeşke yakın olabilseydik SeaBelle'cim :))))
SilBeğendiğine çok sevindim, çok teşekkürler, hep birlikte nice güzel yaşlar görelim inşallah :)))))
Sevgiler,
Fatoşcum doğumgünün kutlu olsun ailen ve sevdiklerinle nice uzun yıllar dilerim. Pasta nefis görünüyor ellerine sağlık. sevgileirmle...
YanıtlaSilÇok teşekkürler Banu'cum :)
SilAmin canım çok sağol.... Beğendiğine çok sevindim,
Ben de sana sevgilerimi gönderiyorum :)))))
Merhaba canlarım :) 27 Eylül 11 Ekim 2013 Tarihleri arasında Şımartan Tatlar etkinliği yapmaya karar verdim.
YanıtlaSilBeni şımartan un helvası ve çikolatalı tatlardır.
Peki ya sizi hangi nefis yiyecek tat şımartır?
Sizleri Şımartan Tatları benimle paylaşmanızı bekliyorum.
Paylaştığınız tarifin linkini bana yorum olarak yazmanız yeterli...
Sevgilerimle
Banu Altun
Tekrar Merhaba Banu'cum :))
SilEtkinliğin şimdiden hayırlı olsun canım, Elbette katılmayı çok isterim. Yarın bir ara girip bakarım canım, haberleşiriz :))
Çok öpüyorum seni, Kolaylıklar diliyorum,
Sevgiler,
Ellerine saglik canim cok güzel görünüyor .
YanıtlaSilÇok teşekkürler Gülcan'cım,
SilSevgiler canım. . .
Çok afilli bir pasta görüntü süper eline sağlık canım
YanıtlaSilÇok teşekkürler ablacım :)
SilÇok fazla süsleme olayını beceremiyorum aslında, doğaçlama gelişti :)))) Beğendiğinize sevindim :))
Sevgiler....
diyette olan insana bu yapılır mı? =)) ellerine sağlık canım. Kendime bonus verdiğim bi günde kesinlikle yapacağım...
YanıtlaSilyapılmaz dimi, çok fenayım ben :(
Silne yapın edin, mutlaka deneyin bence :))
sevgiler...
wow süper bir görüntü sergilemisin canim ellerine saglik sevgiler♥
YanıtlaSilçok teşekkürler :))))
Silsevgiler...
Fatmacım ellerine sağlık nefis görünüyor pastan.Afiyetle
YanıtlaSilDilek'çim çok teşekkürler,
Silöpüyorum seni,
sevgiler,
Sağlıklı ve mutlu yıllar dilerim...
YanıtlaSilsevgiler
çok teşekkürler Tarifname- Seda :)))
Silsevgiler,