9 Mayıs 2015 Cumartesi
ÇİKOLATALI TART
Merhabalar,
Yine çok güzel bir sabaha uyandık, İzmir'de hava nasıl güzel anlatamma. Güneş iyiden iyiye ısıtmaya başladı. Kuş sesleriyle, güneşli bir sabaha uyanmak demek harika geçecek bir gün demek bana göre :))
Erkenden de kalktım ohhh miss...
Baharı seviyorum, bahçedeki yaseminin kokusu geliyor hafiften burnuma, cıvıl cıvıl aydınlık bir sabah. Daha ne isterim ki ben daha..
Geçtiğimiz hafta yaptığım bu nefis yoğun çikolatalı tartı paylaşmak bugüne kısmetmiş :)) Bu ara gerçekten çok yoğun geçiyor günlerim. Okuldu, evdi, siparişleri derken bir koşuşturmacadır gidiyor... E birde bahar rehaveti mi çöktü nedir, bilgisayar başında oturmak gelmiyor içimden :))
Tarifi çok soruldu bu güzelliğin, o yüzden bugün erken de uyanmışken sizleri de çok fazla da bekletmeden hemen yazayım dedim tarifimi :)
Benim gibi yoğun çikolatalı tatları seviyorsanız mutlaka deneyin derim.
Tabiiki unum Kalecik,
Böreğimi, kekimi, ekmeğimi Kalecik un ile hazırlıyorum. Ne yaparsam yapıyım, o kadar güzel sonuç alıyorum ki. Çok rahat işliyorum hamuru...
Kekim sünger gibi, böreğim incecik açılıyor... Kesinlikle tavsiye ediyorum.
ÇİKOLATALI TART
Çikolatalı Tart Nasıl Yapılır ??
Malzemeler:
3 yumurta
1 çay bardağı süt,
1 çay bardağı sıvıyağ,
2 türk kahve fincanı şeker,
1 pkt kabartma tozu,
1 pkt vanilya,
3-3,5 türk kahve fincanı Kalecik Un
Üzeri için: 1 pkt çikolata sos ve 1 pkt bitter çikolata
Süslemek için: mevsim meyvesi, parça çikolata, hindistan cevizi, antep fıstığı
Yapılışı :
Tüm malzemeyi güzelce çırpalım. Yağlanmış ve hafifçe unlanmış tart kalıbımıza harcımızı dökelim. 180 C ye ayarladığımız fırında 20_25 dk. kadar pişirelim. Fırından çıkan tartımızı ılıması için bekletelim. Kalıptan dikkatlice çıkartıp ters çevirelim. Çikolata sosunu paketin üzerindeki tarife göre pişirelim. Pişince ocağın altını kapatalım. İçine bitter çikolatamızı ekleyip eriyene kadar karıştıralım. Ilıyınca kekin çukur kısmına dökelim.
Hafif soğumaya başlayınca üzerini dilediğimiz şekilde süsleyip birkaç saat buzdolabında bekletelim ve sonra servis yapalım.
Afiyet Olsun...
Sevgiler
24 Nisan 2015 Cuma
PEMBE ÇATLAK KURABİYE
Merhaba sevgili dostlarım,
Bahar gelememk için ısrar etse de güneş arada sıcacık gülümsüyor bizlere...
Bu ara havaların bir ısınıp bir soğumasından mütevellit ben de de hafif hastalık belirtileri başladı gibi sanki. Boğazım hafiften ağrıyor gibi...
Bitçi çayları ve vitamin takviyeleriyle atlatmaya çalışıyorum :))
Evet sizlerin karlısına bugün çok nefis bir tarifle geldim..
Gerek hamurundaki gül suyunun kokusu, gerek se görselindeki şirinlik sbebiyle bence mutlaka yapmanız gereken bir kurabiye.
Nişastalı tarifler konusunda çok fazla deneyim sahibi değilim. Bu kurabiyeyi de ne zamandır denemek istiyordum. Ksımet bugüneymiş deyip kolları sıvadım.
Edinmeniz gereken bir çay kaşığının ucu kadar kırmızı gıda boyası sadece. oda aktarlarda bulunuyor. eser miktarda kullanıyorum zaten tarifte...
Çocuklarınızın doğum günlerinde, günlerinizde misafirlerinize farklı lezzetler tattırmak istiyorsanız bu tarif tam size göre...
Sizleri hemen tarifimle ve görsellerle başbaşa bırakıyorum...
PEMBE ÇATLAK KURABİYE
Malzemeler:
1 yumurta,
1 su bardağı sıvıyağ,
1 subardağı pudra şekei,
2 çorba kaşığı gül suyu,
2 çorba kaşığı yoğurt,
2 çorba kaşığı un,
1 pkt kabartma tozu,
4,5 su bardağı nişasta,
1 çay kaşığının ucu ile kırmızı gıda boyası
Yapılışı:
Öncelikle sıvı malzemeleri şeker ile birlikte mixleyelim. İyice köpük köpük olana kadar işlemi devam ettirelim. Sonra kuru olan malzemeleri ekleyelim. Hamurumuz sert ama dağılmayan bir hamur olacak. Bu kısma dikkat edelim.
Nişastayı tam ölçüde kullanırsanız iyi olur yoksa hamurunuz dağılan bir yapıda olur. Hamuru yoğurduktan sonra elimizle cevizden daha büyük parçalar alıp yuvarlayalım.
Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize aralıklı olarak dizelim.
Önceden ısıtılmış olan fırında 170 'C de 10-15 dk aralığında pişirin.
Pişen kurabiyelerimizi soğuyunca servis tabağımıza aktaralım.
Afiyet Olsun...
Not:
* Her fırının pişirme süreci farklı olduğu için kontorllü pişirmenizi tavsiye ediyorum.
** İçeriğinde bol nişasta olduğu için kurabiye ağızda eriyen ve damakta yer eden yapıda olacaktır.
** Gülsuyunu isteğe bağlı kullanabilirsiniz.
EGEMETRO GAZETESİ 24 NİSAN 2015
Her hafta yayınlanmakta olan, İzmir İzban vagonlarında dağıtımı yapılan Egemetro Gazetesi yine sizler için dolu dolu hazırlandı.
İnternetten okuma imkanınızın da olduğu gazetemizi metro vagonlarında yolculuğunuz sırasında okuyabilirsiniz.
Gazetemizi Online da okuyabilirsiniz bu linkten...
Egemetro Web sayfa linki:
http://www.metrogazetesi.com/
Üyeliklerinizi bekliyorum sayfamıza...
Egemetro Grup sayfa linki:
https://www.facebook.com/groups/181987791866775/?pnref=story
Bu hafta sayfamda beğendiğiniz tariflerimden olan Anasonlu Kurabiye, Yaz geliyor güneşin zararlı ışınlarından nasıl korunuruz,
Yağ yakan besinler nelerdir bunları yazdım...
Bir de geçtiğimiz günlerde katıldığım çok keyifli bir etkinliği aktardım sizlere.
Slow Food Ekşi Maya Etkinliği...
Başta Gül Girişmen hanıma ve emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler.
Bu oluşumun küçücük de olsa içinde olmanın mutluluğu ve iç huzurunu yaşıyorum.
Yazımı keyifle okumanızı diliyorum smile ifade simgesi
Sayfanın facebook linkini veriyorum, bilgi edinmek isteyenler için :
Slow Food Foca Zeytindali
Sevgiler...
21 Nisan 2015 Salı
SLOW FOOD EKŞİ MAYA ETKİNLİĞİ
Merhabalar,
Geçtiğimiz hafta sonu Foçada yapılan Slow Food Etkinliğine katıldım.
Etkinliği yazmadan nce sizlere slow food ne demek neyi savunur biraz bahsetmek istiyorum.
Slow Food, tüm
insanların gezegenimiz ve gıda üreticileri için iyi olan gıdaya ulaşabileceği
ve tadını çıkarabileceği bir dünyayı amaçlayan küresel bir örgütlenmedir.
Üye destekli ve kar
gütmeyen bir kuruluş olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşamın
yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak,
insanları yedikleri, gıdalarının nereden geldiği, tadı ve gıda seçimlerinin
dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında bilinçlendirmek amacıyla
kurulmuştur.
Slow
Food kaliteli gıdaya erişebilmenin ve zevk almanın her insanın temel hakkı
olduğuna ve zevki mümkün kılan biyoçeşitlilik mirasının, kültürün ve bilginin
sürekli korunması gerektiğine inanır.
Slow Food dünya
genelinde 100.000 üye, 1500 konvivium (yerel örgütlenmelerimiz), ve küçük
ölçekli sürdürülebilir gıda üretimi yapan 2000 Terra Madre gıda topluluğundan
oluşan bir ağa sahiptir. Projeleri ve aktiviteleri ile Slow Food 150 ülkede
milyonlarca insana ulaşmaktadır.
Misyonu,
Slow Food iyi, temiz
ve adil gıdayı savunur.
İyi, sağlıklı ve
lezzetli gıdayı; temiz, çevreye ve hayvanlara en az zarar verecek şekilde
üretilmiş, adil ise, gıdayı üreten, işleyen ve dağıtanın emeğine saygı duymak
anlamını taşımaktadır.
Slow Food biyolojik
çeşitliliği savunur ve sürdürülebilir çevre dostu gıda üretim/tüketim
sistemlerini teşvik eder, sorumlu tüketimi yaymak için duyu eğitiminin önemine
inanır ve üreticiler ile türeticileri kaliteli
gıda aracılığıyla birbirine bağlamak için girişimlerde bulunur.
" SLOW FOOD EKŞİ MAYA ve TARHANA TADIM ETKİNLİĞİ "
Foça’da Slow Food Zeytindalı Konvivium Türkiye lideri
olan sevgili Gül Girişmen hanımın daveti üzerine gerçekleştirilen Ekşi
Maya ve Tarhana tadım etkinliğindeydim geçtiğimiz cumartesi günü. İzmir Rotaract Kulübü öğrencileriyle birlikteydik etkinlik boyunca. Foça'da evinin kapılarını bizler için açan Hikmet teyze elleriyle ekşi maya ekmeği ve tarhana pişirdi bizlere. Sohbet eşliğinde bu güzel lezzetlerin tadımlarını yaptık hep birlikte.
Bu nefis ekmeğin ve tarhananın tadını sizlere anlatmam güç, şu kadarını söyleyebilirim katkısız ve doğal lezzetleirn tadına bakmanın rahatlığı vardı üzerimde.. Harikaydı tatları...
Hikmet teyzenin ellerine emeklerine sağlık.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Mezunlarından olan Şef Ercan Ercü Aydın bize ekşi mayayı nasıl elde ederiz ve evde ekşi maya ekmeği yapılışını anlattı güzel bir sunumla. Sorularımızı yanıtladı...
Sunumdan sonra köy kahvesine geçtik Ilıpınar Köyü muhtarıyla güzel bir söyleşi yaptık...
ve son olarak da toplu bir hatıra fotoğrafı çekilerek etkinliğimizi sonlandırdık :)
Bu keyifli organizasyonda yer aldığım için kendimi çok şanslı sayıyorum ve sevgili Gül hanıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bu oluşumun içinde yer almamıza vesile olduğu için.
Sevgiler,
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)