Sayfalar

9 Ağustos 2017 Çarşamba

Elma Tarçın ve Kuru Üzümlü Kek


Merhablar sevdiklerim,
İzmir alev alev yanıyor bu günlerde, aşırı nem de buna eklenince hiç çekilmiyor gerçekten. Klimanın altında geçiyor günlerimiz :) Biz de evdeyken vakit geçirmeyi en çok sevdiğimiz şey olan mutfakta takılıyoruz kızçemle birlikte. Kurabiye, kek, poğaça yapıp duruyoruz sık sık. Kiloları düşündüğümüz yok anlayacağınız :))

Dün de dolapta 2 adet elmam kalmıştı. İlk aklıma gelen şey de tarçınla birleştirip kek yapmak oldu. Tabii içine ilaveler de yaparak lezzeti ikiye katladık diyebilirim.
Siz de evdeki malzemelerinizle çeşit çeşit kekler yapabilirsiniz ...
Şeftalili çok nefis oluyor mesela :)

Sizleri çok da fazla bekletmeden hemen tarifime geçiyorum.

Biz çok sevdik, umarım sizler de dener ve bizim gibi beğenirsiniz. Çayla bilikte öyle güzel gidiyor ki, mutlaka deneyin....




ELMA TARÇIN ve KURU ÜZÜMLÜ KEK

Malzemeler:

2 adet yumurta, (küçük ise 3 ekleyin ben öyle yaptım)
1,5 su bardağı şeker,
1 çay bardağı sıvıyağ,
1 çay bardağı yoğurt,
1 pkt vanilya,
1 pkt kabartma tozu,
2 çay kaşığı tarçın,
1 çay bardağı kuru üzüm,
1 kahve fincanı fındık,
2 adet elma,
2 - 2,5 su bardağı kadar un,

Üzeri için: pudra şekeri + taçın karışımı (isteğe bağlı)

Yapılışı:
Öncelikle şekeri ve yumurtaları mikserle güzelce çırpmakla işe başlayalım. Yağı, yoğurdu ekleyip tekrar karıştıralım. Elmaların kabuklarını soyup minik minik doğrayalım. Un, vanilya, kabartma tozu ve taçını eleyerek karışıma ilave edelim. Elma, kuru üzüm ve kırık fındığı da ekleyip spatül ile karıştıralım.
Ben yuvarlak kelepçeli kek kalıbımda yaptım. siz dilediğiniz bir fırın kabında yapabilirsiniz kekinizi. Tabana yağlı kağıt sermeyi ya da yağlamayı unutmayalım.
Harcı kalıba döküp 175 'C de üzeri kızarana kadar yavaş yavaş pişirelim.
Fırından çıkardığımız kekimiz hafif ılıyınca servis tabağına alıp üzerine tarçın ve pudra şekeri karışımından eleyelim.

Afiyet Olsun...




25 Temmuz 2017 Salı

BAKLAVA YUFKASIYLA TULUM LORLU ÇITIR BÖREK


Merhabalar,
Bugün sizlerin karşısına çıtır çmı ıtır, lezzetli mi lezzetli ve bir o kadar da pratik bir tarifle geldim. Yerken kendinizi boyoz yiyormuş gibi hissedeceksiniz. Tabi boyozu İzmirlilerden başka bilen var mı içimizde bilemiyorum. Bizim buraların favorisidir boyoz ve her türlüsü yapılır. Patlıcanlı, peynirli, ıspanaklı, tahinli çikolatalı ve hatta enginarlısı bile yapılır. O derece sseveriz boyozu. Tam da onun ayarında bir börek benimkisi.
Acil misafiriniz mi gelecek ? panik yokkkk :) Buzdolabınızda baklavalık yufkanız varsa korkmayın. Çayı koyun ocağa, o demlenene kadar zaten böreğinizi de pişirmiş olacaksınıız :) O kadar pratik yani. Hem kolay hem de lezzetli ki sormayın gitsin.
Farklı iç harçlarla da nefis oluyor mesela patatesli ve kıymalısını da yaptım harika oldu. Siz hangi hiç harçla yaparsanız sonuç mükemmel olucak emin olabilirsiniz buna...

Hemen tarife geçelim mi ?

İşte sizler için gelsin o zaman;



BAKLAVA YUFKASIYLA TULUM LORLU ÇITIR BÖREK

Malzemeler: (1 tepsi için )
16 adet baklavalık yufka,

İç Harcı için:
1 yumurta akı,
400 gr kadar tulum loru,
bir tutam maydanoz,
karabiber

Ara katlara sürmek için:
150 gr tereyağı,

Üzeri için:
susam

Yapılışı:
Öncelikle tereyağını sos tenceresine alıp eritelım. ilk yufkamızı tezgahımıza serelim. 
Fırça yardımıyla tereyağını yufkanın her yerine gelecek şekilde sürelim. İkinci yufkayı üzerine yerleştirip yine yağ sürelim. Üçüncü yufkayı için de aynı işlemi uygulayalım. Son olarak dördüncü yufkayı yerleştirelim. Bir kapta ince kıyılmış maydanoz, lor peynirini, yumurta akını ve karabiberi karıştıralım. Harçtan gelişi güzel yufkanın üzerine serpiştirelim. Uzun tarafından başlayarak ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde saralım. Ben 3 parmak genişliğinde dilimledim ama siz hangi boyda isterseniz o şekilde dilimlere ayırabilirsiniz. Tepsimize çok fazla aralıklı olmayacak şekilde yan yana yerleştirelim.
Kalan yumurta sarısını ve tereyağını fırçayla üzerine sürelim. Susam serpiştirelim.
Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirelim.
Yaklaşık 20- 25 dk yeterli oluyor.
Sıcak ve çıtır çıtırken servis edelim.
Afiyet olsun.




17 Temmuz 2017 Pazartesi

GİRİT KURABİYESİ


Merhabalar sevgili dostlarım,

Sıcaklardan elim hiç gitmiyor tarif yazmaya, bunaltıcı bir hava var İzmir'de bu aralar. Klimanın altında dinlenmeyi tercih ediyorum. Ama mutfakta yeni tarif denemelerine de ufaktan da devam ediyorum. Bir Giritli olarak tarif defterime kaydettiğim ama bir türlü yapmaya fırsat bulamadığım bu harika kurabiyeyi neden daha önce denemediim diye çok söylendim kendime :)
Çok beğendik biz bu kurabiyeyi. Ağızda eriyip gidiyor adeta. Size de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Aynı hfatada iki kez yapmışlığım oldu, o derece beğendik yani. Halamın mevlüdü için yapıp götürdüm en son. Tadına bakan misafirler tarifini istediler hemen...
Ve malzeme listesini sayınca da çok şaşırdılar. 
Niye mi ?
Çünkü hamurunda hiç şeker yok ve çok az malzeme ile yapılıyor kurabiye.

Sizleri çok fazla merakta bırakmadan hemen veriyim ben en iyisi bu nefis kurabiyenin tarifini... 
Deneyenler, fikirlerinizi yorumlara bırakırsanız çok sevinirim.

Şimdiden afiyet olsun diyorum. Tarfii okuyanlar doğru mutfağa denemeye geçecek bunu da biliyorum :)



GİRİT KURABİYESİ

Malzemeler:
1 paket tereyağı (teremyağ kullandım ben)
1 pkt vanilya,
Yaklaşık 3 - 3,5 su bardağı un

Üzeri için:
1 su bardağı kadar pudra şekeri
2 çay kaşığı tarçın

Yapılışı:
Öncelikle oda sıcaklığında yumuşamış olan tereyağını, vanilyayı bir kaba alalım. Üzerine kontrollü bir şeklide elediğimiz unu ilave edelim. Yoğuralım. Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim. Hamurdan cevizden biraz daha küçük parçalar koparıp elimizde yuvarlayalım. Benim 42 adet kurabiyem oldu. Boyutunu buna göre belirleyebilirsiniz. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine hamurları aralıklı olarak yerleştirelim.
Önceden ısıttığımız 180 'C ye ayarlı fırında 15 dk kadar altı hafif pembeleşene kadar pişirelim.
Kurabiyelerimiz pişerken bir kaba pudra şekeri ve tarçını ekleyip karıştıralım. Fırından çıkardığımız sıcak kurabiyeleri hiç vakit kaybetmeden hazırldaığımız karışıma bulayalım. Servis tabağına dizelim.

Afiyet Olsun.


8 Haziran 2017 Perşembe

RAMAZAN PİDESİ NASIL YAPILIR ?


Merhaba sevdiklerim,
Ramazanın da yavaş yavaş ortalarına doğru gelmeye başladık. Bu aralar biraz hastalık vs ile uğraşıyorum. Prensesim geçtiğimiz haftalarda su çiçeği çıkarttı. Sınıfta bir kişide olunca toplu halde çıkardılar :)) O iyileşti derken birkaç gün önce de bisikletten düşüp sağ ayak bileğini kırdı. Onunla meşgul olduğum için bloğa gelip de yazı yazamadım. Allah başka dert keder vermesin yarabbim. Bunlar gelip geçici rahatsızlıklar. 
Öncelikle hepinizin Ramazanı mübarek olsun Allah tuttuğunuz oruçları kabul etsin inşallah. Bolluk, bereketle, huzurla, hayırla ve bol bol duayla geçireceğimiz güzel bir ay olsun...

Size güzel bir tarifle merhaba demek istedim bugün.
Ramazan deyince akla ilk gelen şey ya ramazan pidesidir ya da ramazan davulcusu. Bugün çok kolay bir şekilde nasıl ramazan pidesi yaparız onun tarifini paylaşacağım sizlerle. Yapımı çok zevkli, finali ise efsane güzellikte...


Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Mayalı olduğu için çok bekletmeden tüketirsek faydalı olur. Fırından işk çıktığı andaki kokusu, dokusu tadı muhteşem oluyor benden söylemesi...


Evet. . . 
Tarifim şöyle;

EV YAPIMI RAMAZAN PİDESİ 

Malzemeler:

2 silme tatlı kaşığı instant maya,
1 tatlı kaşığı tuz,
3 yemek kaşığı zeytinyağı,
2 su bardağına yakın ılık su,
4 su bardağı un,

Üzeri İçin: 

yumurta sarısı
sıvıyağ,
susam ve çörek otu

Tabanı için: irmik

Yapılışı: 
Un, tuz, maya zeytinyağını bir kaba alalım. Ilık suyu kontrollü bir şekilde ilave edip yavaş yavaş yoğuralım. Ben 1,5 su bardağı kadar kullandım. Ele yapışmayan fakat çok yumuşak bir hamur elde edelim. Hamuru bir kaba alıp üzerini kapatalım. Hacminin iki katı olana kadar (yaklaşık 45 dk. ılık bir yerde mayalanması için bekletelim. Mayalanan hamuru mutfak tezgahına alıp içindeki hava kabarcıklarının çıkması için birkaç kez yoğuralım. Tepsimizi hafif yağlayalım ve irmik serpiştirelim.
Hamurumuzu tepsiye alıp parmak uçlarımızı zeytinyağına hafifçe batırıp hamura şekil verelim. Açtığımız hamura sıvıyağ, yumurta sarısı karışımını sürelim. Elimizle önce hamurun kenar kısmına tırnak izleri bırakalaım. Sonra yine elimizi yağa batırıp baklava şekli verelim. Üzerine susam ve çörek otu serpiştirip fırını ısıtmadan tepsiyi yerleştirip kapağı kapalı olarak tepsi mayası için 15 dk kadar bekletelim. Mayalanan pidemizi 180 'C ye ayarladığımız fırında nar gibi kızarana kadar pişirelim. Pişen pidemizi temiz bir mutfak örtüsü arasına alalım. Ben nemli bez örttükten sonra mutfak örtüsü serdim üzerine pamuk gibi oldu.
Afiyet olsun.