Sayfalar

24 Nisan 2017 Pazartesi

KURU DOMATESLİ YABANİ PIRASA ( Körmen ) KAVURMASI


Merhabalar sevgili dostlarım,
Bu aralar bizim buralarda tezgahları Ege otları, enginarlar süslüyor. Bu hafta Bostanlı Pazarından yabani pırasa aldım bir demet. İlk kez yapacağım için bir demet aldım :) Ama tadına baktıktan sonra niye iki demet almadım diye kendime kızdım ...

Körmen, sarımsağı andıran bir bitkidir. Kışın ilk aylarından başlayarak çalılıkların dip kısımlarında yetişir. Yeşil ince uzun yaprakları vardır. Kokusu da sarımsağı andırır. Anadolu'nun birçok yerinde yetiştiği bilinir. Ancak her yörede farklı şekillerde tüketilmektedir. Örneğin Van'ın meşhur otlu peynirinde kullanılan bitki körmendir.

Ayrıca körmenin kavurmasını yapabileceğiniz gibi hamurişlerinde börek içi olarak tüketebilirsiniz. Ben bu kez kavurmasını denedim. Yumurtalı yaptım nefis oldu. 

Körmen pırasaya da benziyor ama koku ve tadı daha çok soğanı andırıyor. Genellikle Nisan ve Mayıs aylarında daha serin iklimde dağlarda, taşlı yerlerde bulunuyor. Şimdi tam zamanıyken bulabiliyorsanız mutlaka deneyin diyorum.

Ve hemen tarife geçiyorum.






YABANİ PIRASA ( KÖRMEN ) KAVURMASI

Malzemeler:

1 bağ körmen,
6-7 adet kuru domates,
1 yumurta,
1 çay kaşığı tuz,
karabiber, kırmızı pul biber,
zeytinyağı,


Yapılışı:

Körmenleri güzelce yıkadıktan sonra ince ince yemeklik doğrayalım. Tencereye zeytinyağını alıp ısıtalım. Köremenleri tencereye alıp kavuralım. Kuru domateslerimizi de ekleyip tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte iyi ce yumuşayana kadar pişirelim. Gerekirse çok çok az su ilave edebilirsiniz. İKavrulan yemeğimizin üzerine yumurtayı ve tuzu ekleyip şöyle bir karıştıralım.
Üzerine kırmızı pul biber ve karabiberle ılık servis edelim.


Afiyet Olsun.





3 yorum:

Yorumlar