Sayfalar

12 Ağustos 2015 Çarşamba

KABAK GRETAN


Merhaba sevgili dostlarım,
Ağustos ayının ortalarına doğru hızla ilerlerken sıcaklarla aranız nasıl bimiyorum. Kendimi serin sularara atasım geliyor her an her saniye :)))
Böyle sıcak görmedim ben daha önce. 
Hava sıcakken de ağır yemekler gitmiyor hiç. Yazın hafif yemekler yaparım genelde. Çekirdek ailem de bundan oldukça memnun :)) Yaz sebzelerini çok seviyorum. Kabak için türlü sözler söylenmiş kültürümüzde. " kabak tadı verdi" denir mesela :) Pek tadı tuzu olmayan bir sebze diye bilinir aslında kabak fakat benim için yeri ayrıdır. Neler yapmayız ki onunla değil mi ?
Böreği, cevizli yoğurtlu salatası, çorbası, keki, mücveri ve benim en sevdiğim hali :) Gretan....
Eşim beşamelli yemekleri pek sevmese de bence bu yemeğin olmazsa olmazıdır üzerine gezdirdiğimiz, kaşarlı o nefis sosu...
Sık sık yaptığım bir yemek aslında kabak gretan. Ve sayfama eklediğimi düşünüyordum ama olmadığını görünce hemen hızlıca eklemek istediğim yemeğimin tarifini...
Ne kadar sık yaptığım bir yemek ama sayfama eklememişim nedense...
Arada çektiğimiz ve yayınlanmayı bekleyen tarifler arasında kalıyor çoğu yemekelrimiz. Bu da onlardan birtanesiymiş meğer :)) 

İşte huzurlarnızda fatoca tadların mutfağından çıkan kabak gretan tarifi ;




KABAK GRETAN
Kabak Gretan Nasıl Yapılır ?

Malzemeler:
3 adet kabak,
150 gr. kadar kıyma,
2 büyük boy soğan,
1 adet yeşil biber,
2 yemek kaşığı domates salçası,
2 iri diş sarımsak,
4-5 dal maydanoz,
1/2 demek dereotu,
tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
zeytinyağı, su

Beşamel sos için:
1su bardağı süt,
1 yemek kaşığı un,
3 yemek kaşığı sıvıyağ,
1/2 su bardağı kaşar peyniri rendesi,
değirmenden çekilmiş karabiber

Üzeri için: 
kaşar peyniri rendesi

Yapılışı:
Bir tencereye su koyup çok az tuz ekleyelim ve kaynatalım. Kabakları yıkayıp uzunlamasına ikiye keselim. Sonra bir kaşık yardımıyla iç kısımlarını çok fazla dibe gelmeden çıkaralım. Çıkan iç kısımları atmıyoruz değerlendiriyorum onlarla mücver yapıyoruz :) Kabak kayıklarımızı kaynayan suda çok fazla eritmeden yarı kıvamda haşlayalım. Kevgirle sudan alıp fırın kabımıza yerleştirelim.
Kabaklarımız ılırken biz iç harcımızı hazırlayalım.
Tavaya yağı ekleyip ısıtalım. Minik doğradığımız soğan, sarımsak ve biberi ekleyip hafif soteleyelim. Ardından kıymayı ekleyelim 3-4 dk daha kavuralım. 1 yemek kaşığı salçayı ekleyip 2-3 dk daha kavuralım. Ocağın altını kapatıp ince ince doğradığımız dereotu ve maydanozu ardından da tuzunu baharatları ekleyip şöyle bir karıştıralım. Harcımız hazır. Bir kaşık yardımıyla harcı kabakların çukur kısmına paylaştıralım.Beşamel sos için sos tenceresine yağı ve unu alıp unun kokusu çıkana kadar kavuralım. Soğuk sütü ekleyip hızlıca karıştıralım topaklanmaması gerekiyor sosumuzun. Sos katı olur ise biraz süt ilave edebilirsiniz. Kıvam almaya başlayınca içine kaşar rendesini ve karabiberi ekleyip karıştıralım.Ocağın altını kapatalım.
Beşamel sosumuzu harcımızın üzerine gezdirelim. Üstüne de kaşar peyniri rendesi serpiştirelim. 
Kalan salçayı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1/2 bardak su ile seyreltip fırın kabına ekleyelim. Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında beşamel sos kızarana kadar pişirelim.
* * Ben fırın kabımın içine domates dilimleri yerleştirip üstlerine az beşamel ve kaşar ekledim. Kabaklarımla birlikte onlarda bir güzel pişti... Fikir olur belki sizlere de.
Afiyetler Olsun..




4 yorum:

  1. Hafif ama doyurucu bir yemek olmus, nefis gorunuyor canim.
    Ellerine saglik.

    www.theladiesdelight.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen, çok hafif bir yemek. Seviyoruz bizde bu yüzden :)))
      çok teşekkürler ziyaretiniz için ...
      sevgiler Julia Fertelli ...

      Sil
  2. Yemek çok lezzetli gorunuyor cok da guzel fotograflamissin. Iki kere maasallah!:)

    YanıtlaSil
  3. Gretan değil graten olacak

    YanıtlaSil

Yorumlar