Sayfalar

21 Nisan 2015 Salı

SLOW FOOD EKŞİ MAYA ETKİNLİĞİ

Merhabalar,
Geçtiğimiz hafta sonu Foçada yapılan Slow Food Etkinliğine katıldım.
Etkinliği yazmadan nce sizlere slow food ne demek neyi savunur biraz bahsetmek istiyorum.
Slow Food, tüm insanların gezegenimiz ve gıda üreticileri için iyi olan gıdaya ulaşabileceği ve tadını çıkarabileceği bir dünyayı amaçlayan küresel bir örgütlenmedir. 
Üye destekli ve kar gütmeyen bir kuruluş olan Slow Food, 1989 yılında fast food ve hızlı yaşamın yükselişine, yerel ve geleneksel gıdanın yok oluşuna bir tepki olarak, insanları yedikleri, gıdalarının nereden geldiği, tadı ve gıda seçimlerinin dünyanın geri kalanını nasıl etkilediği hakkında bilinçlendirmek amacıyla kurulmuştur.
Slow Food kaliteli gıdaya erişebilmenin ve zevk almanın her insanın temel hakkı olduğuna ve zevki mümkün kılan biyoçeşitlilik mirasının, kültürün ve bilginin sürekli korunması gerektiğine inanır.
Slow Food dünya genelinde 100.000 üye, 1500 konvivium (yerel örgütlenmelerimiz), ve küçük ölçekli sürdürülebilir gıda üretimi yapan 2000 Terra Madre gıda topluluğundan oluşan bir ağa sahiptir. Projeleri ve aktiviteleri ile Slow Food 150 ülkede milyonlarca insana ulaşmaktadır.
Misyonu,
Slow Food iyi, temiz ve adil gıdayı savunur. 
İyi, sağlıklı ve lezzetli gıdayı; temiz, çevreye ve hayvanlara en az zarar verecek şekilde üretilmiş, adil ise, gıdayı üreten, işleyen ve dağıtanın emeğine saygı duymak anlamını taşımaktadır.
Slow Food biyolojik çeşitliliği savunur ve sürdürülebilir çevre dostu gıda üretim/tüketim sistemlerini teşvik eder, sorumlu tüketimi yaymak için duyu eğitiminin önemine inanır ve üreticiler ile türeticileri kaliteli gıda aracılığıyla birbirine bağlamak için girişimlerde bulunur.
" SLOW FOOD EKŞİ MAYA ve TARHANA TADIM ETKİNLİĞİ "


Foça’da Slow Food Zeytindalı Konvivium Türkiye lideri olan sevgili Gül Girişmen hanımın daveti üzerine gerçekleştirilen Ekşi Maya ve Tarhana tadım etkinliğindeydim geçtiğimiz cumartesi günü. İzmir Rotaract Kulübü öğrencileriyle birlikteydik etkinlik boyunca. Foça'da evinin kapılarını bizler için açan Hikmet teyze elleriyle ekşi maya ekmeği ve tarhana pişirdi bizlere. Sohbet eşliğinde bu güzel lezzetlerin tadımlarını yaptık hep birlikte.



Bu nefis ekmeğin ve tarhananın tadını sizlere anlatmam güç, şu kadarını söyleyebilirim katkısız ve doğal lezzetleirn tadına bakmanın rahatlığı vardı üzerimde.. Harikaydı tatları... 
Hikmet teyzenin ellerine emeklerine sağlık.


İzmir Ekonomi Üniversitesi Mezunlarından olan Şef Ercan Ercü Aydın bize ekşi mayayı nasıl elde ederiz ve evde ekşi maya ekmeği yapılışını anlattı güzel bir sunumla. Sorularımızı yanıtladı...



Sunumdan sonra köy kahvesine geçtik Ilıpınar Köyü muhtarıyla güzel bir söyleşi yaptık...



ve son olarak da toplu bir hatıra fotoğrafı çekilerek etkinliğimizi sonlandırdık :)



Bu keyifli organizasyonda yer aldığım için kendimi çok şanslı sayıyorum ve sevgili Gül hanıma sonsuz teşekkür ediyorum. Bu oluşumun içinde yer almamıza vesile olduğu için.

Sevgiler,



5 yorum:

  1. çok güzel etkinlik olmuş takip etmiştim bişey sorabilirmiyim ekşi mayayı nasıl yaptı şef safiye acar tok

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekşimaya'yı oraya hazır getirmiştim fakat sıfırdan ekşimaya'yı elde etmeyi soruyorsanız. Fatoş hanım bence artık buna cevap verecek kadar donanımlıdır :)

      Ercan Aydın

      Sil
  2. Eskiden nohut ile mayalardi annem. Ekşi kayayı öyle elde ederdi. Ne guzel toplantı olmuş : ))

    YanıtlaSil
  3. var mı köy ekmeği gibisi mis gibi odun ateşinde elceğizleriyle yoğurdukları...Hikmet teyzeye gönül dolusu sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. çok güzel bir etkinlik olmuş..

    YanıtlaSil

Yorumlar