Sayfalar

30 Mart 2013 Cumartesi

KEK KALIBINDA ISPANAKLI BÖREK


Herkese Günaydın,
Mutlu, keyifli güzel bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum yazıma:))
Bugün sizlere harika ötesi bir tarif paylaşacağım. Yine ilklerimden :)))) Bu tarifi favorilerime ekledim hemen:)) Bayıldım, nefis ....
Sevgili Cahide ablanın sayfasında görüp bayılmıştım. Denenecekler listeme de eklemiştim. Dün tadına bakma şerefine nail oldum. İnanılmaz güzel bir börek. Aynı su böreği gibi oluyor ve çok pratik bir tarif. Mutlaka ama mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. İster kahvaltıya, ister 5 çayına, isterseniz de akşam menünüzde yanında ayranla:))))
İç malzemesini ben ıspanaklı yaptım çok güzel oldu. Sizler farklı iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli, sucuklu, pazılı ......
Sizi daha fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum...

Malzemeler:
5 yufka,

Sosu için:
1 su bardağı süt,
1 şişe maden sodası (200 cc'lik)
yarım su bardağı zeytinyağı,
2 yumurta,
tuz 

İç Malzemesi:
1 kg ıspanak,
1 orta boy soğan,
250-300 gr lor peyniri,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz ve karabiber

Mantolamak için:
Susam ve margarin







Yapılışı:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlıyoruz. Ispanakları güzelce birkaç su yayıp suyunu süzüp, yemeklik doğrayalım. Soğanı da küp küp keselim. Genişçe bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyup soğanları soteleyelim. Ardından ıspanakları da kısım kısım tavaya atıp, suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Kavrulan iç malzememizi ocaktan alıp içine tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Soğuması için bekletelim. Daha sonra içine lor peynirimizi ekleyip karıştıralım.
Sos malzemelerini derin bir kapta tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.
Kek kalıbımızın her tarafını güzelce margarinle yağlayalım. Her tarafına gelecek şekilde bolca susam serpelim. İlk yufkamızı bölmeden ve sosa batırmadan, kalıbımızın kenarlarından dışarı sarkacak biçimde, fotoğrafta da görüldüğü gibi yerleştirelim. 2. yufkayı 2'ye bölüp her parçayı sosa batırıp kek kalıbına eşit olarak yerleştirelim. İç harcımızdan bir miktar serpiştirelim. 3.ve 4. yufkaları da biraz yufka biraz içten koyarak aynı şekilde kalıba yerleştirelim. Son yufkayı 2'ye bölüp sosa batırıp kalıbımıza yerleştirelim.
Kalıbın ortasındaki ilk yufkadan kalan kısmı delip yanlara doğru yerleştirelim. Dışa sarkıttığımız yufkaları da böreğimizin üzerine kapatalım. En üstüne çok az sos malzememden kalmıştı onu sürdüm.
1 gece buzdolabında bekletelim.
Ertesi sabah 175 'C'ye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45-50 dk pişirelim.
Afiyet Olsun :))
Not: Malzememiz kalın olduğundan içinin düşük ısıda ve iyice pişmesi gerekiyor...
Cahide abla yazısında "böreğiniz sönebilir" diye yazmış fakat benimki maşallah hiç sönmedi :))) 
Herkes yapsın bence. Çok güzel bir tarif :))))

29 Mart 2013 Cuma

KADINBUDU KÖFTE


Herkese Günaydın ve hayırlı Cumalar diliyorum,
Bugün sizlere yine ilk kez denediğim bir tarifimle merhaba diyorum. Hepimizin bildiği hatta çoğumuzun sık sık yaptığı bu köfteyi ben ilk kez denedim. Aslında çok da severim ama niyeyse bir türlü yapmak nasip olmadı. İş yerinde çok sık çıkardı ve benim çok sevdiğimi bildiği için aşçımız Havva abla hep bir tık fazla koyardı tabağıma sağolsun :)))) Şimdi evdeyim ve iş başa düştü. Kolları sıvayıp geçtim köftenin başına:)))) Oldu çok da güzel oldu. Hatta yaptığım akşam kayınvalidem ve kayınpederim akşam yemeğine bize geldiler. Her ikisi de çok beğendi :)) Eşim ve kızımdan da tam not alan tarifimi sizlerle paylaşmaya geldi sıra:))))))
İşte malzeme listem...


Malzemeler: (14 adet için)
400 gr kıyma,
1 yumurta,
1 orta boy soğan,
1 çay bardağı pirinç,
1 tutam maydanoz,
tuz ve karabiber,
zeytinyağı

Panelemek için:
2 yumurta,
1 kase un,
1 kase galeta unu

Kızartmak için: sıvıyağ

Yapılışı:
Öncelikle pirinci yıkayıp küçük bir tencereye alalım. Üzerine 1 çay bardağı su ilave edip orta ateşte haşlayalım. Arada kontrol edelim diri ise biraz daha su ilavesiyle iyice haşlayalım. Ayrı bir tencereye 1 çorba kaşığı kadar zeytinyağı koyup "kıymanın yarısını" 3-4 dk kadar kavuralım. Süre sonunda biraz tuz ilave edip karıştırıp soğumasını bekleyelim. Haşlanan pirinci süzüp, soğutalım. Derince bir kaba kavurduğumuz kıymayı, pirinci, rendelediğimiz soğanı, çiğ kıymayı, yumurtayı, ince kıyım maydanozu, değirmenden çektiğimiz karabiberi ekleyip çok az da tuz ilave edip iyice yoğuralım.  Harcımızı 30 dk buzdolabında bekletelim.
Daha sonra elimize limon büyüklüğünde parçalar alıp köfte şekli verelim.
Bir kaba panelemek için 3 ayrı kap koyalım. Birine çırpılmış yumurtaları diğerine unu ve sonuncuya da galeta ununu koyalım.
Şekil verdiğimiz köftelerimizi önce una sonra yumurtaya ve en son galeta ununa bulayıp kızgın yağda arkalı önlü kızartalım.
Bir havlu peçete üzerine alıp fazla yağını çektirelim.
Sıcak sıcak yanına makarna ve yeşil salata ile servis edelim :))))
Afiyetler olsun.

Not: Evde yaptığımız sade pilavımızdan bir miktar ayırıp deepfreze kaldıralım. Bu köfteyi yapmak için elimizin altında pilavımız her daim hazır olur...

28 Mart 2013 Perşembe

MUZLU RULO PASTA


Herkese Günaydın,
Bugün sizlerle daha önce hiç denemediğim bir pasta tarifini paylaşıyorum. Uzun zamandır yapmayı istiyordum. Nihayet dün yaptım. Çok da güzle oldu. Başlarda bazı tereddütlerim vardı. Acaba rulo yaparken çatlar mı kırılır mı diye ama püf noktalarını tam olarak uyguladım ve sonuç gayet başarılı oldu :)))
Yapmak isteyenlere gönül rahatlığı ile tavsiye ediyorum...
Hemen tarife geçiyorum :)



Malzemeler: 
4 yumurta (oda ısısında olmalı)
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı un,
1 pkt Dr. Oetker hamur kabartma tozu,
1 pkt Dr. Oetker vanilya,

Kreması:
2 su bardağı süt,
5 çorba kaşığı toz şeker (azaltıp, çoğaltabilirsiniz)
1 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı mısır nişastası,
1 çorba kaşığı tereyağı,
1 pkt Dr Oetker vanilya,

İçi için: 
2 adet muz ve 1 avuç damla çikolata

Üzeri için: 
1 pkt Dr Oetker sade krem şanti
1 su bardağı soğuk süt,
hindistan cevizi,
damla çikolata



Yapılışı:
Öncelikle yumurtaları ve şekeri mikser ile 10-15 dk iyice mayonez kıvamına gelinceye kadar çırpalım. Bu 1. püf noktamız...
Daha sonra karışıma elediğimiz unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ekleyip biraz daha çırpalım.
Fırın tepsimize yağlı kağıt serip harcımızı içine yayalım. Spatul ile her yerine eşit dağılmasını sağlayalım.
10 dk önceden ısıttığımız 180 'C lik fırında yaklaşık 15 dk üzeri hafif pembeleşene kadar pişirelim. Ben turbo ayarda 15 dk pişirdim. Siz kendi fırın ayarınıza göre kontrollü pişiriniz...
Kekimiz fırındayken, kremamızı pişirelim. Bir tencereye süt, şeker, un ve nişastayı koyup tel çırpıcı ile kıvam alana kadar karıştırarak pişirelim.
Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp içine vanilya ve tereyağını ekleyip yap eriyene kadar karıştıralım. Soğumaya bırakalım.
Fırından çıkardığımız keki ilk sıcaklığı geçinceye kadar 5 dk bekletelim. Daha sonra yağlı kağıdı ile birlikte rulo yapıp bu şekilde soğumasını bekleyelim.
Soğuyan kekimizi yağlı kağıttan dikkatlice ayıralım. Kremayı kekin her yerine gelecek şekilde sürelim. 2 adet muzu uzun kenarına yerleştirelim. Damla çikolata serpiştirelim. Ve rulo yapalım.
Rulonun kenarlarından birer parmak keselim. Krem şanti ile düzgün kaplanması için. Servis tabağına alalım. Dışı için süt ve krem şantiyi mikserle katı kıvam alana kadar çırpalım. Spatul yada bıçak yardımıyla rulonun etrafını krem şanti ile kaplayalım. Üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirip damla çikolata ile süsleyelim.
Buzdolabında 4-5 saat bekletelim. Dilimleyerek servis yapalım.
Afiyet Olsun...

NOT: Ben servis tabağımın kenarlarına birer parça yağlı kağıt seriyorum. Sonra krem şanti ile kaplıyorum pastamı. Kaplama işlemi bittikten sonra da yanlardaki kağıtları alıyorum ve servis tabağım temiz kalıyor :))

27 Mart 2013 Çarşamba

YUMURTALI İRMİK HELVASI

Merhabalar,
Yine güzel ve çok lezzetli bir irmik helvası tarifiyle karşınızdayım. Geçtiğimiz Cuma günü apartmandaki komşularımla bende toplandık. Rengi ve miss gibi kokusuyla güzel helvayı yaptım komşularıma. Çok beğenildi ve hemen tarifi istendi. Çok değişik ve güzel bir tarif. Mutlaka denemenizi tavsiye ederim.



Malzemeler:
1 su bardağı irmik,
1 su bardağı toz şeker,
1 su bardağı süt,
yarım su bardağı sıvıyağ,
3 yumurta (toplamda 1 su bardağına eş olması gerekiyor)
1 pkt Dr. Oetker vanilya

Not: Yumurta 2 adette olabilir. O zaman su bardağına 2 yumurtayı kırıp geri kalanını süt ile tamamlayabilirsiniz :))))



Yapılışı:
Tencereye sıvıyağı, şekeri,sütü ve yumurtaları ekleyip mikser ile iyice çırpalım. Sonra üzerine irmiği ilave edip ocağın altını kısık ateşe ayarlayıp sürekli karıştırmak suretiyle pişirelim.
Helva kıvamına geldiğinde ocağın altını kapatıp vanilyayı ekleyelim ve karıştıralım. Tencerenin kapağına havlu kağıt serip dinlenmeye bırakalım.
Servis tabaklarına alıp üzerine tarçın serpelim.
Sıcak servis yapalım :)))
Afiyet Olsun...

26 Mart 2013 Salı

BENDE MİM' LENDİM :)


 

Merhaba sevgili dostlarım,
Uzun zamandır yazmam gereken bu postu bugün sizlerle paylaşıyorum nihayet...
Çok sevdiğim blog arkadaşım http://lezzetdansi.blogspot.com/ bloğunun sahibi sevgili Sibel beni de mimledi :))
Bu ilk mimlenişim ve inanın çok sevindim ama bir türlü yayınlama imkanım olmadı... Kısmet bugüneymiş diyorum ve hemen ankete geçiyorum...
Kendisine çok teşekkür ediyorum :))))
Sevgiler gönderiyorum...

1.)Şimdiye kadar gezdiğiniz yerler içinde en çok nereyi ve nesini beğendiniz? 
     Yurtiçi, yurtdışı farketmez.
Cevap: Şimdiye kadar eşim sayesinde pek çok yer gezdim fakat en çok beğendiğim yer ANTALYA oldu. 
Orada Paloma otelde kalmıştık ve şehri inanılmaz çok beğenmiştim. Düden Şelalesine bayılmıştım. İnanılmaz güzel bir yer... 
Gitmeyi düşünenlere kesinlikle tavsiye ediyorum...

2.) Hobiniz ile ilgili bir puf noktası paylaşır mısınız bizimle.( dikiş, aşçılık vs)
Cevap: Hobim yaklaşık 3 yıldır mutfak :) Daha öncesinde Bornova Belediyesinde Türk Sanat Müziği Korosunda Solist'lik yaptım. 4 sene çeşitli yerlerde, konserlerde görev aldım. Benim için inanılmaz bir deneyimdi. Çok keyifliydi. Hatta bir zamanlar ud dersi almıştım. Ara sıra amatörce de olsa çalıyorum.
Şimdi sadece mutfak ile ilgileniyorum. Bana terapi gibi geliyor zamanın nasıl geçtiğini hiç anlamıyorum :) Mutfağa girdiğim anda çok mutlu oluyorum. İnanılmaz keyif veriyor bana...

3.) En memnun kaldığınız makyaj malzemeniz nedir?
Cevap: Kısaca hepsi diyebilirim.....

4.) En beğendiğiniz film ve konusu nedir?
Cevap: Yeşil Yol ve Piyanist
                 
Edgecomb, hikayesini anlatırken bir huzur evinde yaşamaktadır ve hapishanedeki görevinin üzerinden yıllar geçmiştir. Edgecomb'un hapishanedeki görevi, hücrelerinden alınan idam mahkümlarını, elektrikli sandalyenin bulunduğu ölüm odasına kadar olan bir millik yeşil yoldan götürmektir. Edgecomb yıllar boyunca bu yoldan sayısız idam mahkümu nakleder. Ama hiçbirisi onu John Coffey kadar etkilemez. Oldukça iri yarı biri olan Coffey, iki küçük kızı öldürmek suçundan idama mahküm olmuştur. Ürkütücü görünümünün aksine oldukça duygulu ve karmaşık bir iç dünyası olan Coffey, bazı doğa üstü güçlere sahiptir. Edgecomb'un ona gerçekten suçlu olup olmadığını sormasıyla aralarında diyolog başlar. Edgecomb, artık hiç beklenmedik yerlerde mucizelerin olabileceğine inanmaktadır.

PİYANİST

2002 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye alan ve en iyi film dalında Oscar’a aday olan Piyanist, İkinci Dünya Savaşı sırasında Varşova gettosunda saklanarak hayatta kalmayı başaran Yahudi piyanistVladislav Szpilman’in gerçek hayat öyküsünü anlatıyor. Almanlar Polonya’yı işgal ettiğinde yirmi sekiz yaşında olan Szpilman, ülkesinin önde gelen genç yeteneklerinden biri olarak Varşova Radyosu’nda çalışmakta, bir yandan da konserler vermekte ve bestecilik yapmaktadır. İşgal sonrasında yaşam alanları gittikçe kısıtlanan Yahudiler, trenlere bindirilerek toplama kamplarına yollanmaya başladıkları zaman, Szpilman önceden tanıdığı bir görevli tarafından sıradan çıkarılır. Tüm ailesi kamplarda yitiren Szpilman (burada Polanski’nin de annesinin Auschwitz’te öldüğünü ve babasının Mauthausen kampından kurtulduğunu belirtmekte yarar var), savaşın sonuna kadar çeşitli Polonyalılar tarafından korunarak, sıklıkla açlıktan ölüm sınırında, Varşova’nın kurtarılmasını bekler. Daha önce Spielberg’in “Schindler’in Listesi”ni yönetmen teklifini reddeden usta Polonyalı yönetmen Roman Polanski’nin, Szpilman’la aynı dönemlerde yaşamını sürdürme mücadelesi verdiği için, filmi büyük bir duyarlılıkla kotardığı söyleniyor. “Piyanist” kaçırılmaması gereken bir film.

5.) Sizce okuduğunuz en güzel kitap hangisiydi ?
Cevap: Kar Altındaki Ateş
1992 yılında, Tibetli rahip Palden Gyatso, Tibet’i işgal eden Çinli güçler tarafından otuzüç yıllık hapis hayatından sonra salıverildi. Kaderinden başka bir şeye güvenemeden, Himalaya’ları geçerek Hindistan’a kaçtı. Bu etkileyici eser, Palden Gyatso’nun Çinlilerin işgali altındaki Tibet halkının çektiği inanılmaz acıları anlatan gerçek bir yakın çağ tanıklığıdır.

6.) Şu an ne olsa sizi çok mutlu ederdi ?
Cevap: Babacığım yanı başımda olsaydı dünyanın en mutlu kişisi olurdum. Onu çok özlüyorum.
Mekanın cennet olsun canım babam. Elbet bir gün buluşacağız. . .

7.) Seni en sinirlendiren şey?
Cevap: Riyakarlık, yalan ve samimiyetsizlik. . .

8.) Bugünlerde favori kıyafet kombininiz?
Cevap: Tayt /tunik yada kot /gömlek :))

9.) Sevdiğin işi mi yapıyorsun? Hayır ise ne yapmak isterdin?
Cevap: Şu an evde çalışıyorum ve vaktimin çoğunluğunu kızım ile geçiriyorum.
Küçük şirin bir dükkan açıp orada ev yapımı ürünlerimi sunup, sevdiklerimle paylaşmayı çok isterdim...


10.) Bu aralar en çok dinlediğiniz şarkı?
Cevap: Aslında ben genelde TRT Radyo Sanatçılarından TSM şarkılarını dinlerim,
fakat bu sıralar ; Mustafa Ceceli / Sevdiğim

11.) Ayrılmaz parçan?
Cevap: Kızım Elif :)

Sabırla okuduğunuz için çok teşekkür ediyorum :)))

25 Mart 2013 Pazartesi

PIRASA MÜCVERİ


Merhabalar,
Güzel bir haftaya başladık. İzmir' de hava çok ama çok güzel. Sizlere harika bir mücver tarifiyle geldim. Sık sık yaptığımız kabak mücverin dışında değişik bir lezzet yakalamak isterseniz işte bu tarif tam size göre....
Biz ailecek çok beğendik... Hele kızım daha yeni sıcak sıcakken soğumasını sabırsızlıkla bekleyip 4-5 tane yedi:))))
Mutlaka denemenizi tavsiye ederek tarifime geçmek istiyorum...

Malzemeler:
2-3 pırasa,
1 havuç,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
2 yumurta,
50 gr beyaz peynir,
1,5 çorba kaşığı mısır unu,
2 çorba kaşığı un,
8-10 dal ince kıyılmış maydanoz
Yarım demet ince kıyılmış dereotu,
değirmenden taze çekilmiş karabiber,
tuz

Kızartmak için : Sıvıyağ



Yapılışı:
Öncelikle pırasaları güzelce yıkayıp minik minik doğrayalım. Havucu rendeleyelim. Tavaya 1 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip pırasa ve havuçları soteleyelim. Ilımayası için bekletelim.
Bir kaba un, mısır unu, yumurta, dereotu, maydanoz, peynir, baharatları ve ılıyan havuç-pırasa harcını ekleyip karıştıralım. 
Buzdolabında 30 dk bekletelim. Tavaya sıvıyağı koyup ısıtalım. Kaşıkla harçtan alıp kızgın yağda arkalı önlü nar gibi olana kadar kızartalım.
Havlu kağıt serdiğimiz servis tabağına alıp, sıcak servis yapalım...
Afiyet Olsun.

19 Mart 2013 Salı

BALKABAKLI PASTA


Herkese Günaydın,
Güneşli bir İzmir sabahından herkese sevgiler.... 
Bugün sizlere ilk kez denediğim ve tadına doyamadığımız bir pasta tarifini paylaşcağım. Kayınvalidem köydeki evimizin bahçesinden getirdiği kocaman balkabağını verince çok sevindim. Hemen aklıma ilk gelen bir pasta yapmak oldu:))) Katkısız olunca tadı ve rengi nasıl güzel, nasıl da lezzetliydi anlatamam size... 
Çok pratik ve inanılmaz güzel oldu pastamız. Ev halkı hatta çok sevdiğim komşum Serpil ablam da çok beğendi pastamı:)))))))
Lezzeti onaylandı anlayacağınız....
İşte pastamın malzeme listesi...

Malzemeler:
1 kg balkabağı,
1,5 su bardağı toz şeker,
2,5 pkt yulaflı bisküvi,
2 çorba kaşığı tereyağı,
2 çorba kaşığı süt,
yarım pkt petibör bisküvi,

Kreması:
4 su bardağı süt,
8 çorba kaşığı toz şeker,
5 çorba kaşığı un,
1 pkt vanilya,
50 gr tereyağı,

Üzeri için:
küçük bir kase ceviz içi,
Hindistan cevizi



Yapılışı:
Öncelikle kabakları iri parçalar halinde doğrayıp yıkayıp tencereye dizelim. Üzerine şekeri ekleyip kısık ateşte kabaklar iyice yumuşayana kadar yaklaşık 20 dk pişirelim. Çatal yada patates ezici ile püre haline getirelim. Fazla suyunu süzelim. Soğuması için bekletelim.
Yulaflı bisküvileri un gibi olana kadar robottan geçirelim. Bir kaba alalım. İçine yumuşamış tereyağını ve sütü ekleyip yoğuralım. Kelepçeli yuvarlak kek kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serelim. Harcımızı tabana güzelce bastıra bastıra eşit bir şekilde yerleştirelim. Püf noktası iyice bastırmak !...Daha sonra buzdolabında 10 dk bekletelim.
Bu arada kremayı hazırlayalım. Bir tencereye süt, şeker, un ekleyip kıvam alana kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Göz göz olunca ocaktan alıp içine tereyağını ve vanilyayı ekleyip karıştıralım.
İyice soğuması için bekletelim. Üzerinin kaymaklanmaması için arada karıştıralım. 
Buzdolabından çıkardığımız kalıbımızın üzerine kremamızı dökelim. Spatül ile üzerini düzeltelim.
Balkabağı püremizi bir kaseye alalım içine yarım pkt petibör bisküviyi elimizle iri parçalar halinde parçalayalım ve balkabağına ekleyip karıştıralım.
Kremanın üzerini balkabağı ile kaplayalım.
Üzerini ceviz ve hindistan cevizi ile süsleyip deepfrezde 30 dk bekletelim.
Daha sonra buzdolabında 2-3 saat beklettikten sonra dilimleyerek soğuk servis yapalım...
Afiyet Olsun.

17 Mart 2013 Pazar

ÇEKİLİŞ SONUÇLANDI BEN KAZANMIŞIM :)))

Merhaba sevgili dostlarım,
Sizlerle güzel bir haberi paylaşmak istiyorum :)
Geçenlerde sayfamda bu çekilişten bahsetmiştim. Yarışma sonuçlandı ve en iyi içerik ile Google amca beni Yarışmanın kazananı ilan etti :)))))
Emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler ediyorum.
Haberi duyunca inanılmaz sevindim kızımın şansına katılmıştım. 
Çok mutlu oldum :))))))
Nursevin ablama, Yemek Gurmesine ve Yetkili firmaya çok teşekkürler....
Feradem Uyku Seti Tek Kişilik Ancora hediyemi heyecanla bekliyorum :))))
Sevgiler...

12 Mart 2013 Salı

NOHUTLU FİRİK PİLAVI


Merhabalar,
Bugün sizlere hem kokusu hemde tadı çok değişik olan bir pilav tarifimi paylaşacağım. 
Firik Pilavını. 
Firik Buğday başaklarının henüz tam olgunlaşmadan alevli ateşte tütsülendikten sonra kabuklarından temizlenerek elde edilmiş buğday bulgur arası bir üründür. Güneydoğu da özellikle de Antep yöresinde çok yaygın olarak kullanılır ve çok çeşitli şekillerde pişirilir. Ayırıcı özelliği tütsülenme esnasında dokusuna aldığı isli tattır ve muhteşem bir lezzet farkı yaratır. 
Eşim çok sık müşteri ziyareti için Gaziantep'e gider ve oradan son gelişinde de firik getirdi. İlk kez denememe rağmen tadına doyamadık. Pilavdaki o is kokusu beni mest etti... Bundan sonra sık sık yapacağa benziyorum.
Size de mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Sade olarak değil de bulgur ile karıştırılması önerilmiş aldığı yerden. Ben de o şekilde uyguladım. Biz çok beğendik :))))
İşte tarifim...
Malzemeler:
1 su bardağı firik,
1 su bardağı pilavlık bulgur,
1 su bardağı haşlanmış nohut,
1 soğan,
1 tatlı kaşığı tereyağı,
3 su bardağı tavuk suyu yada su,
tuz, karabiber ve zeytinyağı


Yapılışı:
Öncelikle soğanı küçük küçük doğrayalım. Tencereye yağ alıp soğanları soteleyelim. Daha sonra içine bulguru ve yıkadığımız firiği ilave edip kavuralım biraz. Üzerine sıcak suyunu ekleyip haşlanmış nohutu, tuzunu, karabiberini ve tereyağını ekleyip kapağı kapalı olarak 15 dk kadar kısık ateşte pişirelim. Suyunu çekince ocağın altını kapatıp üzerine havlu kağıt örtelim. Kapağı kapalı olarak pilavın demlenmesi için bekletelim.
Sıcak sıcak servis edelim :))))
Afiyet Olsun...

8 Mart 2013 Cuma

TAHİNLİ KURABİYE

Merhabalar,
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününüzü en içten dileklerimle kutluyorum :)) 
Bugün sizlere çok pratik ve bir o kadar lezzetli bir kurabiye tarifi vermek istiyorum. 
Gerek kıvamıyla,  gerekse içindeki kavrulmuş susamın verdiği tatla lezzetine doyulmaz kurabiyelerim oldu. Nette birçok tarif var. Ben de birkaç tarif denedim. Fakat bu son yaptığım kurabiyelerin tadını hiçbiri vermedi. Aradığım tat ve kıvam tam anlamıyla buydu. Ağızda hemen dağılan kavruk susam kokulu miss gibi bir kurabiye tarifi... Hem de inanılmaz pratik acil gelecek olan misafirleriniz için ideal bir kurabiye. Hazırlaması pişmesi yarım saatte bitti :)
Kesinlikle tavsiye ediyorum. Pişman olmayacaksınız. . .
İşte tarifi,

Malzemeler: (40 adet minik kurabiye için )
1 su bardağı elenmiş un,
Yarım su bardağı elenmiş pudra şekeri,
Yarım su bardağı Koska Tahin,
Yarım çay bardağı sıvıyağ,
1 tatlı kaşığı kavrulmuş susam




Yapılışı:
Öncelikle kabımıza mutlaka elemiş olduğumuz unu, pudra şekerini, tahini, sıvıyağı ve kavrulmuş susamı alıp ele yapışmayan kıvamı alana kadar iyice yoğuralım. Daha sonra elimizle cevizden küçük parçalar koparalım ve yuvarlayalım. Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye aralıklarla dizelim. Önceden ısıtılmış 170 'C deki fırında sadece 8 dk pişirelim. Süre sonunda fırından çıkartıp ılımayı için bekleyelim. Servis edelim.
Afiyet Olsun...