Sayfalar

21 Kasım 2013 Perşembe

GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI


Merhabalar,
Bir Giritli olup da otları sevmemek mümkün mü :)) Ben de otları ve özellikle de arapsaçını inanılmaz çok seviyorum. Anason kokan bu ot beni büyülüyor sanki, tam bir şifa deposu. Faydaları saymakla bitmez. Kökü idrar artırıcı olarak kullanılır, spazm giderici ,safra söktürücü ,iştah açıcı ,bağırsak yumuşatıcı ,süt arttırıcı ,idrar söktürücü ,gaz giderici...Kökü safra taşlarına ve idrar azlığına iyi gelirken tohumu ise mide ve bağırsak gazları ve parazitlerine iyi geliyor. Ayrıca kandaki üreyi düşürüyor, burun tıkanıklığını açıyor ve cildi koruyor.
Ne kadar çok faydaları var değil mi arkadaşlar...
Bu kadar faydalı ve şifalı bir otu ben de sık sık yapmaya gayret ediyorum. Yemeğimiz aromalı bir yemek, bu aromasını yapılan terbiye ile biraz daha baskınlayabilirsiniz. Ben bu kez terbiyeli hazırladım. Çok da güzel oldu :))
Haydi geçelim hemen tarife,



GİRİT USULÜ ETLİ ARAPSAÇI
Malzemeler:
1 kg arapsaçı,
250 gr dana eti,
1 büyük soğan,
1/2 çay bardağı zeytinyağı,
değirmenden çekilmiş tane karabiber,
su ve tuz

Terbiyesi için:
1 limon suyu,
1 çorba kaşığı un,
az su

Yapılışı:
Öncelikle düdüklü tencereye 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyip ısıtalım. Etimizi tencereye dahil edelim ve güzelce kavuralım. Üzerine 2 su bardağı kadar su ekleyip kapağı kapalı olarak yaklaşık 35-40 dk kadar pişirelim. Arapçasını güzelce yıkayıp, doğrayalım. Tencereye çok az zeytinyağı ekleyelim ve ince kıyım doğradığımız soğanı ilave edip kavuralım. Etlerimizi de ekleyelim 3-4 dk daha karıştıralım. Ardından arapsaçımızı ekleyip biraz daha kavuralım. 1 su bardağı ılık suyu, tuzunu ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 25 dk kadar da bu şekilde pişirelim. Terbiyesi için bir kasede unu, limon suyu ve çok az su ile çözüp çırpalım, pişmekte olan yemeğimizin üzerine gezdirelim.
Bir iki taşım daha kaynattıktan sonra yemeğimizi kontrol edip ocağın altını kapatalım. Sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun...

30 yorum:

  1. Daha bugün pazar telaşesinde dereotu diye arapsaçı aldım :D Bende çok severim ama daha önce kendim hiç pişirmemiştim. Annem yumurtalısını da yapar hafif ve lezzetli oluyor ama ben bu akşam bu tarifi deneyeceğim, teşekkürler güzel anlatım olmuş ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel bir tesadüf olmuş :)) Mutlaka yapınca da yorumunuzu almak isterim :))
      Yumurtalısı da nefis olur, kavururuz of of offff bu haftada öyle mi yapsam acaba :))))
      Size de şimdiden afiyetler olsun, sevgiler....

      Sil
  2. Her türlü ot yemeğini yerim orası ayrı ama bu yemeğe çocukluğumdan beri bayılıyorum. Yanında pilav ve yoğurt olursa daha da mükemmel olur tabii :)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen Irmak hanımcım ben de çok seviyorum :)))
      çok teşekkürler, sevgiler....

      Sil
  3. Hiç tatmadığım bir ot arapsaçı. Çok merak ediyorum aslında. Böyle yemeği pişirildiğini bilmiyordum. Çok lezzetli duruyor.
    Ellerinize sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka bir deneyin Deniz hanımcım, çok beğeneceğinize eminim....
      çok teşekkürler,
      sevgiler...

      Sil
  4. ilk kez duyuyorum arapsaçını, terhun otu derler buralarda aynısı mı acaba?
    çorbası yapılıyor et konuluyor içine,
    Ellerine sağlık canım, güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Hobistan inanın ben de bilmiyorum ikisi aynı ot mudur ?????
      Ama hiç bu ota terhun otu denildiğini duymadım.... Onu genelde tarhana yaparken koyuyorlar dereotu familyasından sanırım farklı diye düşünüyorum.....
      Çok teşekkürler,
      sevgiler...

      Sil
    2. Arapsaçı rezene diye bilinen ottur

      Sil
    3. Arapsaçı rezene diye bilinen ottur

      Sil
  5. değişik ve güzel bir tarif olmuş canım.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  6. Hiç denemedim ancak mucize bir sebze. Faydalarını okuyunca inanılmaz buldum. Semt pazarında bir Tuzla köylüsü hanım var, ona soracağım tüm otlar bulunuyor genelde, varsa tarifinizi uygulayacağım. Teşekkürler paylaşım için:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün hanımcım mutlaka bir enemenizi tavsiye ediyorum. Aromalı yemeklerden hoşlanıyorsanız beğeneceğinize eminim :)))
      Sevgiler...

      Sil
  7. Fatma hanım sanki kokusu şuan burnumda:)) İzmir'de pazarlarda şuan varmı dır bilmem ama çok severim ve de yaparım ellerinize sağlık harika müthiş fevkalade bir lezzet paylaştınız umarım sadece egeliler değil başka yöreden seni takip edenlerin de mutlaka denemesini tavsiye ederim...sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim Yeliz hanımcım :)))) Kesinlikle denemeyen kalmamalı bu lezzeti....
      Çok teşekkürler,
      Sevgiler...

      Sil
  8. Ellerine sağlık tatlım. Nefis görünüyor....:))
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  9. Merhaba ,çok değişik bir yemek otlar konusunda İzmir kadar şanslı değiliz ,yemek konusunda tercihim zeytin yağlılar ve otlardan yana olduğu için bayılıyorum bu tür yemeklere ellerinize sağlık harika görünüyor ,sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler sevgili Cizel :)))
      ben de çok seviyorum...beğendiğine sevindim canım :))))
      sevgiler...

      Sil
  10. Fatoş Hanım Egeli olup da Kahramanmaraş'da yaşamak nedir bilir misiniz? Ben söyleyeyim, arapsaçı gibi şevketibostan gibi otlara hasret kalmaktır. Börülceye, deniz börülcesine, enginara hasret kalmaktır. Bunları yapmaya devam ederseniz bir tabak da bana yollayın diye tutturacağım. :) ellerinize sağlık benim gibi tadını bilenler ah olsa da yesem diyordur eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Ahsen hanımcım,
      Kahramanmaraşın da çok güzel lezzetleri vardır mutlaka. Elbette yollarım ne demek :))
      beğendiğinize çok sevindim, sevgiler Kahramanmaraş'a.
      İzmir'den kucak dolusu sevgiler.....

      Sil
  11. Bak etlisini denememiştim Fatmacım ellerine sağlık, deneyeceğim, çünkü çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence ilk fırsatta denemelisiniz :)) beğendiğinize sevindim :))
      çok teşekkürler,
      sevgiler...

      Sil
  12. Merhaba
    Oldukça geç olsada bende sizi takibe aldım, affınıza sığınarak.
    Ot yemeklerini çok severim, belki Ege'li olduğumdan belkide Girit'e uzanan köklerimden.Ama bir türlü arapsaçıyla barışmadı yıldızım.Kokusundan mı tadından mı bilemedim.Görüntüsüne hayran bakmakla yetiniyorum o kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar caferengigül,
      Hoşgeldiniz :)) Çok mutlu oldum,
      Bende tam da kokusu için yiyorum diyebilirim. Çok ama çok güzel bir ot gerçekten.
      Belki terbiyeli yaparsanız o kokusunu dengeliyor aslında. Bence bir deneyin terbiyelisini. Bol ekşili hoşunuza gider belki :))
      Teşekkürler değerli yorumunuz için, sevgiler...

      Sil
  13. Off ben bayılırım buna Elinize sağlık Fatoş Hanımcım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. beğendiğinize çok sevindim :)))
      teşekkürler, sevgiler...

      Sil
  14. Ellerinize saglik severek yapiyorum...

    YanıtlaSil
  15. Görüntü olarak pek hoşuma gitmedi. Arapsaçı denen şeyden hiç yemedim nasıl bir şey olduğunu da bilmiyorum. :)
    Merak ettim acaba nasıl bir tadı var tşk

    YanıtlaSil

Yorumlar