Sayfalar

21 Ağustos 2013 Çarşamba

KURU BÖRÜLCE SALATASI


Merhabalar,
Bugün sizlere harika bir salata tarifi vereceğim. Bilenler bilir ama ben bilmeyenler için tekrar edeceğim :)) Börülcenin hem yemeğini hem de salatasını çok seviyorum. Ama bu salatayı uzun zamandır yapmadığımı fark ettim. Aslında başlı başına da bir öğün bence. Hele ki bol ekşili ve soğuksa nefis olur. Farklı salata alternatifi arayan arkadaşlarıma da fikir olur belki.
Ayrıca inanılmaz faydalı bir bakliyat. Bir de karnıkara olarak bilinen bir çeşidi daha var. Ama genelde salatalar da bu cinsi kullanılıyor.

100 gram kuru börülcede 343 kalori var. 22.8 protein, 20 gram karbonhidrat, sıfır kolestrol, 1,5 gr yağ, 2 gram lif içeriyor. Ayrıca 138 mgr fosfor, 74 mgr kalsiyum, 5,8 mgr demir, 6,7 mgr sodyum, 260 mgr potasyum, 30 IU A vitamini, 1,05 mgr B1 vitamini, 2,2 mgr B3 vitamini bulunuyor.

 Kandaki ensülin ve şekeri düzene sokuyor, bu nedenle şeker hastaları için iyi bir besin. Kabızlığa ve özellikle hemoroit ve bazı kalınbağırsak rahatsızlıklarına iyi geldiği biliniyor. Potasyum bakımından çok zengin olduğu için yüksek tansiyonu düşürüyor.
 

Akdeniz ve Ege Bölgesinin kıyı kesimlerinde yetiştiriliyor. Bu bakımdan çok şanslı sayıyorum kendimi, bol bol tüketmeliyiz. Aslında gaz içerdiği için bebeklere pek verilmiyor. Fakat haşlama suyunu 2  kez değiştirip ondan sonra yeni su ekleyip pişirelim. Püre şeklinde hazırladığımız börülceyi bebeğimize gönül rahatlığı ile yedirebiliriz. Çünkü inanılmaz faydaları var.
Bu kadar güzel bilgiden sonra çok çok basit, inanılmaz lezzetli ve bir o kadar besleyici salatamın tarifine geçelim mi birlikte :))


KURU BÖRÜLCE SALATASI
Malzemeler:
100 gr kuru börülce,
1 kuru soğan,
6-7 dal dereotu,
6-7 dal maydanoz,
3-4 dal taze nane,
1 limonun suyu,
zeytinyağı,
tuz ve kırmızı pul biber

Yapılışı:
Öncelikle börülcemizi güzelce yıkayıp küçük bir tencereye alalım. Üzerini 2 parmak geçecek kadar su doldurup kaynayana kadar 10-12 dk kadar haşlayalım. İsterseniz düdüklü tencerede de haşlayabilirsiniz. Pişme süresi biraz daha azalıyor. Ben tencerede yaptım. Arada haşlanıp haşlanmadığını kontrol edelim. Çok fazla da haşlamamaya dikkat edelim.
Haşlanan börülcemizin suyunu süzüp bir kaba alalım. Soğanı küp küp, maydanoz, dereotu ve naneyi ince kıyım doğrayıp börülceye ekleyelim. Tuzunu limon suyunu, kırmızı pul biberini ve zeytinyağını da ekleyip harmanlayalım.
Buzdolabında bekletelim. Servis yapacağımız zaman servis tabağına alalım.
Serin serin yiyelim.
Afiyet Olsun...

12 yorum:

  1. Uzun zamandır bloğunuzu izlemeye almak istememe rağmen bir türlü fırsat olmadı:((( Bugünmüş kısmet.....
    Ellerinize emeğinize sağlık. Bende beklerim.Börülcem var yapmak istiyordum deniyeceğim. Teşekkür ederiz,paylaşımızın için. Bu sözü çok severim ,size armağan olsun:''İnsanların en faydalısı insanlara faydalı olanıdır''............

    Sevgilerimle.......

    http://pastakasri.blogspot.com/
    Sevgilerimle.....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım hoş geldin :)))
      Çok teşekkürler, elbette geleceğim ziyaretine :)))
      Ben çok seviyorum bu salatayı :)) Yararlı olabildiysem ne mutlu bana canım...
      izleyicim olarak göremedim canım seni... Kayıt mı etmedin acaba...
      Çok öpüyorum, sevgiler...

      Sil
  2. Fatmacim lütfen cehaletimi maruz gör kuru börülce dedigin kuru fasulye mi yoksa sadece sekilleri mi benziyor. Harika bir salata olmuş resim de süper. Sanki bana piyazı anımsattı. Bende dis bugdayi yaptim onda da bir benzerini yaptim da ondan soruyorum. Sevgiler. Bu arada ben www.bebegimhersey.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Esme'cim,
      Estağfrullah canım. Kuru börülce fasulyeye çok benziyor fakat aynı şey değil. Börülce daha küçük. Kendine has çok güzel bir de kokusu var. Ortası siyahlı olan cinsi de var.
      Ziyaretine geleceğim canım,
      sevgiler...

      Sil
  3. biz buna piyaz deriz ve kuru fasülyeden yaparız ben de bayılırım ayıltmak için ayran verirler := D

    YanıtlaSil
  4. Bu arada dediğin gibi kuru borulce çok yararlı. Bilinenden çok yararı var. Tam da zamanı. Sadece içlerinde siyah lekeler oluyor diye biliyordum. Ve biraz itici geliyordu bana ama böyle lekesizleri de varsa bu harika tarifini hemen deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık tatlım. Ben de bayılırım bu salataya...:)
    Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
  6. Mmm goruntu mukemmel tadida guzeldir heralde.Yanina bide buz gibi ayran, kofte, lavas ohhh misss :))

    YanıtlaSil
  7. elerine sağlık canım benim.nefis olmuş...

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık görüntü harika eminim tadı da çok güzeldir:)

    YanıtlaSil
  9. Ellerine sağlık canımm...
    Görüntü süper gel beni ye diyor:))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. çok güzel görünüyor bayılırım börülceye elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorumlar