Sayfalar

2 Nisan 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI PIRASA DOLMASI


Merhabalar,
Yine güzel İzmir'imde güneşli bir hava var. Kuşlar balkonumda cıvıl cıvıl ötüyor. Ne güzel bahara eriştik nihayet. Doğa canlanmaya başladı:)
Bu güzel güne şöyle değişik ve güzel bir tarifle sizlere seslenmek istedim.
Seçeceğimiz pırasanın kalın olmasına dikkat edelim. Daha önce denemediyseniz hemen deneyin derim. Üzerine sarımsaklı yoğurtla da nefis oldu...

İşte malzemeler :
1 kg kalın pırasanın beyaz kısımları,

İç Harcı için:
1 su bardağı pirinç,
1 soğan,
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı domates püresi 
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
1 tatlı kaşığı kuru nane,
değirmenden çekilmiş karabiber,
değirmenden çekilmiş kişniş,
4-5 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz, 

Salçalı sosu için:
1 çorba kaşığı domates salçası,
2 çorba kaşığı zeytinyağı,
su


Yapılışı:
Öncelikle pırasanın en üst kısmını bıçakla keselim. Yıkayalım ve 10 cm uzunluğunda keselim. Boydan bıçakla kesik atalım yapraklarına ayıralım.
Tencereye su koyup yaprakları bu suda 3-4 dk kadar haşlayalım.
Kevgirle alıp bir tepsiye koyalım.
Genişçe bir kaba ,yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri, domates salçasını, ince kıyım doğradığımız maydanoz ve dereotunu, minik minik doğradığımız soğanı, zeytinyağını, baharatları, tuzunu ilave edip karıştıralım. Dolmamızı pişireceğimiz tenceremizin tabanına, kullanmayacağımız pırasa saplarından yerleştirelim. 
Soğuyan pırasalarımızdan bir tane alıp bir köşesine kaşık ile harçtan koyalım. Muska şeklinde sarıp tencereye dizelim. Tüm malzeme bitene kadar aynı işlemi uygulayalım.
Başka bir kapta salçayı su ile seyreltelim, zeytinyağını ilave edip karıştıralım. Pırasaların yarısına gelecek kadar bu sosdan döküp, üzerine porselen bir tabak kapatalım. (dolmalarımız açılmadan pişebilsin diye)
Yaklaşık 20-25 dk kadar kapağı kapalı olarak kısık ateşte pişirelim.
Piştikten sonra üzerine isteğe bağlı olarak sarımsaklı yoğurt ve kırmızı pul biber ekleyip servis edelim.
Afiyet Olsun...

25 yorum:

  1. elıne sağlık emek ısteyen bır ıs

    YanıtlaSil
  2. Eline sağlık Fatoş.:) Benim de çokça yaptığım bir yemektir.:) Ve çok lezzetli olur. Bir de beğendisini yaparız biz. Ben de pırasaların vakti geçmeden onu yapıp yayınlıyayım. İyi hatırlattın.:) Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık canım. Nefis görünüyor. Öptüm...:)

    YanıtlaSil
  4. Elinize sağlık, çok güzel olmuş hiç denememiştim pırasa dolması, en kısa zamanda yapmalıyım bende.sevgiler:))

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık Fatmacım. Ben yapmayı denemedim ama eli lezzetli bir akrabamda yedim. Enfes oluyor.. Afiyetle ..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  6. Görünüş olarak harika, lezzeti de öyledir mutlaka. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar, Fatma Hanım benim bloğa yorum yazmışsınız bloğumda yanıtladım ama bir de size yorum yazayım istedim,tarif ve sunum harika iştah açıcı görünüyor ellerinize sağlık. Ayrıca bende İzmir'liyim şuan İstanbul'da yaşıyorum ama İzmir'e çok sık gidip geliyorum.Söylediğiniz gibi şimdi İzmir'in havası harikadır :)Görüşmek üzere,
    Sevgiler :)
    Senem BABAALİ

    YanıtlaSil
  8. Canım müthiş güzel olmuş. Foto harika. Sen harika. Tarif harika. Maşallah . ne diyim daha. Ben çok severim değişik dolmaları. Pırasa sarmasıda bunlardan biri. Muska sarıncada çok şık olmuş .. sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Nasıl güzel bir görüntü Fatoşcum, Ellerine sağlık canım. Zeytinyağlı olması ayrı bir güzellik..

    YanıtlaSil
  10. Ellerine sağlık ,çok güzel bir lezzet harika bir sunum olmuş ..

    YanıtlaSil
  11. enfes görünüyor ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  12. Selmacım çok teşekkürler canım. Aslında bakma ayrıntılı anlattığıma. Başına geçince çok pratik geliyor inan :)))
    sevgiler canım.

    YanıtlaSil
  13. Nilgün'cüm ben de beğendilisini çok merak ettim şimdi :)))
    İlk fırsatta senden tarifini alıp denemek isterim canım.
    Çok teşekkürler,
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  14. Ablacım çok teşekkürler denemeni çok isterim :))))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. sekermutfağımız çok teşekkürler,
    Mutlaka dene canım,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Oya ablacım çok teşekkürler,
    senin elinde bence çoook lezzetli. Yaptıklarından belli oluyor bu :)))
    Öpüyorum ablacım,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Rabia hanımcım, çok teşekkürler :)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. Senem hanımcım ben de ziyaretinize çok sevindim. :))
    Kan çekmiş öyleyse beni size:)))
    Hemşeriyiz yani..
    Çok teşekkürler,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  19. Nursevin ablacım iltifatlarınla şu an yanaklarım pespembe oldu inanki :)
    Çok teşekkürler. Biz de çok beğendik bu tadı, bir dahaki sefere etli ve bulgurlu denemek istiyorum. Mutlaka öyle de çok lezzetli olacağını düşünüyorum. Öpüyorum çok...
    Sevgiler :)))

    YanıtlaSil
  20. Feray ablacım kesinlikle zeytinyağı tadına tat katıyor. Ben yemeklerimin hemen hemen tümünde zeytinyağı kullanıyorum.
    Çok teşekkürler :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  21. Cizel PEZUK çok teşekkürler canım,
    sevgiler :)

    YanıtlaSil
  22. Zeynep Kozan çok teşekkür ediyorum:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Eline sağlık canım pek güzel olur bu dolma bende arada yaparım yemeside güzel muska da iyi olmuş ben uzun sarmıştım kaptım bu fikri

    YanıtlaSil
  24. Çok teşekkürler Kardelen ablacım :))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Tadını henüz bilmiyorum ama bunun görüntüsü daha güzel gibi...
    http://www.ustaninmutfagi.com/yemektarifleri/ana-yemek-tarifleri/dolmalar/157-zeytinyagli-pirasa-dolmasi.html

    YanıtlaSil

Yorumlar