Sayfalar

30 Mart 2013 Cumartesi

KEK KALIBINDA ISPANAKLI BÖREK


Herkese Günaydın,
Mutlu, keyifli güzel bir hafta sonu geçirmenizi dileyerek başlıyorum yazıma:))
Bugün sizlere harika ötesi bir tarif paylaşacağım. Yine ilklerimden :)))) Bu tarifi favorilerime ekledim hemen:)) Bayıldım, nefis ....
Sevgili Cahide ablanın sayfasında görüp bayılmıştım. Denenecekler listeme de eklemiştim. Dün tadına bakma şerefine nail oldum. İnanılmaz güzel bir börek. Aynı su böreği gibi oluyor ve çok pratik bir tarif. Mutlaka ama mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. İster kahvaltıya, ister 5 çayına, isterseniz de akşam menünüzde yanında ayranla:))))
İç malzemesini ben ıspanaklı yaptım çok güzel oldu. Sizler farklı iç malzeme ile de yapabilirsiniz. Peynirli, patatesli, sucuklu, pazılı ......
Sizi daha fazla bekletmeden hemen tarife geçmek istiyorum...

Malzemeler:
5 yufka,

Sosu için:
1 su bardağı süt,
1 şişe maden sodası (200 cc'lik)
yarım su bardağı zeytinyağı,
2 yumurta,
tuz 

İç Malzemesi:
1 kg ıspanak,
1 orta boy soğan,
250-300 gr lor peyniri,
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
tuz ve karabiber

Mantolamak için:
Susam ve margarin







Yapılışı:
Öncelikle iç malzemeyi hazırlıyoruz. Ispanakları güzelce birkaç su yayıp suyunu süzüp, yemeklik doğrayalım. Soğanı da küp küp keselim. Genişçe bir tavaya 2 çorba kaşığı zeytinyağını koyup soğanları soteleyelim. Ardından ıspanakları da kısım kısım tavaya atıp, suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Kavrulan iç malzememizi ocaktan alıp içine tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Soğuması için bekletelim. Daha sonra içine lor peynirimizi ekleyip karıştıralım.
Sos malzemelerini derin bir kapta tel çırpıcı ile güzelce çırpalım.
Kek kalıbımızın her tarafını güzelce margarinle yağlayalım. Her tarafına gelecek şekilde bolca susam serpelim. İlk yufkamızı bölmeden ve sosa batırmadan, kalıbımızın kenarlarından dışarı sarkacak biçimde, fotoğrafta da görüldüğü gibi yerleştirelim. 2. yufkayı 2'ye bölüp her parçayı sosa batırıp kek kalıbına eşit olarak yerleştirelim. İç harcımızdan bir miktar serpiştirelim. 3.ve 4. yufkaları da biraz yufka biraz içten koyarak aynı şekilde kalıba yerleştirelim. Son yufkayı 2'ye bölüp sosa batırıp kalıbımıza yerleştirelim.
Kalıbın ortasındaki ilk yufkadan kalan kısmı delip yanlara doğru yerleştirelim. Dışa sarkıttığımız yufkaları da böreğimizin üzerine kapatalım. En üstüne çok az sos malzememden kalmıştı onu sürdüm.
1 gece buzdolabında bekletelim.
Ertesi sabah 175 'C'ye ayarlı fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 45-50 dk pişirelim.
Afiyet Olsun :))
Not: Malzememiz kalın olduğundan içinin düşük ısıda ve iyice pişmesi gerekiyor...
Cahide abla yazısında "böreğiniz sönebilir" diye yazmış fakat benimki maşallah hiç sönmedi :))) 
Herkes yapsın bence. Çok güzel bir tarif :))))

29 yorum:

  1. Ellerine sağlık canım börek çok güzel
    olmuş.

    YanıtlaSil
  2. Cok güzel görünüyor fikirde co hos Servis görünümüde güzel olacak böyle olunce Canim ellerine saglik afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  3. canım elelrine sağlık sen yaparsında hiç kötümü olur. Harika herzamanki gibi ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Bu tarifi yapmaya cesaret edemiyorum, çünkü fırınımın ayarı bozuk, çok hızlı pişiriyor :( içi hamur olur diye..
    Ellerine sağlık, çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  5. Bu tarife bayıldım, bayıldım, bayıldım. Bugün hemen yufka alıp yapacağım.
    Çok teşekkür ederim paylaştığın için.
    Hem çok güzel görünüyor hemde kolay.
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. Bu tarife bayıldım, bayıldım, bayıldım. Bugün hemen yufka alıp yapacağım.
    Çok teşekkür ederim paylaştığın için.
    Hem çok güzel görünüyor hemde kolay.
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Fatoşşş canım ben hemen yapıcam ama bende bu kalıbın slikonu var diğer cheesecake kalıpların bu şekil olanlarını kullanmıyorum diye attım bu akşam hazırlıyayaım bakalım yarın pişirirrrim yarın temizliğe yardımcı gelecekti bende ona ıspanaklı börek yaparım diye düşündüm bunu yapıyorum...paylaşım için teşekkürler canım yorumun içinde teşekkür ederim sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. elıne sağlık goruntusunden tadı bellı

    YanıtlaSil
  9. bayıldım bu fikre ! :) ellerine sağlık harika görünüyor

    YanıtlaSil
  10. Sunumun çok önemli olduğunu düşünüyorum ve bu kek kalıbında börek fikrine bayıldım! :)
    Ellerinize sağlık, muhakkak deneyeceğim..
    Keyifli haftasonları..

    YanıtlaSil
  11. Bugün, daha önceleri, tarifini sizin bloğunuzdan aldığım pırasa mücverini yaptım. Gerçi ben yağda değilde fırında yaptım. Çok az da kabartma tozu koydum. Muhteşem bir lezzet. Eşim de büyük bir keyifle yedi. Hem çok hafif, hem pratik hem de çok ama çok lezzetli oldu.
    Bundan sonra sık sık yapacağım. Gerçi pırasanın son zamanlarında keşfettiğim için kızıyorum kendime:)
    Çok teşekkür ederim böyle bir lezzeti hayatıma soktuğunuz için.
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkürler Feray ablacım :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Gülcanım çok teşekkürler canım. Bizde bugün annemlerle birlikte yedik. Onlarda sunuma bayıldı. Aynı su böreği gibi dediler:)))
    Sevgiler, canım...

    YanıtlaSil
  14. Nursevin ablacım çok teşekkürler :))
    Her zaman değerli yorumlarınla destek alıyorum. Bu çok değerli benim için. İyiki seni tanıdım :)))
    Öpüyorum çok, sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Nursevin ablacım çok teşekkürler :))
    Her zaman değerli yorumlarınla destek alıyorum. Bu çok değerli benim için. İyiki seni tanıdım :)))
    Öpüyorum çok, sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. canım ellerine sağlık harika olmuş sunum 10 numara :) sevgiyle kal .

    YanıtlaSil
  17. Canım benim ellerine sağlık. Annemlerde hem çok güzel vakit geçirdik hem de enfes böreğin tadına baktık Börek nefisti aynı su böreği tadında. Benim hamarat kardeşim...Öpüldün...

    YanıtlaSil
  18. ellerine sağlık fatoşcum:))miss miss çok beğendim sevgiler..

    YanıtlaSil
  19. canım ellerine sağlık nefis görünüyor Sevgiler

    YanıtlaSil
  20. Bu ne güel bir görüntü.Hafta sonu günüm var.Muhakkak yapacağım.

    YanıtlaSil
  21. SihirliParmaklarr (Emel'cim)
    Çok teşekkürler canım...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  22. Ablacım beğendiğine çok sevindim :)))
    Çok teşekkürler.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  23. Yazardildare, canım çok teşekkürler:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  24. gülten güloanne çok teşekkürler canım. Beğendiğine çok sevindim:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  25. Adaşım " kıvırcık Fatoş" mutlaka dene canım.
    Benim bu hafta 2. böreğim. Hafta sonu paintball oynamaya gittik arkadaşlarla birlikte:)) Hem piknik yaptık hem eğlendik bol bol..
    Hepsi çok beğendi böreğimi tarif istediler:))))
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  26. Fatmacım nefis görünüyor mutlaka denemeli:) eline sağlık canım:)

    YanıtlaSil
  27. Elif'çim çok teşekkürler canım. Mutlaka denemelisin. Eminim siz de çok seveceksiniz:)))
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  28. fatoşcuğum bloğuma gelip güzel yorumun için çok tşk ederim canım... bende deli gibi mutfak tutkunuyum ancak şu sıralar tek yaşayınca çok fazla yapamıyorum... bu böreğin görüntüsü muhteşem olmuş.. bildiğim bir tarifti ancak üşengeçlik sanırım denememiştim :) senin görüntüne bayıldım denedim babalar günü için babacığıma yaptım .. merakım şu böreği kek kalıbındamı pişiriyorsun yoksa sadece kalıpta şekil verdirip başka tepsidemi... çünkü üzerindeki şekil kalıbın altında kalıyor ve orda mantolama yapmışsın .. sevgiyle ...( yarın pişince bloğumda paylaşırım adını vererek )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar canım,
      Tarifimi deneyip beğenmene çok sevindim. Favori bir tarif diyebilirim. Tadına bakan herkes tarif istiyor :)) Babacığının da babalar gününü kutluyor ellerinden öpüyorum canım. Sevgilerimi ilet lütfen...
      Evet aynen dediğin gibi. Kek kalıbını margarinle yağlıyorum, içine bolca susam serpip yufkalarımı kalıbın içine yerleştiriyorum tarifteki gibi. Ve fırında pişiriyorum. Kalıpla birlikte.
      Piştikten sonra biraz sıcaklığı geçince ters çevirip dilimliyorum :)
      Afiyetler olsun,
      Sevgiler canım :))

      Sil

Yorumlar