Sayfalar

27 Şubat 2013 Çarşamba

YOĞURTLU ISPANAK YATAĞINDA BULGUR KÖFTESİ

Merhabalar,
Bugün hava kapalı ve az önce inanılmaz bir dolu yağdı. Kızım pencereyi aç anne elimize toplayalım dedi ve birkaç tane yakaladık... Allah afetlerden korusun çok yağdı....
Su berekettir ve doğaya can verir hayat verir. Şimdi ise o inanılmaz derecede yağan doludan eser yok hatta güneş çıktı diyebilirim. Eeee burası İzmir. Havasına güven olmaz diye boşuna dememişler...
Canlarım bugün sizlere ilk defa denediğim bir yemeği paylaşacağım. Dün akşam menümüzdeydi kendileri. Eşimden ve benden tam not aldı. Hem görüntüsü ile hem de tadı ile sınıfı başarıyla geçmeyi başardı :))))
Davet sofraları içinde ideal bir yemek. Çok hafif ve lezzeti yerinde...
Sevgili Yer Sofrasının sayfasında gördüm bu tarifi. Hemen mutfağa girip denedim. Mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum... Klasik tariflerin dışında bir fark yaratmak isterseniz sofralarınızda bunu deneyin derim....

İşte tarifi;
Malzemeler:
Yarım kg ıspanak,
1 soğan,
tuz ve sıvıyağ,
6-7 çorba kaşığı yoğurt,
2 diş sarımsak

Bulgur Köftesi İçin:
1 su bardağı köftelik (ince) bulgur,
Yarım su bardağı un,
Kıvam vermek için sıcak su
(ben gerek duymadım yıkadığım su yetti)
tuz, karabiber, kırmızı pul biber

Üzerinin sosu için:
1 tatlı kaşığı tereyağı,
1 çorba kaşığı sıvıyağ,
1 çay kaşığı kırmızı toz biber,
1 çay kaşığı kuru nane

( bulgur köftelerinin pişmemiş hali )
                                 
Yapılışı:
Öncelikle ıspanakları güzelce yıkayıp süzelim. Küçük küçük doğrayalım. Soğanı da aynı şekilde doğradıktan sonra tavaya çok az yağ ilave edip soğanı soteleyelim. Ispanağı ve tuzu da ekleyelim kavuralım. Ocağın altını kapatalım ılımaya bırakalım. Bulguru yıkayıp süzelim. Genişçe bir kaba alalım. Üzerine unu, tuzu ve baharatları da ekleyip yoğuralım. Ele yapışmayan sert bir hamur elde edelim. Fındıktan biraz daha büyük parçalar kopartalım elimizle yuvarlayalım. Bu aşamada elimizi ılık suya batırıp ıslatabiliriz. Bulgur toplarımızı bitirdikten sonra tencereye su koyup kaynatalım. Bulgur köftelerimizi bu suya atıp 5-6 dk haşlayalım. Kevgirle alalım.
Başka bir kasede yoğurdu ve ezilmiş sarımsağı çırpalım. Ilıyan ıspanakları da ekleyip iyice karıştıralım. Bu şekilde servis tabağına aktaralım. Üzerine haşladığımız bulgur köftelerini yerleştirelim.
Sosu için tavaya tereyağını ve svıyağı alıp ısıtalım. Kırmızı toz biber ve kuru naneyi ekleyip biraz daha ısıtalım. İyice ısınan sosumuzu bulgur köftelerimizin üzerine gezdirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet Olsun...

24 yorum:

  1. Nefiss ve iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. çok farklı bir tarif canım çok beğendim ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Selma hanımcım çok teşekkürler :)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Boşnak Kızı kesin dene canım biz bayıldık. Hem değişik hem lezzetli...
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  5. İzmir'imin havası her zaman güzel Fatoşcum:) eline sağlık canım nefis olmuş bana da beklerim sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık sunum çok şık sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. Deryacım çok teşekkürler canım,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Afiyetler olsun canım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Sanırım bu tarifi Serpil (Cafegusto) etkinlikte yapmıştı.Çok güzel olmuştu.Eminim bu da öyle olmuştur.Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Fatmacım ellerine sağlık lezzeti görüntüsünden belli zaten daha ne olsun..

    YanıtlaSil
  11. İnanılmaz görünüyor ellerinize sağlık! İçim gitti valla:))

    YanıtlaSil
  12. Elif'çim evet İzmir kışı tam anlamıyla yaşamıyor çok doğru... Bahar da kapıda :) Çok teşekkürler...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. Nursevin ablacım çok çok teşekkürler,
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. Şenizcim ben tadamamıştım o gün o kadar çok şey vardı ki menüde hepsinin tadına bakmak mümkün olamadı. Evet kesinlikle harika bir lezzet :)
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  15. Haticem canım benim çok sağol:)
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Simge hanımcım çok teşekkür ediyorum, şımartmayın beni ne olur. Yanaklarım kızardı ama yaaa :)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. ikisini de çok severim denerim İnşallah bir gün eline sağlık

    YanıtlaSil
  18. vay vay ne afilli isim lezzet de şahanedir görüntü bi okadar cezbedici karnım acıktı:)))))eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  19. Çok teşekkürler Kardelen ablacım. Mutlaka denemelisin :)Öpüyorum çok, sevgiler...

    YanıtlaSil
  20. En kısa zamanda yapılacaklar lisresine girdi:)) Ellrrine sağlık Fatmacım ♡

    YanıtlaSil
  21. ellerinize sağlık bende bu akşam denemek istiyorum inşAllah çok güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  22. Bu akşam yemekte bu güzel tarif vaaar. bakalım nasıl olacak paylaşırım sizlerle :)))

    YanıtlaSil
  23. denedim ve sonuç harika :)) görseli pek beceremedim, fotoğraf çekemedim. ama midemizdeki görüntüsü harika şu an ;)
    teşekkürlerr bu güzel tarif için. güvenle denemenin rahatlığı bambaşka...

    YanıtlaSil
  24. cahide sultanın tarifihttp://cahidejibek.com/2014/03/03/arap-kofteli-ispanak-borani/

    YanıtlaSil

Yorumlar