Sayfalar

14 Ocak 2013 Pazartesi

LUTENİTSA SOS ( Ajvar Sos )

Merhabalar,
Bugün çoook önceden yazmam gereken ve nedense bir türlü fırsat bulup da yazamadığım kahvaltılık sosun tarifini vermeye geldi sıra:) İster kahvaltıda ekmeğinizin üzerine, isterseniz makarnalarınızın üzerine sos olarak kullanabileceğiniz harika bir tarif geliyor şimdi. Blogcu birçok arkadaşım da bu tarifi sayfaların da paylaştılar :))) 
Ben de sevgili arkadaşım Kevser' den "kevserinmutfagi.com" sayfasından alıp yapmıştım. İnanılmaz güzel ve iştah açıcı bir tarif diyebilirim.
Kesinlikle tavsiye ediyorum. Asla pişman olmayacağınız hatta ve hatta müptelası olacağınız bir sos tarifi. Mutlaka deneyin. Ben yazdan kavanozlamıştım ve şu an kahvaltı soframızın vazgeçilmezi haline geldi. Biz ev halkı olarak çok sevdik. Anneme, kayınvalideme ve komşuma da verdim :))) Herkes çok beğendi:))) Umarım sizlerde beğenirsiniz :)))




İşte tarifi :

LUTENİTSA SOS ( Ajvar Sos )

Malzemeler:
2 kg patlıcan,
1 kg kırmızı kapya biber,
8 adet orta boy domates,
8-9 iri diş sarımsak,
2 soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 çorba kaşığı kırmızı pul biber,
1,5 çorba kaşığı tuz,
kavanoz ve kapak

Yapılışı:
Öncelikle patlıcanları ve kırmızı biberleri közleyelim. Derince bir tencerede (düdüklü tencere olabilir) soğanı küçük küçük yemeklik doğrayıp, sarımsakları da rendeleyip zeytinayağında kavuralım. Domatesleri rendeleyelim ve ekleyelim. Suyunu çekene kadar kavuralım. Közlediğimiz ve kabuklarını soyduğumuz kırmızı biber ve patlıcanları da tencereye ekleyelim. Tuzunu ve kırmızı pul biberi de ekleyip karıştıralım. Bu karışımı blendırdan geçirelim. 10-15 dk daha pişirelim. Bu aşamada tencerenin kapağı kapalı olsun. Etrafa inanılmaz sıçrıyor çünkü. Ben düdüklü tencerede yaptım ve yemek tenceremin kapağını kullandım.
Daha sonra sıcakken temiz kavanozlara dolduralım ve kapağını da sıkıca kapatıp ters çevirelim.
1 gece bu şekilde üzerine bir bez örtüp ışık almayan bir yerde bekletelim.

Not : Mutlaka ama mutlaka kullanacağınız kapak yeni olmalı. Kavanozlarınız temiz olmalı. Kavanoz ve kapaklar mutlaka kaynar sudan geçirilmeli. Sosu doldurma işleminden hemen sonra mutlaka kavanozun ağız kısmını havlu peçete ile temizleyin ondan sonra kapağı sıkıca kapatın. Bunlar önemli püf noktaları....
Daha sonra da afiyetle tüketin :)))

12 yorum:

  1. Mutlaka yapıcam canım değişik kahvaltılık sosları çok seviyorum dediğin gibi yazdan hazırlayınca da kış için çok pratik oluyor :) ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  2. kahvaltı için nefis bir sos,çok severim eline sağlık canım..

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle tavsiyemdir :)))
    Güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum :)))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık...beni mail listenize ekler misiniz acaba.onay mailini bulamıyorum çünki..........

    (coyacakir61@hotmail.com)

    TEŞEKKURLER...............

    YanıtlaSil
  5. Çok severim yaptığım son kavanozda bitmek üzere.Yeniden yapmayı düşünüyorum.Gerçekten biraz zahmetli ama lezzetine değiyor,ellerine sağlık canımmm.

    YanıtlaSil
  6. evet evet kahvaltıda süpper oluyor gerçekten,
    Vişapçım benimde 300 mllik 3 kavanozum kaldı gözünün içine bakıyorum bitmesinler diye:)))))
    canikom; sayfamda sağ tarafta takip et butonu var canım oradan takip edebilirsin :)
    sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  7. Merhabalar iade-i ziyarete geldim bloğun harika...takiptyim bu sosden denedım oncelerı tadı harıka ama en fazla 1 ay sonra bozuldu sevgilerle....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar DeryaVolkan Nil Su:))
      Bende yaptım ve kışın ortasına kadar kullandım. Ağzının sıkı kapatılması şart. Yoksa hava alır ve ekşime yapar. İnşallah sonraki denemelerinizde aynı sorunu yaşamazsınız :(
      Sevgiler....

      Sil
  8. nefis gözüküyor.... ablam bunu havucta ekliyerek yapıyor trakya usüslü.... ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürler canım, havuçlu hiç yapmadım. Bir de öyle deneyeyim bakalımmmm :))))
      sevgiler,

      Sil

Yorumlar