Sayfalar

27 Ocak 2013 Pazar

LİMON AROMALI MUZLU YAŞ PASTA


Hepinize günaydın :))
Bugün İzmir'de kapalı bir hava var. Bol yağışlı yani. Olsun yağmurda berekettir, candır toprağa. Sizlerle bu aralar çok sık pasta börek tarifi paylaşıyorum farkındayım evet ama inanın üst üste misafir ağırlayınca yayınlarda bu şekilde oluyor :)) 
Bugün sırada ne var dediğinizi duyar gibiyim. Bugün sırada harika bir pasta tarifi var :)) Sevgili Müge Hünerin sitesinde görmüştüm. Aslına bakarsanız pandispanyayı çökmeden pişirmek çok çok önemlidir. Müge hanımın tariflerine de sonsuz güvendiğim için hemen bir tanesini not aldım ve koştum mutfağa :)
Bu sefer tüm malzemelerimi mutfak terazimde tarttım. Ölçüler birebir uysun istedim. Çünkü çay bardağı ve su bardağı ölçüleri çok farklılık gösteriyor. Hatta kullandığımız yumurtanın boyutları bile işi etkiliyor... İş bu derece hassas olunca ben de aynen tarifi uyguladım hanımlar :)) Sonuç mu ?
İnanılmaz güzel oldu...
O kadar hafif ve o kadar lezzetli bir pasta oldu ki vallahi 1 dilimle kalmamak için kendimle savaş verdim diyebilirim. Müge hanıma buradan teşekkürlerimi iletiyorum. Püf noktalarıyla ve detaylı anlatımıyla çok güzel bir tarifi bizlerle paylaştığı için :)))


İşte harika pastamın tarifi:
Pandispanya malzemeleri:
4 iri yumurta,
4 türk kahve fincanı şeker (320 gr.)
4 türk kahve fincanı un (200 gr.)
1 türk kave fincanı yoğurt (100 gr.)
2 çorba kaşığı sıvıyağ,
3 çorba kaşığı kaynar su,
1 limon kabuğu rendesi,
1 pkt Dr Oetker kabartma tozu,
1 pkt Dr Oetker vanilya,

Kreması:
3 su bardağı süt (600 ml)
2 çay bardağı şeker (150 gr.)
1 çay bardağı un (45 gr.)
2 tatlı kaşığı mısır nişastası (10 gr.)
2 yumurta sarısı,
1 limon kabuğu rendesi,
1 pkt Dr Oetker vanilya

Pandispanyayı ıslatmak için:
1 su bardağı limonata,

Ara süsleme için:
2 adet muz ve bir avuç damla çikolata,

Üst kaplama için:
1 pkt sade krem şanti,
1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk süt,
bolca hindistan cevizi,
bir avuç damla çikolata




Yapılışı:
Öncelikle yumurta aklarını sarılarından ayıralım. Sarıları büyükçe bir kaba yumurta aklarını da cam bir kaseye koyalım. Yumurta aklarını bir fiske tuz ile mikserle kar gibi olana kadar iyice çırpalım. Katı kıvamlı oluncaya kadar çırpalım. Şekerin yarısını ilave edip şeker eriyene kadar tekrar çırpalım. Yumurta sarılarını da şekerin kalanı ile ve kaynar su ile şeker eriyene kadar iyice çırpalım. (mayonez kıvamını alıncaya kadar çırpalım)
Limon kabuğu rendesini, sıvıyağı ve yoğurdu ekleyip çok az çırpalım. Ayrı bir yerde ise un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyelim. Yumurta sarılarının olduğu kaba yavaş yavaş ekleyelim mikserle çırpalım. Yumurta aklarını da spatül yardımıyla yumurta sarılarının olduğu kaba çok fazla söndürmeden yavaş hareketlerle aktaralım. Nazikçe yavaş yavaş karıştıralım. 
22 yada 24 cm'lik kelepçeli kalıbın tabanına yağlı kağıt serelim. Hazırladığımız karışımı kalıba yavaşça dökelim. Mutfak tezgahında kalıbı bir kaç kez vurarak içindeki havasını çıkartalım.
175 'C deki önceden 5 dk kadar ısıtılmış fırında yaklaşık 45-50 dk pişirelim.
Pandispanyamız pişerken de kremamızı hazırlayalım. Bir tencereye süt, un, şeker, ve nişastayı ekleyip tel çırpıcıyla karıştırarak kıvam alana kadar pişirelim. Üzeri göz göz olunca da ocaktan alıp içine limon kabuğu rendesini ve vanilyayı ekleyelim şöyle bir karıştıralım. Ilımaya bırakalım arada karıştıralım.
Pişen padispanyamızı kürdan testinden geçirelim. Fırından çıkardıktan sonra 10-15 dk sonra da kekimizi kalıbımızdan çıkartalım. Tel ızgara üzerinde bekletelim.
Pandispanyayı 3 eşit parçaya bölelim. Kelepçeli kalıbımızın kelepçesini servis yapacağımız tabağa alalım. Pandispanyanın 1. katını yerleştirip üzerini kaşık yardımıyla limonata ile ıslatalım. Hazırladığımız kremamızdan sürelim muz dilimleri yerleştirelim ve damla çikolata serpiştirelim. Tekrar 2. katı yerleştirelim. Aynı işlemi uygulayalım. 3. katı da yerleştirelim ve sadece limonata ile ıslatalım. Buzdolabında bu şekilde 1 saat bekletelim.
Daha sonra krem şanti ile sütü çırpalım. Dolaptan aldığımız pastamızı kelepçesinden dikkatlice ayıralım. Spatül ile pastamızın her yerini şanti ile kaplayalım. Üzerine bolca hindistan cevizi serpiştirelim. Damla çikolata ile de süsleyelim.
Afiyet Olsun.

Not: 
Pandispanyamızı yaparken malzemelerin oda ısısında olmasına dikkat edelim.
Pandispanyamızı bir gece önceden yaparsak çok daha güzel olacaktır.

19 yorum:

  1. muzlu pastayı çok seviyorum çok hafif bir pasta sanırım bu da :) ellerine sağlık canım tarifini aldım hemen :))

    YanıtlaSil
  2. Eminim tadı çok lezzetlidir, görüntüsü söylüyor zaten canım! Çok güzel olmuş Fatoş'um ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil
  3. Boşnak kızı evet kesinlikle çok ama çok hafifti pastamız :))) mutlaka denemelisin canım :)))
    Sibelcim çok teşekkürler canım güzel yorumun için :)
    Öpüyorum çok, sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık harika :)
    dediğiniz gibi bazen pandispanya çöküyor,böyle sıcak suyla denediğim bir tarifte kekim çökmüştü,korkar oldum resmen,tekrar denemek lazım.

    YanıtlaSil
  5. Muzlu olan herşey çok güzel oluyor.Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel bir tarif Ben de çok severim Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkürler Fatoşcum:)))
    Emine hanım çok teşekkürler...
    Uğurböceğimmutfağı pandispanyamın fotoğrafını çekmeyi unutmuşum hem yemek hazırlama telaşım hemde pastayı hazırlama derken unutmuşum. Ama kesinlikle çköme olmadı :) İçindeki nişastadan ve yumurtaları iyice çırpmaktan kaynaklandığını düşünüyorum :))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. Canım ellerine sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  9. pasta nefis görünüyor ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  10. Çok teşekkürler Vişnapçım :)))
    Arzu hanımcım çok teşekkürler :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. sunum mükemmel olmuş eline sağlık

    YanıtlaSil
  12. çok teşekkürler ablacım, sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR...
    SİZİ EKLEDİM SİZDE BENİ TAKİP EDERSENİZ ÇOOOK SEVİNİRİM:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler canım :))
      elbette, hemen geliyorum,
      sevgiler...

      Sil
  14. Fatos hanımcım merhaba
    ben bu pastayı 26 cm kelepcelı kalıpta yapsam 2 katmı cıkar muz yerıne cılek koysam lımonata yerınede sekerlı suyla ıslatsam nasıl olur yada
    cıleklı pasta tarıfın varmı ınt. cok aradım hosuma gıden bısey bulamadım
    sevgıler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Kalıp olarak 26 cm'lik kalıbı kullanabilirsiniz. Kesinlikle taşma yapmayacaktır. İçiniz rahat olsun.
      Mevsim meyvelerini kullanmanız çok güzel olur hele ki çilekse bu nefis olur :))
      Şekerli su yerine ben süt ile ıslatmanızı tavsiye ederim. Daha lezzetli olacaktır.
      Bu ara bloğuma çilekli pasta tarifi koymanın zamanı gelmiş anladığım kadarıyla:))) İyiki hatırlattınız.
      Gönül rahatlığı ile deneyin. Sonuçtan çok memnun kalacağınıza eminim.
      Yaptıktan sonra da yorumunuzu bekliyorum. Şimdiden afiyetler olsun.
      Sevgiler...

      Sil
  15. fatos hn merhaba,
    acemı pasta yapan bırı olarak pasta cemberı almayı dusunuyorum tarıfler pandıspanyalarda 20-22-24 cm genel olarak bende 1 kac tane almaktansa 1 tane cember alayım dıyorum ama kullanması nasıl olur bılmıyorum sız kullandınızmı cember tavsıye edermısınız yoksa kelepcelıdemı yapıyorsunuz cemberde sızma ve yapısma olurmu acaba bılgınız varmı kolay gelsın

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Tuba hanımcım,
    Ben kelepçeli kalıp kullanıyorum. Fakat çemberli ayarlanabilir kalıbın çok çok kullanışlı olduğunu biliyorum. İlk fırsatta ben de kendime 1 tane alacağım. Çemberli kalıbın altına yağlı kağıt koyup kenarlarını kıvırıyorsunuz. Pastacı arkadaşlarım bu şekilde çok rahat olduğunu ve farklı ebatlarda pasta yapmak açısından çemberli kalıbın çok uygun - kullanışlı olduğu söylüyorlar her zaman.
    Akma veya sızma kesinlikle olmuyor. Zaten tepsiye koyuyorsunuz, yağlı kağıtta taban görevi görüyor.
    Ben tavsiye ederim :))
    Umarım yardımcı olabilmişimdir.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. cok tsk ederım her soruma cvp bulabılıyorum cok nazıksınız bu arada cıleklı pasta tarıfı verıcektınız :)sızın her tarıfınızı gozum kapalı yapabılırım
    tsk kolay gelsın

    YanıtlaSil

Yorumlar