Sayfalar

25 Aralık 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI PORTAKALLI KEREVİZ

Merhabalar,
Şimdi tamda zamanı olan kerevizi bol bol yapıp yemek lazım. Lazım lazım da benim eşim eve kereviz sokmuyor:(((( Hiç ama hiç tahammül edemiyor kokusuna. Ben de geçen postta da bahsettiğim gibi 1 haftalığına annemdeydim ya fırsat bu fırsat aldım pazardan misss gibi kerevizleri, ertesi gün hemmen mutfağa girdim ve özlediğim kerevizi pişirdim:))))
Apartmanda çok sevdiğim bir ablam var. Sağolsun, kendisine yapınca beni de hiiiiç unutmuyor ve koca bir tabakta bana getiriyor:))) Çocuklar gibi nasıl seviniyorum inanamazsınız. Serpil ablacım ellerine, kollarına sağlık, bir tanesin sen vallahi:))
Nasıl güzel oldu nasıl bayıla bayıla yedik inanamazsınız... İçine giren portakalın tadı ve suyuna geçen rengi beni bitirdi.   Bu ne güzel bir yemektir Allah'ım...
İşte şimdi o muhteşem yemeğin tarifini sizlerle paylaşamaya geldi sıra....

Malzemeler :
Yarım kg kereviz,
1 soğan,
1 patates,
1 havuç,
1 limon,
1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu,
1 adet kesme şeker
tuz ve zeytinyağı, 
su

Yapılışı:
Öncelikle kerevizlerin kabuklarını soyup güzelce yıkayalım. Taze yaprak ve saplarının da bir kısmını yıkayıp doğrayalım. Kerevizleri iri küpler şeklinde doğrayıp bir kaba alalım. 1 limonun hemen suyunu sıkıp kerevizlerin üzerine dökelim her tarafına bulaşmasını sağlayalım. Bir tencereye 5-6 bardak kadar su koyup kaynatalım. Kerevizi, yaprak ve saplarını bu suya daldırıp 1-2 dk bekletip kevgirle alalım. Bu işlemi neden mi yapıyoruz ? Kerevizin baskın aromasını biraz daha hafifletmek için. Böylece yemeğimiz daha hafif ve daha hoş aromalı oluyor bu şekilde. Siz isterseniz bu işlemi atlayabilirsiniz.... Sizin damak tadınız nasılsa o şekilde yapabilirsiniz...
Ayrı bir yerde patates ve havuçları da aynı şekilde doğrayalım. Tencereye zeytinyağını alıp yemeklik doğradığımız soğanları ekleyelim soteleyelim. Ardından patates, havuçları ve kerevizleri de ekleyelim. Biraz soteleyelim. Taze sıkılmış portakal suyunu, 1 adet kesme şekeri ve tuzunu da ilave edip şöyle bir karıştıralım. Çok az miktarda su ilave edip sebzeler yumuşayana kadar kısık ateşte pişirelim.
Not yemeği ne kadar az su ile pişirirsek lezzeti o kadar ortaya çıkar. O yüzden suyu azar azar kontrollü koymakta fayda var :)))))
Afiyet Olsun...

9 yorum:

  1. Portakal kerevizin çehresini değiştiriyor bana göre:)) Bu tarifde iştah açıcı görünüyor.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Kesinlikle katılıyorum Pembe Makarna. Portakal yemeğe inanılmaz bir lezzet katıyor...
    Sevgili Yer Sofrası büyük bir keyifle bu güzel etkinliğe katılırım:)))
    Az sonra banneri eklerim sayfama:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. aa inanmıyorum tesadüf bende bugün yaptım bu yemeği yeni pişti :) ellerine sağlık... bu arada karşıyakada nerdesin :)

    YanıtlaSil
  4. Nefis nefis bir görüntü.
    Bizim evde sadece ben müdavimiyim ne yazık ki
    Ellerinze sağlık gerçekten
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. bende yaptım soğumasını bekliyorum, ne güzel şu sebzeler harika oluyorlar pişince elin dert görmesin canım

    YanıtlaSil
  6. Kerevizi yıllarca ağzıma sürmedim, taa ki portakallısını deneyene :) kesinlikle tavsiye ederim, yalnız ben yapraklarını yemeğe koymuyorum, onun tadı nasıl :))

    YanıtlaSil
  7. Canım bende eşinin aksine o kokusuna bayılıyoruuuum..
    En sevdiğim hali etlisidir ama portakallıda yaparım..
    Ellerine sağlık.
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. Bu yemeği geçen yıl yaptım ilk defa ama hep kendime kızdım neden daha önce yapmadım diye mükemmel bir tat...eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Melihacım 7 sene oldu ne yaptıysam sevdiremedim :( Bir de etlisini deniyeyim bakalım :)))
    sevgiler canım...
    Çok teşekkürler Pozitif Pembe ablacım :))
    sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar