Sayfalar

29 Kasım 2012 Perşembe

PIRASALI ÇARŞAF BÖREĞİ

Yine çok ama çok güzel bir börek tarifiyle karşınızdayım hanımlar,
Bu aralar inanılmaz taktım bu çarşaf böreğine her türlüsünü her çeşidini yapıp tadasım var :))
Kesinlikle favori yani. İçine hangi iç harcı koyarsanız koyun sonuç mükemmel. Hatta ben pırasalısını daha bir fazla beğendiğimi söyleyebilirim.  Sakın bunları oturup da tek başıma yediğimi falan düşünmeyin. Çünkü gelen mesajlarda da sorulan soru formunuzu nasıl koruyorsunuz şeklinde oluyor.... Efendim şöyle anlatayım, ben bu tarz börek, pasta veya şerbetli tatlı yaptığımda ya komşularımla paylaşıyorum ya da annelere götürüyorum:)) Yoksa nasıl biter koca tepsi börek değil mi ya. Haaa yerim yemesine iştahlıyımdır da aslında ama aması var işte. Sonra gel kilolar, kal kilolar durumu malum :((( Sevdiklerimle paylaşınca çok daha mutlu oluyorum zaten. Hem yorumlarını da almış oluyorum:))))
İşte buda dolapta bekleyen pırasalarla akşam yemeği için ne yapayım diye düşünürken aklıma düşüveren bir börek :))) Yanına da bol köpüklü ayranla missss gibi oldu vallahi.....
Ben bayılıyorum bu böreğe kesinlikle denemenizi de şiddetle tavsiye ediyorum. Ve hemen tarife geçiyorum :)

Malzemeler:
5 su bardağı un,
1,5 su bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz

İç Harcı:
500 gr pırasa,
1 soğan,
1 havuç,
1 tatlı kaşığı domates salçası,
tuz, karabiber, kırmızı pul biber,
zeytinyağı

Ara katlara sürmek için: zeytinyağı

Üst sosu için: 
1 çorba kaşığı yoğurt,
3 çorba kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:
Öncelikle hamurumuzu yoğuralım. Genişçe bir kaba un, su (kontrollü dökelim) ve tuzu alıp kıvam alana kadar yoğuralım. Hamuru ne kadar çok yoğurursak o kadar güzel açılır  yufkalarımız. Bu da bir püf noktası. Bir de ortamın soğuk olmaması gerekiyor ılık bir yerde açalım mümkünse. Ele yapışmayan ve yumuşak bir hamur hazırladıktan sonra üzerini örtüp yaklaşık 1 saat kadar bekletelim. Bu arada iç harcımızı hazırlayalım. Pırasayı yıkayıp süzüp küçük küçük doğrayalım. Soğanı da aynı şekilde küçük doğrayalım. Havucu rendeleyelim. Bir büyük bir tavaya soğan, pırasa ve havucu alıp kavuralım. Domates salçasını ekleyip biraz daha kavuralım. Baharatları da ekledikten sonra şöyle bir karıştırıp ocağın altını kapatalım. Soğuması için bekletelim. Bekleyen hamurumuzu 5 bezeye ayırıp her birini servis tabağı kadar açalım. İlk bezeyi açınca elimizle üzerine zeytinyağı sürelim her yerine. Diğer bezeleri de aynı şekilde yapıp üst üste koyalım. Bu şekilde yaklaşık 15 dk daha bekletelim ki yağ tüm bezelerin içine nüfus etsin emsin.
Bezenin ilkini alıp hafifçe yağladığımız masanın üzerine yayalım. Elimizle çekiştirerek (çok dikkatli olmalıyız bu aşamada) yufkamız yırtılmadan uzatabildiğimiz kadar uzatalım. Yufka yağdan dolayı esneyip rahat açılacaktır zaten:)  İç harcımızdan bir miktar alıp yufkanın her yerine azar azar serpiştirelim. Sonra çok fazla sıkmadan rulo yapalım yufkamızı. Hafifçe yağladığımız fırın tepsisine gül şeklinde sararak dolayalım. Tüm yufkalar için aynı işlemleri uyguladıktan sonra hazırladığımız sosu ( yoğurt ve yağ karışımını ) fırça yardımıyla üzerine sürelim. Susam serpiştirelim. Önceden ısıttığımız 180 'C deki fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
Afiyet Olsun...

15 yorum:

  1. Çarşaf böreğini çok severim ama yapmaya üşeniyorum olsada yesem eline sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  2. Çarşaf böreği yapmakta her yiğitin harcı değildir.Ellerine sağlık
    Enfes
    sevgiler

    YanıtlaSil
  3. Elde yapılmış böreğin yerini hiç birşey tutmuyor. Ellerinize sağlık Fatoş abla çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık güzel görünüyor yanında da çay sevgiler

    YanıtlaSil
  5. canım nefis olmuş bu börek,bir dilim göndersen hasta arkadaşına nasıl makbule geçer :) bu arada malzeme listesine pırasa yerine ıspanak yazmışsın haberin olsun :)öpüyorum..

    YanıtlaSil
  6. Canım ellerine sağlık .Sanırım ıspanak pırasanın saltanatını kıskanıp malzeme listesinde yerini almış:)Gerçi iç malzemesi ne olsa olur yeterki çarşaf böreğimiz olsun. Kaç günlerdir bizde arkadaşla çarşaf böreğini dilimize dolamıştık bu tarifin bize tam bu aşama da çok iyi geldi canım.Canımı istettin vallahi:)Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  7. pırasa herşeye ne güzel yakışıyor değil mi

    eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  8. Canım pırasalı ve patlıcanlı börek favorimdir ellerine sağlık nefis olmuş sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. Hanife hanımcım,Asiye hanım ve sevgili Damla güzel yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum:)))
    Reyhanım ne oldu canım, neyin var çok geçmiş olsun :( bu hafta hiç uğrayamadım sana:(( Allah acil şifalar versin inşallah canım. Sen iste ben tepsiyi gönderirim sana...
    Öpüyorum çok. Yağızıma da kocaman öpücük gelsin benden...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  10. Vişnapçım listemi hemen düzelttim canım:)) Evet evet ıspanak kesin kıskanmış olmalı yazdıklarımı:)) Çok teşekkürler canım sevgiler....
    Sevgili Muhabbet Sofrası ve Derya ablacım çok teşekkürler ediyorum sizlere de :)))
    Patlıcanlısını düşünemiyorum bile hit olur herhalde:)))))
    Çok öpüyorum hepinizi...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  11. Canim ellerine emklerine saglik afiyetler olsun .

    YanıtlaSil
  12. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  13. Canım çok teşekkürler,öpüyorum çok...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. ellerine sağlık fatoşum bak aklıma getirdin ben bu sene yapmadım lezzetini bilirim harika olur yarın kahvaltıya yapsammıki?

    YanıtlaSil
  15. Ne iyi yapmışsında tam hamur ölçüsü vermişsiniz,Fatoşçum.Tadını bildiğim ama hiç denemediğim daha doğrusu açılırken gördüğüm için belki de gözümün korktuğu bir börek. Ama bu tarif beni cesaretlendirdi,denemek isterim.Elinize sağlık,sevgilerle.

    YanıtlaSil

Yorumlar