Sayfalar

13 Kasım 2012 Salı

ISPANAKLI ÇARŞAF BÖREĞİ

Merhabalar,
Bugün sizlere geçen hafta yaptığım çarşaf böreğinin tarifini vereceğim. Gözümde o kadar büyütmüşüm ki yaparken ne de kolay oluverdi:))) Ben bile kendime inanamadım. Çıtır çıtır kıyır kıyır nefis mi nefis bir börek oldu vallahi. Kayınvalidem Makedon Göçmeni ve bu böreği çoook güzel yapıyor. Genelde pazar günleri toplanırız. Bizim geleceğimiz güne denk getirip o şahane börekten yapar. İsteyen ayranla isteyen demlenmiş güzel çayla birlikte afiyetle yer. 
Ben de cesaretlendim ve kendim yapabilecek miyim bakalım diyerek mutfağa koştum. Gerçekten de güzel bir börek oldu. Bire dahaki denememde beze adetlerini daha az tutmayı düşünüyorum. 11 beze yaptım 6 -7 falan yapıcam bir dahakine tam çarşaf kadar açmak için:)))))
Geçiyorum hemen tarife:)))


Malzemeler:
3 su bardağı un,
1 büyük çay bardağı su,
1 tatlı kaşığı tuz,

Aralara sürmek için: 
1 kase zeytinyağı

İç Harcı:
400 gr ıspanak yaprakları,
150 gr çökelek,
tuz ve karabiber


Üzeri için: 
1 çorba kaşığı zeytinyağı,
1 yumurta sarısı,,
susam


Yapılışı:
Öncelikle genişçe bir kaba, elediğimiz unu, tuzu ve suyu alıp güzelce yoğuralım. Ele yapışmayacak kadar kıvam alınca üzerine bir örtü yada kapak kapatıp 1 saat bekletelim. Hamur dinlendikçe daha güzel şekil alır...
Bu sırada iç harcımızı hazırlayalım. Ispanakları güzelce birkaç kez yıkayıp suyunu süzdürüp sadece yapraklarını kullanalım. Küçük küçük doğrayıp bir kaba alalım. İçine çökelek, tuz ve karabiber serpip karıştıralım. 

Dinlenen ve iyice güzelleşen hamurumuzu 11 eşit parçaya bölelim. (aslında 6-7 ideal)
İlk bezeyi alıp merdaneyle çok az un serpip yemek tabağı kadar aşalım. Üzerine elimizle kasedeki zeytinyağına batırıp yufkanın her yerine sürelim. Sırasıyla tüm yufkaları aynı şekilde açıp üzerine yağ sürelim. Üst üste yerleştirelim.
Hepsi bittikten sonra en alttaki ilk yaptığımız yufkayı alıp elimizle büyütebildiğimiz kadar açalım. Dikkatlice ve incecik açmaya dikkat edelim. Bu aşamada bir kişi daha olursa çok daha rahat açılıyor yufka:)))))
Açtığımız yufkamızın uç kısmına iç harcımızdan bir miktar serpelim. Yavaş yavaş rulo şeklinde sarmaya başlayalım. Gül şekli verip az yağlanmış tepsimize yerleştirelim.  Diğer yufkayı da aynı şekilde rulo sarıp ilk yufkamızın etrafına dolayalım. Tüm yufkaları aynı şekilde saralım.
Küçük bir kapta yumurta sarısını yağ ile çırpalım. Fırça yardımıyla tüm yufkaların üzerine sürelim.  
Susam serpiştirelim. Önceden ısıtılmış fırında nar gibi olana kadar pişirelim. Çıtır çıtır nefis böreklerimiz afiyetle yemeğe hazır:)))))
Sevgiler....

11 yorum:

  1. Çok seviyorum çarşaf böreğini harika görünüyor. Elde açılmış börek gibisi var mı...

    YanıtlaSil
  2. eline sağlık...

    çok leziz gözüküyor...

    YanıtlaSil
  3. Canim benim sunum harika gel beni ye diyor. Ellerine sağlik.

    YanıtlaSil
  4. Canım ellerine sağlık. Börek nefis olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Çok teşekkürler arkadaşlar. Gerçekten elde açılmış böreğin yerini hiçbir şey tutmuyor....
    Ama bir dezavantajı var ne kadar yedimi bilmiyorum :(((((
    Neyse canııııııım arada olur, deyip kendimi avuturken size de sevgilerimi gönderiyorum......

    YanıtlaSil
  6. ıspanaklı böreğe hiç dayanamam canım.ellerine sağlık.nefis olmuş.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Elde açma böreğin tadı her zaman başka olur...

    YanıtlaSil
  8. ıspanağı böreğe çok yakıştırırım hele açma ise çok daha güzel bende deneyeçeğim kıskandım sizi ve kayınvalidenizi marifetli hanımlar sizi elinize kolunuza sağlık

    YanıtlaSil
  9. bende annemden öğrendim bu böreği bizim evde başkada börek yapılmazdı zaten, annemi izlerken ben asla yapamam derdim şimdi kızlarım aynı şeyi söylüyor yaparsınız yaparsınız diyorum:)ellerine sağlık cesaretinide tebrikediyorum aynen devam...

    YanıtlaSil
  10. Fatoşcum biz seni zaten takip ediyoruz faceden de ayrıca senin de hayat cafeden eksi bir yanın yok maşallahın var çok güzel menüler ıspanak börrğindenbelli ilk denemede bu kadar başarılı sonuç olduğuna göre dimi ama :) ellerine sağlık canım... Sevgileirmle

    YanıtlaSil
  11. Ayy ayyy ne güzel yorumlar almışım böyleee:)))) Çok teşekkür ediyorum. Eeee gelin kaynana toprağından gelir diye boşuna dememişler, bir cesaret bir istek yapıverdim dimi:))))))
    Çok sağolun arkadaşlar:))) süpersiniz vallahi....
    Sevgiler....

    YanıtlaSil

Yorumlar