Sayfalar

6 Ekim 2012 Cumartesi

KIRMIZI BİBER SOSU ( Biber Salçası )

Merhabalar,
Bu sosu geçen hafta yaptım. Evde bekleyen biberlerim vardı. Onları fırında közleyip, kabuk ve çekirdeklerini çıkartıp, küçük küçük de doğrayıp buzdolabı poşetlerine koyacaktım. Sonrada malum kış için deepfreze' e kaldıracaktım. Maalesef ki ha bugün ha yarın derken biraz yumuşadılar ve ben de fikir değiştirip biber sos hazırlamaya karar verdim. 
Bu sosu ister yemeklerinizde, ister ekmek üstünde, isterseniz de makarnalarınızın üzerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Tadı gerçekten çok güzel oldu.
İşte sosumun yapılışı :))))) 


Malzemeler:
2 kg kırmızı kapya biber,
2 kg domates,
kaya tuzu,
sıvıyağ
2 adet yarım kg kavanoz ve kapak

                         
   


Yapılışı:
Kırmızı biberi yıkayıp çekirdeklerini çıkartıp iri iri doğrayalım. Domatesi de aynı şekilde iri iri doğrayalım. Tencerenin dibine çok az sıvıyağ gezdirelim. kırmızı biberden bir kat, domatesden bir kat dizelim. üzerine çok az tuz ve sıvıyağ gezdirelim. Bu sırayı takip ederek tencerenin yarısına kadar dolduralım. Ben ikinci bir tencerede aynı işlemi tekrarladım. Malum pişmeye başlayınca etrafa çok sıçrıyor. Ocağın altını açıp biber ve domates iyice pişene kadar arada karıştırarak pişirelim. Yumuşadıktan sonra blendırdan geçirelim. Sosun tadına bakalım, tuzu az olmasın. Eğer az olursa kavanozda fazla dayanmıyor.... Siz kendi damak tadınıza göre ayarlayın. Kavanoz ve kapaklarımızı kaynar sudan geçirelim. Sıcak sıcak hazırladığımız sosu kavanozlara paylaştıralım. Üzerine çok az zeytinyağı gezdirelim. Kavanozu iyice sıkarak kapatalım. Aslında bu işlemi yaparken evin beyi evdeyse ondan yardım almanızı tavsiye ederim. Sonra onca emeğimiz heba olmasın. Kavanozların sıcak sıcak doldurulması ve sıkıca kapatılması şart. Kapattığımız kavanozları ters çevirelim bir tepsiye yerleştirelim. Üzerine de kalın bir örtü örtüp 1 gece bu şekilde vakumlanması için bekletelim.

Benim bu ölçülerde yarım kg'lık 2 adet kavanozum doldu...

21 yorum:

  1. ekmeklede nasıl güzel olur yemesi canım.nefis görünüyor.ellerine sağlık.sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. meraba.Kapya biber ...Hmmm sanirim hic duymadim ...Belki de Buralarda yok,dikkatimi cekmedi

    YanıtlaSil
  3. evet canım yaa tadı gerçekten çok güzel. çok teşekkürler...

    Sevgili Miniklerimle mutfakta, bu bildiğimiz kırmızı etli biber :))) Yazdan alıp közleriz ya hani.
    Her pazarda vardır.
    Sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  4. ellerine sağlık canım benim
    çok lezzetli oluyor yemeklere tat katıyor.afiyetle yiyin inşallah

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık çok iştah açıcı görünüyor,sevgiler

    YanıtlaSil
  6. Eline sağlık.Ne güzel olur ekmeğe sürüp,sürüp yemesi.Bir de kilo problemi olmasa :(

    YanıtlaSil
  7. Ev ekmeğinin üzerinde olucak bu sos,yanında tavşan kanı çay offf:))
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. Evet annemlere kayınvalidemlere de götürdüm. Tadına bayıldılar:)
    Biraz daha mı yapsam acaba:))))
    Öpüyorum çok her birinize güzel yorumlarınız için teşekkür ediyorum.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. çok güzel gözünüyor, elinize sağlık :)

    http://gelinyolu.blogspot.com

    YanıtlaSil
  10. çok teşekkürler:))))
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. renkler içimi aydınlattı resmen canım ellerine sağlık mis missss :)
    ya birde ne dicem mail attım geldimi malzemelerle ilgili yardımcı olmak isterim profilinde İzmir gördüm dilersen ben alıp sana kargo bile yapabilirim :)
    öpüyorum sevgiler..

    YanıtlaSil
  12. çok süpper görünüyor. çarşamba günü bostanlı pazarından alıp deneyebilirim. sevgiler.

    YanıtlaSil
  13. Ellerine sağlık canım,bende şu kırmızı biberin her şeyini çok seviyorum.Birde restoranlar da veriyorlar biber sos ona da bayılıyorum nasıl yapıldığını bilen var mı acaba!!!

    YanıtlaSil
  14. Sibelcim çok teşekkürler canım. Bir de Lutenitsa Sosum var acılı nefis oluyor. Makarnaların üzerine,kahvaltıda ekmek üstüne vs çok güzel oluyor en kısa zamnad yayınlıycam onuda. Tavsiye ederim:)))
    SEVGİLER CANIM...

    YanıtlaSil
  15. Aslıcım kesinlikle yap çok lezzetli oluyor:)))
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Sevgili Pasta Köşesi çok teşekkürler canım benim.
    Evet mailini aldım canım. İpeksi tatlar İpek ablayla görüştüğümde bana Barmarı tavsiye etti. Yarın bir fırsatını bulursam dolaşıcam:))
    Hangi aparatları almam lazım onu tam bilemiyorum başlangıç aşamasında:(((
    Çok teşekkürler canım benim. Öpüyorum çok... SEVGİLER...

    YanıtlaSil
  17. Bugun evde bekleyen kırmızı büberlerim için tam ne yapayım derken,karşılaştım sizinlee;);)deneyecegim en kısa zamandaa;) blog ziyaretiniz içinde teşekkürler..;)

    YanıtlaSil
  18. merhaba,ben de sizi takipteyim artık.tariflerin hepsi çok güzel.bu tarifi deniyeceğim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      Öncelikle hoşgeldiniz :))
      Çok teşekkürler, mutlaka deneyin. Çok beğeneceğinize eminim :))
      Sevgiler...

      Sil

Yorumlar