Sayfalar

19 Ekim 2012 Cuma

ETLİ NOHUT

En çok sevdiğim bakliyatlardan birisidir nohut. Besin değeri ve kalorisi yüksektir ve oldukça besleyicidir. Bol miktarda nişasta ve azot içermesinin yanında bitkisel protein ve B vitaminleri ile demir, kalsiyum, fosfat ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. 
100 gr. nohut : 360 kalori, yaklaşık 20 gr bitkisel protein, 5 gr. yağ ve 61 gr. karbonhidrat içerir.
Mezesini, pilavını, salatasını, leblebisini, yemeğini herşeyini yaparız nohutun. 
Ben size biraz da mucize sebzenin faydalarından bahsetmek istiyorum.
Nohutun Faydaları: 
Vücudu kuvvetlendirir. Beyinsel ve zihinsel yorgunluğu giderir. İştah açar. Mideyi kuvvetlendirir, bağırsakları yumuşatır ve bol idrar söktürür. Anne sütünü arttırır. Vücuttaki damarları açar. Sesi açar ve öksürüğü keser. Göğüs kanserine karşı koruyucudur. Vücutta fazla su toplanmasını önler. Östrojen hormonunu dengeleyici etkisi ile özellikle menopoz döneminde faydalıdır.

nohut
Bende bugün yemeğini yaptım. İnanılmaz güzel oldu. Annem genelde nohut yemeğini sade salçasız yapmayı tercih ediyor. Bir dahaki sefere de annem usulü pişirip paylaşırım sizlerle:))
Hemen tarife geçmek istiyorum.
Malzemeler:
2 su bardağı nohut
300 gr kuşbaşı doğranmış et,
1 büyük soğan,
1 yemek kaşığı domates salçası,

1 yemek kaşığı tatlı biber salçası,
zeytinyağı, su, tuz ve karabiber

Yapılışı:
Öncelikle nohutları yıkayalım. Kaynamış su dolu tencereye nohutları ekleyelim. Kapağı kapalı olarak bir gece kabarması için bekletelim. 
Ertesi gün düdüklü tencereye bir miktar zeytinyağı koyup ısıtalım. Kuşbaşı doğranmış etleri tencerede suyunu salıp çekene kadar kavuralım. Soğanı yemekli doğrayıp tencereye ekleyelim. ve kavuralım. Ardından salçaları da ekleyip kavurmaya devam edelim. Nohutlarımızın suyunu süzüp onları da tencereye dahil edelim ve kavuralım. Üzerine bir miktar sıcak su ekleyip tuzunu,karabiberini de ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. 15 dk kadar pişirelim.
Not: Her düdüklü tencerenin pişirme ısısı farklı olacağından kontrolü pişirmenizi tavsiye ediyorum.
Pişen yemeğinizin yanına da pilav yapalım :))  Bir de turşu koyarsak nefis olur nefisssss:))))) 
Şimdiden afiyetler olsun....


9 yorum:

  1. Ellerine sağlık...Çok faydalı bilgiler vermişssin..

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık...Çok faydalı bilgiler vermişssin..

    YanıtlaSil
  3. kuru bakliyatlardan benimde en sevdiğim,
    (bence salçalı daha güzel) diye düşünüyorum
    eline sağlık canım

    YanıtlaSil
  4. fatoşcum ellerine sağlık.
    benim favorim.
    hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  5. nohut en sevdiğim bakliyattır,etlisine bayılırım,ellerine sağlık canım,öpüyorum...

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel görünüyor..Lezzetli olduğunu da eminim..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. Çok teşekkürler blogcanlarım:)
    Bence de salçalısı daha güzel nanemaydonozcum:)
    Reyhancım nasıl oldun canım daha iyi misin?????
    Öpüyorum çok.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  8. teşekkürler Aslıcım:))) sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar