Sayfalar

5 Eylül 2012 Çarşamba

MİLFÖYLÜ ÇİÇEK BÖREK

Merhabalar,
Dün akşam annemler ile Fransa'dan Türkiye ye tatile gelen amcam ve yengem misafirlerimdiler:) Çok keyifli bir akşam geçirdik hep birlikte. Amcam sağolsun çok neşeli. Birkaç haftalığına İzmir'e geliyor bu süre zarfında hem anne-baba ve akraba ziyaretleri yapıyorlar hemde tatil yapıyorlar:)
İnşallah bundan sonra daha uzun süre onları görmek nasip olacak. Bu da sevindirici bir haber benim için:)))
Gelelim hazırladığım ikramlarıma. Hem bu harika böreği hem de şeftalili, muzlu ve zerdeçallı nefiss bir yaş pasta hazırladım:))))
Bu milföylü böreğin nette birçok yapılış şekli vardı. Hazırlama stili farklı farklı. Ama ben en çok bu çiçek modelini beğendim. Görüntüsü çok güzel. 
Hemen aldım tarifi sevgili Devletşah'dan ve başladım yapmaya. Yapması da yemesi kadar zevkli. Çok eğlenceli. Hazırlarken ki fotosunu çekmeyi atlamışım neyse artık bir daha ki sefere onuda eklerim, ama siz Devletşahın sitesinden detaylı fotolarına bakabilirsiniz.
Neyse sonuçta ortaya işte böyle bir börek çıkıverdi :))))  Hafif ılık ta ikram edince herkes çok çok beğendi.. Afiyet bal şeker olsun hepinize canlarım:)))))
Çıtır çıtır nefis bir börek oldu. İsterseniz iç harcını evinizdeki malzemelerle de yapabilirsiniz. Patatesli, ıspanaklı, mantarlı, kaşarlı, sosisli vs vs:))))
İşte bu güzel böreğin tarifi;


Malzemeler:
10 yaprak milföy,

İç harcı:
Çökelek (yada beyaz peynir)
1 kırmızı kapya biber,
1 çekirdekleri alınmış domates,
bir miktar çekirdekleri alınmış yeşil zeytin, (siyah da olur) 
1 yeşil sivri biber,
1 yumurta akı,
tuz,karabiber

Üzeri için:
1 yumurta sarısı,
sucuk dilimleri

Yapılışı:
Öncelikle deepfreze'den çıkarttığımız milföyleri tek tek ayıralım ve çözülmeleri için biraz ortam sıcaklığında bekletelim.
Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Bir kabın içine çökeleği alıp içine yumurta akı, tuz ve karabiberi ekleyip karıştıralım. Kırmızı ve yeşil biberi çok küçük doğrayalım. Çekirdeklerini çıkarttığımız domatesleri de aynı şekilde küçük doğrayalım. Yeşil ya da siyah zeytinin de çekirdeklerini çıkartalım.
Hepsini ayrı kaplara koyalım.
Öncelikle milföy yapraklarından 1'er cm içeriden kenarlara doğru paralel ( L ) şeklinde kesikler atalım. Ortaya önce çökelekli karışımdan yeteri kadar, sonra sırasıyla biraz domates, biraz biberlerden, biraz da zeytin koyalım. Ortada kare kenarlarda kesik şeritler kalıyor. Ayrılan şeritleri katlayıp hamurun diğer üst kısmının üzerine kapatalım. Çiçek şeklini bu aşamada alıyor  zaten. Daha sonra üzerine fırçayla yumurta sarısı sürelim. Ve ince dilim kestiğimiz sucukları tam ortasına yani birleşim yerlerinin üzerine gelecek şekilde yerleştirelim.
Mutlaka önceden ısıtılmış fırında kızarana ve kabarana kadar pişirelim.
Afiyetler olsun...

7 yorum:

  1. çok değişik ve güzel görünüyor cnm ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. Günaydın Zeynepçim,
    Çok teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık.Çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık değişik güzel olmuş ben de milföyü her zaman çok sevmişimdir.Sevgilerimle canım

    YanıtlaSil
  5. Vişnapçım merhaba canım, çok teşekkürler güzel yorumun için.
    Evet milföy bizim mutfaktaki kurtarıcımız gerçekten. Böreğini,tatlısını,çöreğini yapmak mümkün harika bir hamur:)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  6. çok fena canım çekti,çok güzel görünüyor ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  7. Nalan hanımcım dolapta milföyünüz varsa hiç durmayın yapın derim. İnanılmaz lezzetli :)))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar