Sayfalar

21 Eylül 2012 Cuma

KIZARTILMIŞ KABAK DOLMASI

Anneciğim ne de güzel yapar bu dolmayı. Elinin lezzeti bir başkadır. Her zaman mutfakta değişik yemekler yapmayı sever. İçindeki mutfak sevdası hiç bitmedi. Hala tv programlarından gördüğü beğendiği tarifleri uygular. Değişik lezzetler ortaya çıkarır. Bizlerle paylaşır. Telefonda konuşurken hemen bak şu programda şu vardı netten sende bak ben çok beğendim yapıcam falan diyor:))
Anacığım iyi ki varsın o güzel ellerin dert görmesin. Allah seni başımızdan eksik etmesin. Öpüyorum o pamuk ellerinden canım annem:)))))
İşte bu yemeğim de sevgili anneciğim tarifiyle yapıldı. İnanın bana tadına doyamadık biz. Bu haliyle kabağın lezzeti daha da güzel oldu.

Malzemeler:
1 kg kabak,
150 gr kıyma,
2 su bardağı pirinç,
yarım demet maydanoz,
yarım demet dereotu,
2 orta boy soğan,
1 domates,
1 çorba kaşığı domates salçası,
1 çorba kaşığı biber salçası,
tuz, karabiber, kişniş, kırmızı toz biber,
kuru nane, kimyon, kırmızı pul biber
zeytinyağı, su

Kızartmak için: sıvıyağ



Yapılışı:
Kabaklarımızı tırtıklı bıçakla yada sebze soyucu ile soyalım. ortadan ikiye bölelim. İçlerini güzelce oyalım. Çıkan içleri de sakın sakın atmayın. Onları da mücver yapmak için buzdolabına yada deepfreze kaldıralım.
Tavaya  1 bardak kadar göz kararı sıvıyağı koyalım. Oyduğumuz kabakları ısıttığımız bu yağda kızartalım. Havlu kağıt üzerine fazla yağını çekmesi için bekletelim. Bu arada iç malzemesini hazırlayalım. Pirinçlerimizi güzelce yıkayalım, süzelim. Derince bir kaba alalım. Kıymayı çok az yağda kavuralım kaba aktaralım. Maydanoz ve dereotunu ince kıyım, soğanları küçük küpler şeklinde doğrayıp kaba aktaralım. Salçaları, baharatları ve tuzu ekleyelim. Çok az zeytinyağı gezdirelim. İç harcımızı güzelce harmanlayalım.
Kabakların içini çok fazla sıkı olmayacak şekilde dolduralım. Tencereye dik şekilde dizelim. Üzerlerine domatesten kapaklar yapalım. 
Ayrı bir kapta 4 su bardağı su, çok az tuz ve sıvıyağ, 1 çorba kaşığı domates salçasını ekleyip karıştıralım. Dolmaların kenarından bu karışımı tencereye ekleyelim. Kısık ateşte suyunu hafif çekene kadar, yaklaşık 25-30 dk pişirelim.
Servis tabağına aldığımızda üzerine yoğurt gezdirelim. Kuru nane ile süsleyelim.
Afiyetler Olsun...


14 yorum:

  1. sevilmicek gibimi fatoşcum en şahanesinden,annene Allah sağlık uzun ömür versinde doya doya yiyin güzel yemeklerini,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  2. Normal kabak dolması yavan oluyor sağlık açısından iyi olmasına rağmen. Kızartmanın çok lezzetli olacağını düşünüyorum. Annenizin ve sizin ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  3. Fayoşcum ellerine sağlık nefis görünüyor.
    Bizde de zeytinyağlı dolma yapıldı.
    Adana'dan sevgiler, Pırıl.

    YanıtlaSil
  4. çok çok güzel görünüyor fena halde canım çekti.

    Ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
  5. sunumda görüntüde harika canım...
    o tabağı alabilirim :))
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  6. Hiç denememiştim ilginç geldi kızartması. denemek isterim Ellerine sağlık Fatoş abla güzel görünüyor :)

    YanıtlaSil
  7. nefis olmuşş nefisss ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  8. Canim ellerine saglik afiyetler olsun .

    YanıtlaSil
  9. Tek kelimeyle enfes bir tat..

    YanıtlaSil
  10. Çok çok teşekkür ediyorum. Güzel yorumlarınız için.
    Amin hepimizin annelerine Allah sağlıklı ömürler versin inşallah.
    Evet normalde kabak dolması biraz yavan gibi oluyor. Bu şekilde bir denemenizi tavsiye ediyorum. Yerken kendimi alamadım:))) O derece güzeldi yani:)
    Tekrar çoook teşekkür ediyorum...
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  11. ımmm çok güzel gözüküyor Fatoşş hiç böylesini yemememiştim...Kurupatlıcanda içini kavururum ama bunu ilk defa duydum deneyeceğim...eline sağlık

    YanıtlaSil
  12. Ayça ablacım çok teşekkürler...
    Kesinlikle kabak dolmasını bir de bu şekilde denemeni tavsiye ediyorum. Kabak bildiğimiz gibi biraz yavandır. Bu şekilde pişirildiğinde tadı inanılmaz değişiyor ve lezzetleniyor:)))
    Çok öpüyorum sevgiler:))))

    YanıtlaSil
  13. Kizartilarak hic duymadim,ama mutlaka lezzetlidir.Ben kabak dolmasi yaparken,lezzetli olsun diye tuz ve sekerle icini ovarim,bu annemin yontemidir.
    Elinize saglik

    YanıtlaSil
  14. Dilekçim ben de yeni yeni böyle yapmaya başladım inan ki tadı çok farkediyor. Evet annemde tıpkı senin yazdığın gibi kabakların içini biraz tuz ile ovar:)))) Kabağın yavanlığını alsın diye...
    Öpüyorum canım sevgiler...

    YanıtlaSil

Yorumlar