Sayfalar

6 Eylül 2012 Perşembe

FIRINDA BEŞAMELLİ KABAK

Günaydın sevgili dostlarım,
Bugün sizlere tadını çok beğendiğimiz bir kabak yemeği tarifi vermek istiyorum. Yine mutfakta doğaçlama ortaya çıkardığım bir yemek. Yani ölçülerini kendime göre ayarladım. 
Aslında eşim beşamel soslu yemekleri çok fazla tercih etmese de bunu çok beğendi. Ben zaten beşamelli yemekleri hep çok sevmişimdir. Bu yemek de beşamelsiz olmazdı diye düşünüyorum. Yanına da bulgur pilavı yaptım çok yakıştı :)))
İçinde kıyma ya da küçük küçük doğranmış sotelenmiş tavuk etleri de olursa lezzet patlaması olacağından hiç şüphem yok. Mutlaka deneyin...
Biz bayıldık, bakalım sizle nasıl bulacaksınız:))))
Buyrun tarife geçelim,



Malzemeler:
1 kg kabak,

Domates sos için:
3 domates,
3 yeşil sivri biber,
1 büyük soğan,
4 iri diş sarımsak,
1 çorba kaşığı domates salçası,
yarım demet dereotu
tuz,karabiber,
zeytinyağı


Beşamel sosu için:

2 su bardağı süt,
3 çorba kaşığı un,
1 çorba kaşığı tereyağı,
kaşar peyniri,
tuz ve karabiber, sıvıyağ

Yapılışı:
Öncelikle kabakların kabuklarını tırtıklı uçlu bıçak ya da sebze soyucu ile soyalım. Kabakları uzunlamasına ortadan ikiye kesip yarım ay şeklinde ince ince doğrayalım. Ben kabaklarımı Tefal Actifry da çok az yağda kızarttım. Fakat olmayanlar tavada çok çok az yağda kızartabilirsiniz tabiiki. Kabakların hafif solması yeterli :)
Daha sonra domates sos için, domatesin kabuklarını soyup küçük küp şeklinde doğrayalım. Biberleri ve soğanları ve sarımsakları da yemeklik küçük küçük doğrayalım. 
Tencereye zeytinyağı koyup, soğan,sarımsak ve biberleri alıp soteleyelim. Daha sonra salçayı kavuralım ardından domatesleri ekleyip kavurmaya devam edelim. Suyunu çekene kadar kavuralım. Tuzunu karabiberini ekleyip karıştıralım. Ocağın altını kapatalım. İnce kıyım dereotunu ekleyelim şöyle bir karıştıralım.
Beşamel sosu için küçük sos tenceresine, sıvıyağ ve un  ekleyip iyice unun kokusu gidene kadar kavuralım. Üzerine soğuk sütten azar azar döküp çırpma teliyle sürekli karıştırarak topaklanmasını önleyelim. Karıştırarak pişirelim. Kıvamı ne çok koyu ne de çok akışkan olmamalı . Ona göre ayarlayıp piştikten sonra içine çok az kaşar peyniri ekleyelim. Tereyağı tuz ve karabiber serpip yağ eriyene kadar karıştıralım.
Ayrı bir tencerenin yani fırına dayanıklı bir kabın tabanına kızarttığımız kabakların yarısını döşeyelim. Üzerine domates sosun tamamını gezdirelim. Kaşar peyniri rendesi serpiştirelim. Beşamel sosdan biraz üzerine gezdirelim. Kalan kabakları bir kat daha döşeyelim. Üzerine kalan beşamel sosu eşit olarak paylaştıralım. Kaşar peynirini de üzerine serpiştirelim.
Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızana kadar pişirelim. Sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyetler Olsun.....

15 yorum:

  1. elinize sağlık, çok iştah açıcı görünüyorrrr...

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkürler Swotpisces :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  3. Fatoşcuğum günaydın. bloğumu açar açmaz son eklenen tarifini görebiliyorum. Bloğ listemde sende varsın. Ellerien sağlık. Burdan hemen yorum yazabilmek çok keyifliymiş. :)

    YanıtlaSil
  4. Ha-ri-ka olmuşş bayıldım! Ellerinize sağlık Fatoş hanım,sevgiler!

    YanıtlaSil
  5. Kabak için değişik ve güzel bir tarif olmuş..Ve ayrıca görüntüde çok güzel..Denenmesi gerekenler listesine eklendi bile..Ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
  6. hımmmm.nefis nefisss.ellerine sağlık canım.sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Güzel yorumlarınızı şimdi okudum ve çoook mutlu oldum. Her birinize çok ama çok teşekkür ediyorum. Mutfakta çareler tükenmez diyorum. Yeterki biz hanımlar isteyelim. Değil mi ya:))))
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
  8. değişik tarif hafif aynı zamanda ellerine sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
  9. Seni anneme benzettim. Oda kalan yemeklerle şaheserler yaratıyor ve enfes oluyor...

    YanıtlaSil
  10. Asiye hanımcım çok teşekkür ediyorum:)
    Sevgili Fatoşcum,
    Ev ekonomisi çok önemli. Mutfakta hiçbir şeyi ziyan etmemek lazım. Bu anlamda annelerimiz cevher gibiler. Onlardan öğrenecek öyle çok şeyimiz var ki:) Allah başımızdan eksik etmesin.
    Sevgiler canım öpüyorum çok...

    YanıtlaSil
  11. Ben daha tadına bakmadan bayıldım:)
    Muhteşem gözüküyor canım,ellerine,emeğine sağlık..
    Muhabbetle..

    YanıtlaSil
  12. Çok teşekkürler canım arkadaşım:)))
    Öpüyorum çok,
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  13. hmmm... daha dun konusuyorduk, besamelin her hali cok guzel!

    YanıtlaSil
  14. Aynen kesinlikle. Ben de beşamelli olan herşeyi bayıla bayıla yiyebilirim:))))
    Sevgiler canım...

    YanıtlaSil
  15. hey fatoscatadlar.blogspot.com owner discovered your blog via yahoo but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://xrumer-services.net they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer best services to increase website traffic Take care. Roberto

    YanıtlaSil

Yorumlar